Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Písemné maturitní práce se po třech letech vrací. Nyní v režii škol

Poprvé od koronavirové pandemie jsou součástí jarního termínu zkoušky dospělosti i písemné práce. Na rozdíl od minulých let ale nejsou součástí společné státní části. O jejich podobě si tak každá škola  rozhoduje sama.

Česká republika – Maturitní zkouška změnila opět svou podobu. Zatímco v uplynulých dvou letech se žáci posledních ročníků středních škol slohovým pracím na jaře vyhnuli úplně, začátkem dubna k nim znovu usedají. Jenže už ne k těm státním, jak tomu bylo před pandemií. O písemné části zkoušky totiž tentokrát rozhoduje vedení škol, případně sami pedagogové. Je tedy jen na nich, která témata a termíny pro slohové práce zvolí.

„Zadání do češtiny vymyslela naše učitelka, která učí i vedlejší třídu. Kdyby měla každá třída jinou vyučující, musely by se společně nějak domluvit. A nakonec musel zadání schválit ještě ředitel,“ přiblížila písemné práce na jihlavské stavební škole maturantka Barbora Malinová. Ne všude ale vypracovávali témata vyučující. „U nás vybral témata ředitel, takže jsem úplně nevěděl, co od zadání čekat. Oproti státnímu jsme tak dostali na výběr menší počet slohových útvarů,“ komentoval student čtvrtého ročníku Střední průmyslové školy Purkyňova Lukáš Celnar.

Písemné práce tak nyní neputují k opravě k učitelům z jiných středních škol, ale ve školách zůstávají a výsledný text žákovi hodnotí vyučující českého nebo cizího jazyka. Stejně tak si samy střední školy a gymnázia rozhodují, jestli si budou moct studenti vybrat z více zadání či nikoliv. „Opravu u nás provádějí vyučující ve dvojici. Dohodnou se na bodovém zisku a prodiskutují spolu sporné body. Výsledky se pak studenti dozví při předávání vysvědčení za čtvrtý ročník a do práce mohou nahlédnout,“ uvedla učitelka českého jazyka z Gymnázia Vincence Makovského Dagmar Kadlecová, která společně s ředitelem školy vybrala z návrhů ostatních vyučujících k písemné zkoušce celkem šest témat.

Studentku Terezu Ingrovou z brněnské střední odborné školy Educanet maturitní písemné práce teprve příští týden čekají, strach z nich ale nemá. „Všechny typy slohových prací v češtině i angličtině jsme si ve škole vyzkoušeli napsat. Podle toho, co nám jako třídě šlo nejlépe, se učitelé rozhodli, jaké zadání pro nás zvolí,“ vysvětlila studentka Ingrová. Výběr tématu učitelem vidí jako výhodu. „Ví, co nám psát jde, takže je to pro nás ve finále jednodušší,“ doplnila.

A podobně vnímá školní práce nejen ona. „Díky tomu, že nám texty opravovali naši učitelé, a ne cizí člověk, jsem měl ze slohu menší strach,“ doplnil Celnar. Další úhel pohledu pak nabízí studentka, která psala slohovou práci ještě státní. „Hodnotitel Cermatu posuzoval výslednou práci a nikoliv žáka. Pokud má člověk ale dobrý vztah se svým učitelem, je pro něj určitě výhodnější, když práci opravuje právě on nebo někdo ze školy,“ komentovala bývalá studentka jihlavského gymnázia Anna Hrušková.

Zároveň ale připouští, že slohová práce je ze všech tří částí maturity nejméně objektivně hodnocená. Z vlastní zkušenosti vidí, že hodnotící občas strhávají body za banality nebo třeba za to, že se s názorem pisatele neztotožní. „Opravování prací vyučujícími nevnímám osobně jako problém. Témata by ale Cermat mohl vypisovat celostátně,“ uzavřela učitelka Kadlecová.

Na napsání textu do českého jazyka v minimální délce 250 slov mají všichni maturanti 110 minut. U anglické slohové práce musí žákům stačit hodina a zadání může mít navíc jednu či dvě části, opět dle uvážení školy. Oba texty musí ale dohromady dosáhnout alespoň hranice 200 slov. Naposledy byly písemné práce součástí maturity v podzimním opravném termínu v roce 2020. Na jaře psali studenti sloh státně naposledy před třemi lety, tedy v roce 2019.

Autor: Stisk Studentský deník | středa 13.4.2022 22:00 | karma článku: 9,65 | přečteno: 198x
  • Další články autora

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma: 9,09 | Přečteno: 248x | Diskuse| Kultura

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma: 8,62 | Přečteno: 162x | Diskuse| Média

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma: 7,29 | Přečteno: 131x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma: 8,79 | Přečteno: 140x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Recenze: Hlavní hrdina přepere tygra. To je bollywoodský trhák RRR

Bollywoodský film RRR, který se odehrává v koloniální Indii, nenechá diváka ani na chvíli usnout. Emoce, zpěv, boje. Film plný adrenalinu a nebezpečí.

19.10.2022 v 13:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 185x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Nevítají přistěhovalce, jsou xenofobní, řekl Biden o Japonsku a Indii

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com