Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

"Bydleli jsme v autě a sprchovali se na pláži," říká student

Několik let cestuje po světě. S dodávkou plnou zmrzliny projezdil Anglii a bez zpáteční letenky se vydal do Spojených států. Teď je Jaroslavu Redkovi sedmadvacet a za vydělané peníze buduje s přítelkyní byt.

V tomto aute zili studenti nekolik mesicu.Foto : Archiv Jaroslava Redka Na rozhovor přišel Jaroslav Redek i se svou přítelkyní. Celý den byli ve škole a na stavbě. Tím teď žijí. Ačkoliv byl zpočátku trochu nervózní, po chvíli nadšeně vyprávěl své zážitky a ukazoval fotografie z cest.    Byl jste ve Spojených státech. Co byste poradil studentům, kteří tam chtějí jet pracovat? Bylo strašně těžké cestovat sám. Trvalo mi měsíc, než jsem tam vůbec našel zaměstnání. Radil bych všem studentům, kteří tam chtějí vycestovat, aby měli předem zajištěnou práci. Já jsem měl jen letenku do New Yorku, tisíc dolarů v kapse a před sebou celou Ameriku. Nakonec jsem se tam přidružil k jedněm Čechům, teď si myslím, že to byla chyba. Myslím, že jsem se připravil o zkušenosti a o jazyk - mluvili jsme česky a plánovali společný program.Určitě jste se tím ale poučil. V Anglii už to bylo pak jednodušší? Do Anglie jsem jel pracovat už s přítelkyní. Tam ta práce byla jednoduchá. Prodávali jsme s Jitkou zmrzlinu. S dodávkou jsme vždycky přijeli na nějaké místo, většinou festival, vše jsme si připravili a čekali až někdo přijde. Někdy si přišlo koupit zmrzlinu deset lidí, ale někdy jsme podle tržby spočítali, že jich přišlo třeba i tři tisíce. To pak večer od nabírání kopečků pořádně bolelo zápěstí.Co vás překvapilo na Angličanech? Určitě to, jak dodržují tradice. Přišlo mi neuvěřitelné, že mladí kluci stejně staří jako já ve volném čase chodí do zemědělských kroužků. Večer nejdou do hospody, jako bych šel třeba já, ale jdou všichni společně do kroužku.

Nestýskalo se vám na cestách po domově? Teď když jsem cestoval s Jitkou tak ne, ale když jel před dvěma roky do Londýna pracovat sám, tak to bylo fakt náročné. Umýval jsem tam nádobí. Někdy mi už třeba docházely peníze, nevěděl jsem co mám dělat, občas jsem brečel jako malý kluk a strašně jsem chtěl jet domů. Pak jsem ale zavolal tátovi a ten mi do telefonu řekl, že jsem frajer a že mě má rád, a tak jsem vydržel. Člověka to utuží.Vaše poslední cesta vás od domova zavedla hodně daleko. To jo, s Jíťou jsme jeli na Nový Zéland. Tam to bylo úplně jiný, než kdekoliv jinde. Celou dobu jsme tam sbírali ovoce na různých farmách. Všechno, co zrovna rostlo. Když jsme pak přijeli do Česka, tak jsme třeba jablka nemohli už ani vidět. Jen těch jsme totiž nasbírali možná až šest tun.Kde jste tam bydleli? Prvního půl roku jsme bydleli v autě. Ale zvykli jsme si. Kupodivu to tam tak dělá hodně lidí, co přijelo za prací jako my. To zní docela neuvěřitelně. A kde jste se třeba sprchovali? Asi vás to překvapí, ale většinou na pláži. Celkově tam byly tvrdší podmínky. Pitnou vodu jsme si čepovali na záchodě na benzínce do pet lahví. Pro včerejší noviny jsme chodili do popelnice. To jsme se vždycky střídali, nikomu z nás se do toho samozřejmě moc nechtělo. Snídali jsme většinou jablka nebo hrušky. Všechno to tam bylo strašně drahé. Kdybychom tam žili normálně, tak si nic nevyděláme. A to jsem ještě pracoval po nocích v druhé práci. V tom byla Anglie mnohem lepší, vydělali jsme si a nemuseli jsme se tolik uskromňovat.

Odnesl jste z Nového Zélandu nějaký opravdu neobvyklý zážitek? Jednou jsme na pláži potkali mrože. Spal. Šel jsem k němu, když v tom zachroptěl a začal se hýbat. Utíkali jsme co nejdál to šlo. Je to vážně obrovský zvíře. Taky kolem nás jednou proběhli tučňáci. Plížili se takovými tunely jako malí zloději. Na to asi nikdy nezapomeneme.Teď už na žádnou cestu nepomýšlíte? Před vším tím cestováním jsme oba dodělali bakaláře, já jsem pak pracoval v jedné firmě, ale nebavilo mě to. Teď budujeme za vydělané peníze společné bydlení a ještě jsme se oba dali znovu na studium. Myslím, že po tom Novém Zélandu už zvládneme opravdu všechno. Zuzana Bočková

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Stisk Studentský deník | úterý 13.10.2009 15:49 | karma článku: 13,10 | přečteno: 1494x
  • Další články autora

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma: 9,09 | Přečteno: 250x | Diskuse| Kultura

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma: 8,62 | Přečteno: 163x | Diskuse| Média

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma: 7,29 | Přečteno: 132x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma: 8,79 | Přečteno: 141x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Recenze: Hlavní hrdina přepere tygra. To je bollywoodský trhák RRR

Bollywoodský film RRR, který se odehrává v koloniální Indii, nenechá diváka ani na chvíli usnout. Emoce, zpěv, boje. Film plný adrenalinu a nebezpečí.

19.10.2022 v 13:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 185x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Na mokré silnici nevybral zatáčku a auto utopil v rybníce, vylovil ho jeřáb

22. května 2024  10:24

Na dně rybníka skončila ranní cesta do práce řidiče červeného opelu. Ve Stříteži na Jihlavsku...

OBRAZEM: Zlámané turbíny, z domů třísky. Tornádo zpustošilo městečko v Iowě

22. května 2024  10:22

Městečko Greenfield v americkém státě Iowa v úterý zpustošilo silné tornádo. Vyžádalo si nejméně...

Norsko, Španělsko a Irsko uznají Palestinu. Terorismus se vyplácí, reaguje Izrael

22. května 2024  9:47,  aktualizováno  10:11

Norsko, Irsko a Španělsko formálně uznají Palestinu jako stát. Bez uznání palestinského státu...

Carlsona vysílají v ruské televizi. V pořadu řešil klíšťata jako biozbraň USA

21. května 2024  17:46,  aktualizováno  22.5 10:07

Na ruské státní televizi Rossija 24 se objevil pořad amerického moderátora Tuckera Carlsona. Jeho...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1116x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com