Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Problémy ve školství: Je to v systému

Bývalý ministr školství Ondřej Liška vystoupil ve čtvrtek na brněnském politologickém sympoziu na Fakultě sociálních studií, kde se mimo jiné věnoval problematice vzdělávání a školství.

Ondrej Liška na Fakulte sociálních studií.archiv FSS MU

Brno - O dlouhodobé krizi ve školství se dříve mezi politickou elitou alespoň mluvilo. Nyní se mluvit přestalo, ale krize dál přetrvává. Problémy se objevují ve všech sférách, v poslední době se nejvíce diskutovanou stala sféra vysokoškolská. I toto téma bylo součástí včerejšího brněnského politologického sympozia, kam přijel vyjádřit svůj názor bývalý ministr školství Ondřej Liška.

„V současné době se problematice školství skutečně věnuje sedm až deset poslanců,“ nastínil aktuální situaci Ondřej Liška. V porovnání s celkovým počtem dvou set členů Poslanecké sněmovny je toto číslo poměrně malé a je jasné, že sami zákonodárci mnoho nezmůžou. Podle bývalého ministra školství by pomohla větší poptávka ze strany veřejnosti. „Samotná poptávka ze strany společnosti je však malá,“ doplnil Liška.

Klíčovým tématem vystoupení Ondřeje Lišky byl jakýsi spor o vzdělání. Kritikové současně nastavenému systému vytýkají fakt, že se mladí lidé vzdělávají pouze za účelem pozdějšího uplatnění na trhu práce. Kvůli honbě za kariérou tak prý vymizelo skutečné poslání vzdělání, kterým jsou určité kulturní hodnoty, mezi jejichž znaky vzdělání patří. Vždyť kulturní a vyspělá společnost se pozná právě podle vzdělaných lidí, kteří ji ve světě reprezentují. Sám Liška pak zastává takový názor, že je potřeba obě roviny propojit.

Vystoupení bylo z časových důvodů krátké a hodně obecné, a proto pak bývalý ministr školství odpověděl v krátkém rozhovoru na pár doplňujících a upřesňujících otázek.

Jak by se měly propojit obě roviny vzdělávání, tedy vzdělávání za kariérním a pracovním účelem a vzdělávání jako prestižní hodnota vyspělé společnosti?

Lze je propojit jedině tím, že dojde k velmi zásadní změně českého systému školství. Z širokého terciárního vzdělávání se stane rozdělený prostor. Bude tu místo jak pro ty, kteří se chtějí vzdělávat všeobecně, tak pro ty, kteří se chtějí vzdělávat s orientací na nějaké budoucí povolání a stejně tak pro ty, kteří chtějí dělat vědu. Dojde tedy k rozdělení škol na obecně vzdělávací, na profesně orientované instituce a na takzvané kamenné univerzity pro magisterské a doktorandské studium.

V parlamentu je ovšem málo lidí, kteří by chtěli něco měnit a potřebovali by se opřít spíše o veřejnost. Jak tu do problému zapojit?

Pokud nemáte silné zastoupení v parlamentu a chcete něco vyřešit, musíte mít v zádech veřejnost. To ale dneska neexistuje. Vzdělávání není tématem číslo jedna. Obávám se, že tomu nebude jinak ani v dalším volebním období. Myslím, že dokud studenti a učitelé nezačnou buď masivně vstupovat do politiky, nebo nepůjdou do ulic, tak se nic nezmění.

Myslíte, že určitým řešením problému školství by bylo zavedení školného?

Školné je druhotné a je spíše motivující ke zkvalitnění vzdělávání. Navíc školné nikdy nebude tvořit natolik velkou část rozpočtu vysokých škol, aby řešilo jejich finanční nedostatek. Tady je potřeba změnit způsob rozpočtového rozdělování peněz. Takhle školy doslova žebrají rok co rok o peníze, což je nedůstojné. Peníze by se měly rozdělit na více let dopředu a univerzita by si s nimi měla sama hospodařit. Zavedení školného v současné době vidím jako nesystémové. Jsou tu závažnější problémy.

Jaké?

Je to hlavně otázka nesmyslného systému akreditací, nedostatek diferenciace mezi různými typy škol, o kterém jsem mluvil na začátku a třetí věc je také zmíněné víceleté financování škol. Všechno je to dané chybně nastaveným systémem, který je potřeba změnit.

Martina Götzová

 

Jak by bývalý ministr školství Ondřej Liška řešil spor o vzdělání. Jaký má názor na placení školného, si poslechněte v následujícím audio záznamu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stisk Studentský deník | sobota 8.5.2010 12:00 | karma článku: 9,13 | přečteno: 1417x
  • Další články autora

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma: 9,09 | Přečteno: 250x | Diskuse| Kultura

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma: 8,62 | Přečteno: 162x | Diskuse| Média

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma: 7,29 | Přečteno: 132x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma: 8,79 | Přečteno: 141x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Recenze: Hlavní hrdina přepere tygra. To je bollywoodský trhák RRR

Bollywoodský film RRR, který se odehrává v koloniální Indii, nenechá diváka ani na chvíli usnout. Emoce, zpěv, boje. Film plný adrenalinu a nebezpečí.

19.10.2022 v 13:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 185x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Šumperský místostarosta čelí u soudu obvinění ze zneužití dotace

15. května 2024  8:21

Olomoucký krajský soud projednává obžalobu místostarosty Šumperka Karla Hoška za zneužití dotací v...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Hrajte o lístky na čtvrtfinále MS v hokeji

3. května 2024,  aktualizováno  15.5

Mistrovství světa v hokeji je v plném proudu a při této příležitosti přichází iDNES Premium s...

Francouzské Limoges zakázalo dětem noční vycházky, chce předejít potyčkám

15. května 2024  7:58

Limoges ve střední Francii se stalo dalším městem, které zavedlo noční zákaz vycházení pro děti do...

Vandalové poničili památník holocaustu v Paříži červenými otisky rukou

15. května 2024  7:56

Památník holocaustu v pařížské historické židovské čtvrti Marais neznámí vandalové poničili otisky...

  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com