Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Aktuálně: V zajetí železa na výstavišti

Každoroční Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně přitáhne pozornost nejen lidí z průmyslu, ale i široké veřejnosti. Pokud se však o strojařinu nezajímáte, nečekejte, že po tomto veletrhu začnete. Tisíce součástek a tuny kovu vás k oboru nepřitáhnou. Máte-li však techniku v krvi, budete se dobře bavit.

Vrr, cvak, cvak, vrr. Železné rameno se zastavuje a celý stroj utichá. Hotovo. Před diváky zůstává plech posetý malinkatými dírkami. „Ty vole, tak z toho jsem Němec,“ kroutí hlavou muž v davu a odchází. Někomu technologické výdobytky neučarují. I takhle to vypadá na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu a logistiky na brněnském výstavišti.

„S láskou pro techniku a stroje se musíte narodit, nenaučíte se jí. Buď ji v sobě máte nebo ne,“ říká Daniel Skulina ze Střední průmyslové školy v Karviné, kde studuje obor strojírenství. Na veletrh přijel se svou třídou a nyní mě se dvěma spolužáky zasvěcují do tajů plechového harampádí. Šlapeme si to jedním z pavilonů, který je natřískán výrobky a výrobci těžkého průmyslu. Hadice, ložiska, ozubená kola, vrtáky, ohýbače plechu, usmívající se páni v oblecích, štíhlé dámy u pultů s bonbóny, obráběcí stroje, svařovací zařízení, zase páni v oblecích. Docela zívačka, Daniel Skulina a ostatní však mají blažené výrazy.

„Technika je prostě jako umění. Když si představíte, kolik přesnosti a práce vyžaduje, je to fantastické. Všechno je dokonalé a musí do sebe zapadat,“ přidává své nadšení Skulinův spolužák René Kalocsai. Zastavují se u každého pultíku s vystavenými serepetičkami a sledují je se stejným zapálením jako pohyblivá ramena strojů. Je jich tu nekonečně a skoro všechny vypadají stejně.

Kdo čekal nějakou interakci železa s lidmi, je zklamán. Najde jí jen minimum. Vše se pohybuje nezávisle na lidech a vystavené věci pozorujete jen očima, maximálně si je osaháte. Na hraní tady toho moc není. Pokud se nepohybujete přímo v oboru, není o co stát. Jestli je třeba tahle mašina posledním hitem sezóny, nepoznáte to, nejste-li odborníci. Pro laiky se jeví vše nudně a nevýrazně.

„Tohle je břitová destička,“ ohmatává děravý kus plechu Kalocsai. „Je parádní,“ spokojeně ji hladí rukama. Co je na ní tak super? „Železo opracovává železo, je to neuvěřitelné, ta preciznost!“ spokojeně ji žmoulá v dlaních. K jejich překvapení však železo dnes přeřízne i proud vody. Vysokotlaká tryska vykrajuje do železné desky obrázky slonů a motorek. Pro amatéra jednoznačně šlágr jeho dnešního zápasu s technikou.

Mí průvodci chrochtají blahem. A zřejmě i všichni kolem. Těžko předpokládat, že někdo zaplatí dvě stě padesát korun za balík nudy. Muži jsou zde v převaze, na ženy však není těžké v plných pavilonech narazit. Kovová láska si nevybírá.

Vystavené věci se lesknou čistotou, spolu s nažehlenými kravatami promotérů vyvolávají až vznešený dojem. Nakonec stejně skončí v zaprášené fabrice zamaštěné od oleje. Nicméně prodat je zde přicházejí „ti nahoře“. U svých pultíků nemají čas se nudit a kvapem vysvětlují parametry svých výrobků kterémukoliv potenciálnímu zájemci. Někdo přichází okukovat, někdo (skoro) tasí šrajtofli. Tohle je obchod, ne výstavka. A je v něm dost peněz.

„Jasně, že chceme taky ve strojírenství pracovat,“ shodují se dotázaní středoškoláci. „Když vidím tyto věci naživo, určitě mi pomůžou s rozhodnutím pracovat v oboru. Nebo si klidně jenom vybrat vysokou školu,“ zamýšlí se Skulina. „Nejvíce mě zajímají CNC stroje. Ty vyrábí hřídele nebo ozubená kola podle předem nastavených souřadnic. Na nich bych chtěl jednou pracovat. Tady vidím ty nejmodernější, v naší škole jsou dvacet let staré rachotiny,“ směje se Kalocsai.

Kluci sbírají cestou prezentační materiály firem. V některých je zhruba stejně zábavné počtení jako v telefonním seznamu. „Z toho bude mít radost náš učitel,“ ukazují na jeden z tisíce stejných obrázků. Radost z tlusté knihy plné čísel a nákresů mají i oni. Nohy bolí, slunko i v říjnu neúnavně peče, mraveniště na výstavišti neustává v pohybu. Strojírenský veletrh zmáhá. Ani po celém dopoledni se lásce ke strojům nedá naučit, i když by si někdo mohl mylně myslel opak.

Moje srdce zaplesá až v posledním pavilonu nad živou simulací lyžování či horské dráhy v jednom. To už musí být kumšt tohle vyrobit. Po řadách šroubů, matic a lisů chci nad touto virtuální realitou až vykřiknout. Praví strojaři ocení však „praktičtější“ věci, což laici nechápou.

I po třech hodinách chůze a křižování pavilonů se mí společníci dokážou nadchnout pro obyčejné ložisko ve vitríně. Skoro jim závidím. Tady posvačí, tady na chvíli sednou, loknou piva a jde se dál. Strojírenský svět je přece tak kouzelný. Musíte se do něj však narodit. Jestliže žijete v jiném, zastavte se na výstavišti jindy.

Jan Olšar

Články od brněnských studentů žurnalistiky čtěte zde: http://www.munimedia.cz/kurz/stisk/

Autor: Stisk Studentský deník | středa 5.10.2011 9:29 | karma článku: 11,64 | přečteno: 2121x
  • Další články autora

Stisk Studentský deník

Rozhovor: Rusko vede s Ukrajinou válku nejen zbraněmi, ale i dezinformacemi

Když se jednadvacetiletý student Masarykovy univerzity Juraj Foltín dozvěděl, že může jet pomáhat na slovensko-ukrajinské hranice, ani chvíli neváhal a s dalšími čtyřmi spolužáky vyrazil.

13.4.2022 v 23:36 | Karma: 19,80 | Přečteno: 546x | Diskuse| Ostatní

Stisk Studentský deník

Písemné maturitní práce se po třech letech vrací. Nyní v režii škol

Poprvé od koronavirové pandemie jsou součástí jarního termínu zkoušky dospělosti i písemné práce. Na rozdíl od minulých let ale nejsou součástí společné státní části. O jejich podobě si tak každá škola rozhoduje sama.

13.4.2022 v 22:00 | Karma: 9,65 | Přečteno: 197x | Diskuse| Ostatní

Stisk Studentský deník

Rekonstrukce Arnoldovy vily odkrývá její historii. Nově tu vznikne kulturní centrum

V průběhu oprav Arnoldovy vily našli dělníci cenné věci, díky kterým se odkrývá příběh toho, jak se ve vile dříve žilo. Nově tu vznikne multifunkční sál, kavárna nebo Centrum dialogu. Opravy vyjdou na bezmála 150 milionů korun.

10.4.2022 v 19:51 | Karma: 11,11 | Přečteno: 260x | Diskuse| Brno

Stisk Studentský deník

Brněnská dětská nemocnice otevřela ambulanci pro ukrajinské děti

V brněnských Černých Polích Fakultní nemocnice Brno otevřela novou ambulanci pro ukrajinské děti. Ordinace má pomoct ulevit praktickým pediatrům především s administrativní činností.

7.4.2022 v 21:54 | Karma: 9,13 | Přečteno: 231x | Diskuse| Brno

Stisk Studentský deník

Návrat branné výchovy? Jen moderně a pod jiným názvem

Předmět branná výchova zmizel ze školních osnov před třiceti lety. Někteří poslanci ho ale zvažují znovu zavést.

30.3.2022 v 19:08 | Karma: 10,11 | Přečteno: 360x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com