Recenze: Špilberk si pozici brněnské jedničky mezi památkami ubrání

Špilberk je brněnskou dominantou, na kterou míří většina turistických návštěvníků Brna. O to důležitější je, aby natěšení lidé co vyšplhají na vysoký kopec, nebyli zklamáni. A Muzeu města Brna, které pamětihodnost provozuje, se to daří. Krom kasemat (tedy podzemí) a stálých expozic potěší i nabídka obměňovaných výstav. Nejnověji žádaná akce SAUDEK&SAUDEK. Na kopci návštěvníci navíc nebudou strádat nejen po duševní, ale ani tělesné stránce. K dispozici je hned několik podniků.

Procházet temnými chodbami a vcítit se do kůže vězňů, kteří svůj život zakončili v nejtvrdším žaláři celé rakouské monarchie. O pár desítek metrů hlíny a cihel výše si je možné prohlédnout strhující výstavu bratří Saudků. A pak se ohřát v příjemné kavárně s nejkrásnějším výhledem na Brno. Hrad Špilberk je ideální místo pro trávení příjemného víkendového odpoledne s celou rodinou.

Začít se dá už procházkou upraveným parkem, kterým lze k hradu vystoupat. Ti, kteří nechtějí nebo nemohou, mají druhou možnost, dojet autem na horní parkoviště. Stavba, jejíž rekonstrukce za posledního čtvrt století spolykala přes miliardu korun, je ve vynikající kondici. Snahy vedení města by měla definitivně zakončit proměna hradního vodojemu na lapidárium za 100 milionů korun. Momentálně dělníci rekonstruují část hradeb. Návštěvnický provoz to ale nijak neomezuje.

Logickou volbou je vypravit se nejprve do hradních kasemat. Vznikly v roce 1742 jako součást závěrečné etapy přestavby hradu na barokní pevnost vestavěním do postranních hradních příkopů, severního a jižního. Prostory až pro 1200 mužů s pecemi na chléb se za dob Josefa II. proměnily v tvrdý žalář. A novodobí návštěvnici do něj mohou vstoupit přes strážnici, kterou hlídají naaranžované figuríny stráží. 

Po celé prohlídkové trase jsou přehledně očíslovaná stanoviště. Jsou popsána v plánku, který je k dispozici u vchodu. Provedou i přes cely, v nichž se kdysi na tvrdých dřevěných pryčnách tísnily desítky trestanců. K vidění je i mučírna, ač papírový průvodce podotýká, že ve skutečnosti na Špilberku nikdy žádná nebyla. Vyvrácen je i mýtus o zazděných nevěrnicích, kterým kapala na hlavu voda. Nadmíru reálně však mohou návštěvníci poznat pocity těch nejvážnějších provinilců, kteří byli v kobkách Špilberku natrvalo přikováni ve tmě, chladu a vlhkosti. Do jedné z takových cel se dokonce mohou na okamžik zavřít.

Kdo v kasematech dostatečně promrzne, může se přímo v areálu hradu snadno ohřát. Špilberk totiž nabízí hned tři podniky. Nekuřácké Babinský bistro slibuje pečený kváskový chleba, domácí paštiku či domácí koláčky. Nabídku doplňuje nově otevřená cukrárna Café Špilberk, která bude mít v létě zahrádku s tím nejexkluzivnějším výhledem na město. A Hradní vinárna Špilberk zase servíruje českou kuchyni a zvěřinové speciality.

Špilberk je přitom sídlem Muzea města Brna a tomu odpovídá i nabídka výstav.  V první řadě se jedná o stálé expozice představující například brněnské umění mnoha desítek let. Největším tahákem je pak aktuálně výstava SAUDEK&SAUDEK, která potrvá do 12. dubna. K vidění jsou komiksy a fotografie slavných bratrů. Osvobození Brna zase připomíná akce Na starém Brně kvetly mandloně. A k tomu Špilberk zrovna vystavuje tvorbu brněnského výtvarníka Jiřího Šindlera.

Shrnuto: Zážitku na Špilberku jde málo co vytknout. Pozici vlajkové brněnské památky zaujímá po právu. Koho nezaujmou historicky cenné a děsivé kasematy, může relaxovat v příjemné kavárně nebo se bavit na výstavě. To vše za rozumné vstupné. Do kasemat se lze dostat za devadesát korun, studenti dokonce jen za padesát korun. A například kvalitní výstava bratří Saudků vyjde na sto korun. Se vším navíc poradí přehledný a moderní web. 

Více informací na www.spilberk.cz.

Karolína Křenková

Autor: Stisk Studentský deník | pátek 3.4.2015 14:37 | karma článku: 8,23 | přečteno: 316x