Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Recenze: Špilberk si pozici brněnské jedničky mezi památkami ubrání

Špilberk je brněnskou dominantou, na kterou míří většina turistických návštěvníků Brna. O to důležitější je, aby natěšení lidé co vyšplhají na vysoký kopec, nebyli zklamáni. A Muzeu města Brna, které pamětihodnost provozuje, se to daří. Krom kasemat (tedy podzemí) a stálých expozic potěší i nabídka obměňovaných výstav. Nejnověji žádaná akce SAUDEK&SAUDEK. Na kopci návštěvníci navíc nebudou strádat nejen po duševní, ale ani tělesné stránce. K dispozici je hned několik podniků.

Procházet temnými chodbami a vcítit se do kůže vězňů, kteří svůj život zakončili v nejtvrdším žaláři celé rakouské monarchie. O pár desítek metrů hlíny a cihel výše si je možné prohlédnout strhující výstavu bratří Saudků. A pak se ohřát v příjemné kavárně s nejkrásnějším výhledem na Brno. Hrad Špilberk je ideální místo pro trávení příjemného víkendového odpoledne s celou rodinou.

Začít se dá už procházkou upraveným parkem, kterým lze k hradu vystoupat. Ti, kteří nechtějí nebo nemohou, mají druhou možnost, dojet autem na horní parkoviště. Stavba, jejíž rekonstrukce za posledního čtvrt století spolykala přes miliardu korun, je ve vynikající kondici. Snahy vedení města by měla definitivně zakončit proměna hradního vodojemu na lapidárium za 100 milionů korun. Momentálně dělníci rekonstruují část hradeb. Návštěvnický provoz to ale nijak neomezuje.

Logickou volbou je vypravit se nejprve do hradních kasemat. Vznikly v roce 1742 jako součást závěrečné etapy přestavby hradu na barokní pevnost vestavěním do postranních hradních příkopů, severního a jižního. Prostory až pro 1200 mužů s pecemi na chléb se za dob Josefa II. proměnily v tvrdý žalář. A novodobí návštěvnici do něj mohou vstoupit přes strážnici, kterou hlídají naaranžované figuríny stráží. 

Po celé prohlídkové trase jsou přehledně očíslovaná stanoviště. Jsou popsána v plánku, který je k dispozici u vchodu. Provedou i přes cely, v nichž se kdysi na tvrdých dřevěných pryčnách tísnily desítky trestanců. K vidění je i mučírna, ač papírový průvodce podotýká, že ve skutečnosti na Špilberku nikdy žádná nebyla. Vyvrácen je i mýtus o zazděných nevěrnicích, kterým kapala na hlavu voda. Nadmíru reálně však mohou návštěvníci poznat pocity těch nejvážnějších provinilců, kteří byli v kobkách Špilberku natrvalo přikováni ve tmě, chladu a vlhkosti. Do jedné z takových cel se dokonce mohou na okamžik zavřít.

Kdo v kasematech dostatečně promrzne, může se přímo v areálu hradu snadno ohřát. Špilberk totiž nabízí hned tři podniky. Nekuřácké Babinský bistro slibuje pečený kváskový chleba, domácí paštiku či domácí koláčky. Nabídku doplňuje nově otevřená cukrárna Café Špilberk, která bude mít v létě zahrádku s tím nejexkluzivnějším výhledem na město. A Hradní vinárna Špilberk zase servíruje českou kuchyni a zvěřinové speciality.

Špilberk je přitom sídlem Muzea města Brna a tomu odpovídá i nabídka výstav.  V první řadě se jedná o stálé expozice představující například brněnské umění mnoha desítek let. Největším tahákem je pak aktuálně výstava SAUDEK&SAUDEK, která potrvá do 12. dubna. K vidění jsou komiksy a fotografie slavných bratrů. Osvobození Brna zase připomíná akce Na starém Brně kvetly mandloně. A k tomu Špilberk zrovna vystavuje tvorbu brněnského výtvarníka Jiřího Šindlera.

Shrnuto: Zážitku na Špilberku jde málo co vytknout. Pozici vlajkové brněnské památky zaujímá po právu. Koho nezaujmou historicky cenné a děsivé kasematy, může relaxovat v příjemné kavárně nebo se bavit na výstavě. To vše za rozumné vstupné. Do kasemat se lze dostat za devadesát korun, studenti dokonce jen za padesát korun. A například kvalitní výstava bratří Saudků vyjde na sto korun. Se vším navíc poradí přehledný a moderní web. 

Více informací na www.spilberk.cz.

Karolína Křenková

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stisk Studentský deník | pátek 3.4.2015 14:37 | karma článku: 8,23 | přečteno: 316x
  • Další články autora

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma: 9,09 | Přečteno: 250x | Diskuse| Kultura

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma: 8,62 | Přečteno: 162x | Diskuse| Média

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma: 7,29 | Přečteno: 132x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma: 8,79 | Přečteno: 141x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Recenze: Hlavní hrdina přepere tygra. To je bollywoodský trhák RRR

Bollywoodský film RRR, který se odehrává v koloniální Indii, nenechá diváka ani na chvíli usnout. Emoce, zpěv, boje. Film plný adrenalinu a nebezpečí.

19.10.2022 v 13:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 185x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Básník, sekuriťák, sympatizant opozice. Kdo je podezřelý z útoku na Fica

15. května 2024  17:45,  aktualizováno  19:05

Navrhl jsem smrti, abychom si potykali, a ona... se rozplakala. Tak začíná jedna z básní 71letého...

Atentátu z davu nezabráníte. Je to noční můra ochranky, líčí experti

15. května 2024  18:45

Střelbě na slovenského premiéra Roberta Fica nešlo zabránit. Odehrála se podle stejného scénáře...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stojí

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  18:45

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Útok na Fica odsoudili Pavel, Biden či von der Leyenová. Bůh mu žehnej, popřál Orbán

15. května 2024  15:33,  aktualizováno  18:44

Prezident Petr Pavel odsoudil útok na slovenského premiéra Roberta Fica. Předsedkyně Evropské...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com