Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kterej idiot to řídí? No jasně, ženská

Jedeme s přítelem městem, spěcháme na nádraží. Řidič červené fábie před námi zjevně nespěchá, jede třicet a spokojeně si objíždí kanály. Přítel nervózně bubnuje do volantu „Hošku, kdybys přidal! Ale ne, tohle bude určitě ženská,“ prohodí nakvašeně. V tom momentě se snažím vtlačit do polstrování sedadla.

Stigma ženy za volantem, se všemi negativními konotacemi, jež toto pojmenování přináší, se potenciálně vznáší nad všemi ženami, které se rozhodnou opustit sedadlo smrti a zaujmout post řidičův. Pokud řidička potká špatně naladěného šovinistu, nic jí nepomůže, že jede předpisově, plynule a s trochou zdravé drzosti. Okamžitě se promění v krávu, která svými padesáti kilometry v hodině jenom brzdí městský provoz, která se ve stodvacítce na dálnici určitě brzo vybourá, poněvadž nemá správnou reakční dobu, která se na té přeplněné křižovatce nejspíš maluje ve zpětném zrcátku, která musí pustit přejít každého troubu, která je svým myšičkováním tak drzá, že by jí nějaký chlap měl ukázat, zač je toho loket. A pokud jede žena luxusním vozem, je to zlatokopka, která se chce vytahovat před kamarádkami přítelovým autem. Jediným štěstím ženy-řidičky je, že v tu chvíli nesdílí s dotyčným kabinu a nemusí se podobnými výlevy zatěžovat.

 „No uznej, tak hrozně bys nejela ani ty!“ obrátí se na mě přítel a já se sesouvám do ještě větších hloubek mé sedačky.

Když jsem skládala zkoušky z autoškoly, komisař mě naváděl po okreskách zpět do města. Byla to trasa, kterou jsem nikdy v životě nejela a moc jsem se bála každé zatáčky. Jela jsem rychlostí čtyřicet kilometrů za hodinu. Na dvojku. Přeřadit mi přišlo zbytečné, když dvojka je přece od dvaceti do čtyřiceti. V polovině cesty, při posměšných komisařových poznámkách, mi konečně došlo, že to je velká chyba. Z hrdosti jsem zůstala na dvojce. Naštěstí mi komisař dal ještě jednu šanci a tentokrát jsem neváhala a zařadila trojku. 

Aby bylo jasno, řidičský průkaz jsem získala na první pokus. Byl to jeden z mých nejšťastnějších dnů v životě, není to ovšem příliš dobrá vizitka pro komisaře, kteří pouští na cesty evidentně kdekoho. Tak nějak jsem doufala, že odteď mě už nikdo nikdy nebude nutit řídit. Řidičák jsem si dělala jen tak, zkusmo, a náhodou se povedlo. Ale chyba lávky. Najednou si všichni začali myslet, že umím řídit. O opaku jsem je zatím nepřesvědčila. Hlavně přítel se s tím nehodlá smířit.

Závidím svým kamarádkám, které si umí vychutnat jízdu, které jakoby splývaly s autem v jedno, které si užívají vrčení motoru, pro něž ideální dovolená znamená roadtrip. Já, když řídím, jsem celá vynervovaná, roztržitá a zmatená, zapomínám na ruční brzdu, křečovité ruce cukají volantem, nevzpomenu si, jestli se dálková světla zapínají směrem od sebe nebo k sobě a když mi slunce svítí do očí, prostě to nějak přetrpím, než abych chvilku držela volant v jenom jedné ruce. Přála bych si, aby řízení fungovalo na principu „když nastane situace A, pak vy musíte udělat B a C.“ Instinktu a intuici vás v autoškole bohužel nenaučí.

„Jasně že jsem měl pravdu!“ spokojeně si mručí přítel pod vousy, když dotyčnou řidičku předjíždí. Vtlačím se do sedadla, co nejvíc to jde, ale stejně jsem pořád vidět.

Na světě to funguje takhle: někdo má dar hrát mistrovsky na klavír, někdo skončí u „Kočka leze dírou.“ Někdo postaví mrakodrap, jinému nedrží ani sněhulák. K řízení auta je třeba talent, a jen proto, že se jedná o běžně rozšířenou činnost, ještě nemusí mít tento talent každý. Ať mi ale někdo ukáže studii, ve které se jasně praví, že talent na řízení mají pouze muži a u žen se vyskytuje jen zřídka. To by bylo stejné jako prohlásit, že jakýkoli chlap je schopný spálit i vodu na čaj. Zkrátka: mezi skvělými až obstojnými řidiči se pohybuje pár nešťastných duší ženského i mužského pohlaví, které doba a okolnosti donutily usednout za volant. V takovém případě ovšem prokazují hrdinství, o kterém se zkušeným řidičům může jenom zdát. Dennodenně, při každé jízdě dokazují svou odvahu překonat sebe sama, vlastní smůlu a strach.

„Zajímalo by mě, jak někdo takový může vůbec usednout za volant,“ prohodí ještě přítel, když zkontroluje řidičku ve zpětném zrcátku. Dál už se svou otázkou nezabývá, na rozdíl ode mě. V hlavě se mi roztáčí kolo fantazie. Její muž je nemocný, proto dnes ráno musí dovézt děti do školy ona. Děti mají špatný den a hádají se a křičí. Dnes má navíc narozeniny, a proto veze kolegům do práce chlebíčky a zákusky. A do toho ji nějaký blbec střihne tak, že se lekne a málem vjede na chodník. Zastaví a rozpláče se.

Pokud nám Čechům chybí nějaká vlastnost, je to tolerance. A snaha hledat náhradní řešení. Přítel mi neustále předhazuje, že až jednou budu mít děti, budu je muset vozit do školy a na hokejové tréninky. Neví, že tou dobou už plánuju vydělávat tolik peněz, abych si mohla platit soukromou limuzínu s řidičem.

                                                                                   Martina Agáta Vrtělová

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stisk Studentský deník | pondělí 13.4.2015 11:54 | karma článku: 20,06 | přečteno: 1407x
  • Další články autora

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma: 9,09 | Přečteno: 250x | Diskuse| Kultura

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma: 8,62 | Přečteno: 162x | Diskuse| Média

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma: 7,29 | Přečteno: 132x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma: 8,79 | Přečteno: 141x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Recenze: Hlavní hrdina přepere tygra. To je bollywoodský trhák RRR

Bollywoodský film RRR, který se odehrává v koloniální Indii, nenechá diváka ani na chvíli usnout. Emoce, zpěv, boje. Film plný adrenalinu a nebezpečí.

19.10.2022 v 13:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 185x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  16:26

Aktualizujeme Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili, píše Denník N. K incidentu došlo v obci...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  16:26

Aktualizujeme Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili, píše Denník N. K incidentu došlo v obci...

Modlím se za Fica, uvedl Babiš. Útok odsoudil Pavel i von der Leyenová

15. května 2024  15:33,  aktualizováno  16:10

Prezident Petr Pavel odsoudil útok na slovenského premiéra Roberta Fica. Předsedkyně Evropské...

Za 4+1 až půl milionu. Na úplatky pro získání bytu byl ceník, zaznělo u soudu

15. května 2024  15:52

Do realitní kanceláře se běžně chodí, když chce člověk koupit byt nebo jinou nemovitost. Do jedné...

Rusko hlásí znovudobytí Robotyne na jihu. Snaží se o postup, uvedl Kyjev

15. května 2024  14:54

Sledujeme online Ruské ministerstvo obrany hlásí dobytí vesnice Robotyne v jihoukrajinské Záporožské oblasti, kterou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com