Počítačová hra je mrtvá. Ať žije moderní desková hra!

Fenomén počítačových her překonala zdánlivě nenápadná konkurence – deskové hry slaví velký návrat do českých domácností.

Bufet jedné z fakult Masarykovy univerzity, u stolu sedí pět studentů, kteří vášnivě debatují. Do něčeho jsou naprosto ponořeni, studium to však není. Místo skript před nimi leží hrací plán, kostky, malé trojrozměrné plastové vesničky a cesty. Ponořili se do dob Osadníků z Katanu.

Prodej novodobých společenských her stoupl za poslední dva roky více než dvojnásobně a tak se z nich stal novodobý fenomén mezi způsoby, jak trávit volný čas. Kvůli moderním nástupcům „Člověče, nezlob se!“ nebo „Dostihů a sázek“ se u stolu schází stále více dětí, studentů, rodin, přátel i poloprofesionálních hráčů. Z trůnu nejoblíbenější formy zábavy tak pomalu ale jistě vytlačují počítačové hry. Změnu vítají vedle rodičů i lékaři, učitelé nebo psychologové. „Nejen, že rozvíjejí abstraktní a logické myšlení, ale hlavně utužují přátelství a kolektiv a budují smysl pro fair play,“ vysvětlila hlavní přednosti deskových her psycholožka Renata Fojtíková.

Nejlepší osadník republiky

Deskové hry se propagují sami. Výrobci ale i herní nadšenci zakládají stovky tématických internetových stránek, které se denně rozrůstají nejen o nové kousky, ale také o jejich recenze, jednotlivé tipy a herní strategie. Spousta her má i svou on-line verzi a ti největší fanoušci pořádají různé hrací víkendy i oficiální soutěže, z nichž nejznámější jsou Deskmania, Deskohraní nebo Mezinárodní mistrovství ČR v Osadnících z Katanu, tedy ve hře, jenž se těší snad největší oblibě.

Postavit vesnici, doručit balík, ochránit šerifa

Her vzniká každý rok obrovská spousta. Díky masové popularitě a konkrétním informacím zejména na internetu však není problém zvolit tu vhodnou. Existují hry strategické, válečné, akční, logické, paměťové, obchodní, vědomostní, motorické i sběratelské. Pro snadnější rozhodování se pak rozdělují i do kategorií podle míry náhody, humoru či interakce, podle doby hraní, věku hráčů nebo herního systému. „Nejvíc mě baví Bang!. Hrajeme to s klukama o přestávkách. Nejlepší na tom je, že vždycky hraju za jinou postavu a s jinýma kartama,“ vysvětluje desetiletý Lukáš Nedoma svoje zaujetí pro karetní hru na motivy divokého západu, jež nyní okupuje lavice škol ve volných hodinách.

Třiadvacetiletá Barbora Kocourková zase v poslední době často tráví večery s kamarády i s rodinou hrou Česko. „Je to podle mě ideální hra pro partu přátel na večerní posezení u vína. Nejen, že je u toho sranda, ale člověk se i něco přiučí,“ vyzdvihla studentka ekonomie klady oblíbené znalostní hry, jež se dočkala i evropské varianty.

Ty nejlepší mezi deskovými hrami

Vedle subjektivního bodování od hráčů dostalo hodnocení her i oficiální podobu. Pravděpodobně nejprestižnějším oceněním moderních společenských her na světě je v současnosti cena Spiel des Jahres, kterou udělují kritici od roku 1979 v Německu - kolébce moderních společenských her, odkud pochází například oblíbené Carcassone. Její českou obdobou je ocenění Hra roku, jež může získat kterákoli desková nebo karetní hra, která se dováží do České republiky. Na mezinárodní úrovni patří k nejznámějším anketa International Gamers Awards existující již devět let. Porota tvořená herními znalci z několika zemí každoročně vybírá nejlepší hry nejen z pohledu zanícených hráčů, ale i nejširší veřejnosti.

Nejlepší poměr cena/výkon

Nejvíce krabic se stolními hrami mizí z pultů obchodů právě před vánocemi a stávají se tak stalé oblíbenějším dárkem pod stromečkem. Není to však záležitost nejlevnější. Základní verze deskových her se pohybují kolem jednoho tisíce korun, přičemž zejména internetové obchody často nabízí výhodné akce na různé kombinace her nebo jejich rozšiřovací verze. Správně vybraná hra je ovšem zárukou spokojenosti obdarovaného. Navíc společenské hry jsou asi nejlepší možnou investicí v poměru ceny a výkonu. A dávno neplatí, že patří jen dětem a mladým. Právě naopak. „Jestli jsem na to stará? Vůbec ne. Je to jediný druh zábavy, na kterém se shodneme s dětmi,“ směje se pětapadesátiletá Hana Kučerová a dodává, že je to to jediné, co nikdy nezapomene vzít na žádnou dovolenou.


Anna Pořízková

 

Ocenění Hra roku

2009 Dominion

2008 Agricola

2007 Poštovní kurýr

2006 Ticket to Ride

2005 Puert Rico

2004 Osadníci z Katanu



TOP 10 Her současnosti

  1. Agricola
  2. Puerto Rico
  3. Caylus
  4. Shogun
  5. Railroad Tycoon
  6. Tikal
  7. Euphrat & Tigris
  8. Osadníci z Katanu
  9. Vysoké napětí
  10. Dominion

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Stisk Studentský deník | úterý 24.11.2009 15:30 | karma článku: 12,66 | přečteno: 3303x