Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hrdinská aura – zbraň cyklistů proti podezření z dopingu

Cyklistika. Sport inspirujících výkonů, velkých osobností, ale i velkých lží. Dopingové aféry poznamenaly cyklistiku jako žádný jiný sport a vzbuzují v odborné i laické veřejnosti značnou nedůvěru. V atmosféře neustálého podezření samozřejmě není snadné žít. Cyklisté a jejich týmy se s tím vypořádávají různými způsoby, nejúčinnějším a časem prověřeným je budování kultu hrdiny.

Historie cyklistiky je především kvůli aférám s krevním dopingem a erythropoietinem (EPO) silně spjatá s užíváním zakázaných látek. V poslední době se ale říká, že díky biologickým pasům a pravidelnému, přísnému testování už není možné beztrestně dopovat. Kdo podvádí, toho dříve nebo později chytí. Prohlašují to cyklisté, určitá část médií, někteří fanoušci. Ostatní včetně mě ale zůstávají skeptičtí. Je těžké uvěřit v čistou cyklistiku po všech těch skandálech a lžích. Tolik slavných vítězů, šampionů se v mžiku proměnilo v podvodníky. A všichni do jednoho tvrdili, že jsou čistí. Nedůvěra je rozhodně opodstatněná.

Náhlý a nečekaný úspěch vždy vyvolává otázky. Chris Froome byl až do roku 2011 zcela neznámým jezdcem, v loňském ročníku neslavnějšího cyklistického závodu Tour de France ale suverénně zvítězil a stal se fenoménem. To je přinejmenším trochu neobvyklé. Jeho tým Sky se ale s velkým tlakem dokázal popasovat. Krušné sportovní začátky v Kenyi, boj s parazitickou nemocí bilharzií, ale i protidopingové postoje a morální zásady, to vše využili do krajnosti a vytvořili kolem Frooma hrdinskou auru. Pod ochranná křídla ho vzal i britský tisk. Nejenže opakoval historky přicházející z tábora Sky, přispěchal i s vlastními propagandou zavánějícími titulky, třeba Daily Mail napsal „Může Froome zachránit Le Tour? Obhajující šampión musí porazit podvodníka (drug cheat) Alberta Contadora v zájmu důvěryhodnosti cyklistiky.“

Tento rok dokonce vyšla životopisná kniha Chrise Frooma, The Climb (Výstup). Přitom většina cyklistů se biografie nedočká za celý svůj život. Její autor, novinář David Walsh, zjevně Frooma považuje za výjimečnou osobnost. Účel knihy je nicméně zcela jasný – přiživit kult hrdiny. Jednou z rádoby autentických výňatků ze života hrdiny je příběh o plátěných teniskách. Trenér týmu Sky Shane Sutton vypráví, jak si v Kenyi při místním cyklistickém závodě poprvé všiml Frooma. Zaujal ho, jak jinak, na první pohled, a to proto, že místo řádného obutí měl na sobě jen jakési plátěné tenisky. A v plátěných teniskách všechny porazil! Bohužel vzápětí vychází najevo, že to je celkem hloupý výmysl. Na fotce ze zmiňovaného závodu šlape Froome do pedálů v klasických cyklistických tretrách.

Takový nesmysl je samozřejmě spíš k zasmání, neznamená, že Froome podvádí a rozhodně nedokazuje nic, co se týče dopingu. Nicméně podobných drobných omylů, opomenutí důležitých souvislostí a vyhýbání se zásadním otázkám jsou vyjádření lidí okolo Frooma plná. A takové, i když drobné a zdánlivě neškodné lži, na důvěryhodnosti rozhodně nepřidávají. Zvláště u týmu, který sebe a svého lídra prezentuje jako průkopníky čisté a transparentní cyklistiky. Jestli mě něco vytáčí víc než lži a podvádění, tak je to pokrytectví.

Při sledování vývoje Froomovy legendy si navíc nelze nevzpomenout na jiného kultovního cyklistu neuvěřitelných výkonů. Hrdinská aura vytvářená jím samým, jeho týmem i médii udržela mýtus Lance Armstronga při životě celých devatenáct let. A kult hrdiny Frooma a způsob, jakým byl vytvořen má nepopiratelně s tím Armstrongovým některé společné znaky. Podobně jako Froomův trenér Sutton neváhá přispěchat s novými historkami potvrzující výjimečnost svého svěřence, Armstrongův trenér Chris Carmichael přišel s Lancovou neobvykle dlouhou stehenní kostí, která ho zvýhodňuje při jízdě a dalšími hloupostmi, které opakoval tak dlouho, až jim všichni uvěřili. Oba cyklisté překonali vážnou nemoc – bilharzia a rakovina – kterou se neostýchali důkladně rozmáznout v médiích. A zatímco Frooma jako hrdinu vykreslila autobiografie The Climb, Armstronga portrét s názvem The Long Ride (Dlouhá jízda).

Možná je to podobnost zcela náhodná. Možná je Froome opravdu čistým závodníkem nové éry cyklistiky. Vlastně bych byla ráda. Navzdory tomu, že se mi nelíbí Froomovo strojové pojetí závodění, příšerný jezdecký styl a to, jak neodtrhne oči od Wattového displeje na kole, musím uznat, že je cyklistice naprosto oddaný a vždy jede na vítězství. Právě odhodlání cyklistů a jejich neuvěřitelná síla vůle mě utvrzuje v přesvědčení, že není potřeba vytvářet směšné historky, sepisovat knihy a vychvalovat v médiích, aby vyniklo jejich hrdinství. Cyklisté jsou schopní neuvěřitelných věcí, a to myslím v tom nejlepším slova smyslu. Když vidím, jak si při pádu zlomí nohu a ujedou dalších deset kilometrů, než to vzdají, když vidím absolutní vyčerpání domestiků pomáhajících svým lídrům k vítězství, inspiruje mě to. Nepotřebuju číst o plátěných teniskách.

Na podzim přestoupil do týmu Sky mladý český cyklista Leopold König. Sice se stane superdomestikem Chrise Frooma, ale v kvalitě týmu si nepochybně polepšil. Může tam vyrůst v cyklistickou hvězdu. Jen doufám, že se za pár měsíců nedočtu o krušných začátcích a hrdinských činech Leopolda Königa. O tom, jak odhodlaně překonal překážky, které mu nemilosrdný osud stavěl do cesty. Jak kdesi na severní Moravě, divoké a nebezpečné, ve strašlivých podmínkách trénoval tvrdě a odhodlaně, dokud to díky své píli a talentu nedotáhnul až do samotného nebe. 

 Klára Čápová


Klára Čápová

 Článek čtěte také na munimedia.cz

Autor: Stisk Studentský deník | pátek 12.12.2014 21:29 | karma článku: 8,42 | přečteno: 379x
  • Další články autora

Stisk Studentský deník

Mesto kvôli situácii na Ukrajine obnovuje kryt Denis

Kryt Denis v centre Brna malo turistické informačné centrum otvoriť pre turistov. Mesto sa ale rozhodlo si ho vziať späť do svojej správy. Je v ňom studňa s vodou, dieselový generátor a vzduchotechnika.

28.3.2022 v 11:26 | Karma: 8,55 | Přečteno: 95x | Diskuse| Brno

Stisk Studentský deník

Brněnská střelnice poskytuje Ukrajincům výcvik zdarma

V brněnských Řečkovicích nabízí střelnice CS Solutions Brno Ukrajincům žijícím v Česku takticko-střelecký výcvik. Tříhodinový kurz jim má především pomoct osvojit si základy střelby z útočné zbraně v případě povolání na bojiště.

28.3.2022 v 10:24 | Karma: 11,00 | Přečteno: 176x | Diskuse| Brno

Stisk Studentský deník

Modro-žlutá srdce na Křence. Studenti vybrali téměř 35 tisíc korun

Pomoc Ukrajincům hýbe společností. K založení sbírky se rozhodli i studenti na brněnském Gymnáziu Křenová. Jejich spolužáci a pracovníci školy si poté nakoupili odznáčky a další předměty v ukrajinských barvách za skoro 35 tisíc ko

19.3.2022 v 10:11 | Karma: 10,58 | Přečteno: 128x | Diskuse| Brno

Stisk Studentský deník

Myslela jsem si, že má bolest je normální, říká pacientka s endometriózou

Endometriózou trpí jedna z deseti žen, přesto o ní veřejnost není dostatečně informovaná. Zakladatelé ENDO Talks cz se snaží výstavou na Moravském náměstí #ŽÍTENDO aneb „Proč mě nikdo neslyší?“ na nemoc upozornit.

18.3.2022 v 15:29 | Karma: 13,52 | Přečteno: 467x | Diskuse| Brno

Stisk Studentský deník

Nechci, aby lidé na mé tváři viděli vlajku, říká ruská studentka

Události posledních dnů způsobily, že se mnoho Rusů, žijících v Česku, setkalo s vlnou tvrdé diskriminace, a to i v případě, že stojí názorově na straně Ukrajiny.

8.3.2022 v 18:12 | Karma: 15,53 | Přečteno: 467x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Americký podmořský dron inspirovaný rejnokem už není jen vize, prošel testy

2. května 2024  19:28

Americká společnost Northrop Grumman dokončila testy podvodního plavidla bez posádky (UUV) s...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:28

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Jako v komunistickém Československu. Britský novinář obviňuje vlast z cenzury

2. května 2024  19:20

Velká Británie má problémy se svobodou slova, lidé se bojí říkat nahlas názory o kontroverzních...

Škodlivé ruské aktivity mimo jiné v Česku nás znepokojují, uvedlo NATO

2. května 2024  19:12

Severoatlantickou alianci znepokojují nedávné škodlivé aktivity na území členských států bloku,...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com