Originální váza ze sklenic a sádrových obvazů

Vyrobte s dětmi vázy s neopakovatelným designem. Radost budou přinášet nejen jako originální bytové dekorace, ale i jako dárky k Vánocům nebo narozeninám...

Občas se doma nahromadí sklenice od kompotů, šťáv a podobných dobrot. Některé z nich mají tvary oku tak lahodící, že je pak s těžkým srdcem hážu do kontejneru. Jednoho dne jsem si vzpomněla na matlání se sádrou na hodinách výtvarky a napadlo mě, že velké sklenice a sádrový obvaz by se daly využít k výrobě originálních váz. A výsledek potěšil babičky i nejednu tetičku v našem okolí. S dětmi můžete docela jednoduše a levně vlastnoručně vytvořit osobitý dárek! 

Co budete potřebovat? Kromě času, trpělivosti a běžné zručnosti zlatých českých ručiček také větší sklenice (od zelí, okurek, kompotů, šťáv, rajčatových protlaků...), sádrový obvaz (na trhu je několik druhů, nejlepší je poptat se v lékárně), nádobu s vlažnou vodou (může být plastová vanička od masa nebo zeleniny, kterou stejně pak vyhodíte), smirkový papír (jemnější, mezi 180 – 220), akrylové barvy a štětce různé velikosti, noviny na vytvoření pracovního prostoru, případně nůžky na zkrácení obvazu a lak na přelakování namalované vázy, aby vydržela styk s vlhkostí. 

sklenice, sádrový obvaz, noviny, voda, nůžky....

Nejprve si připravte sklenice, pečlivě je vymyjte a vytřete, odstraňte nalepené cedulky a víčka.

Poté si připravte nádobku s vodou, která by měla být teplá, tedy něco mezi 30 – 40 stupni, nepříliš horká ani ledová, aby sádra v obvazu netuhla příliš rychle či pomalu.

Poté na ploše vyložené novinami krátce namočte začátek obvazu o délce cca 15  - 20 cm do vody a od dolního okraje začněte namočeným obvazem „oblepovat“ sklenici. Obvaz průběžně vyhlazujte rukou, sádra se rozloží po celé délce obvazu a vyplní i malé dírečky, takže povrch budoucí vázy bude hladší. 

Následně postupujte tak, že stejně dlouhý kus obvazu, tedy cca 15 cm, vždy krátce namočíte a obtočíte jím sklenici jakoby po spirále nahoru až k hrdlu. Sádru průběžně vyhlazujte, aby se vyplnili drobné dírky v obvazu. Občasné větší hrbolky, které mohou vzniknout „pokrabacením“ obvazu při obmotávání sklenice, dodají dekoru budoucí vázy na plasticitě, tak se jim nebraňte.  

obmotávejte sklenici až k hrdlu...

Zasychající sádrový obvaz na váze můžete ještě doupravit vlhkýma rukama, aby byl povrch kompaktní. Poté nechte vázu úplně proschnout, což trvá při běžné teplotě v místnosti přibližně dva dny. Následně ji přebrušte jemným smirkovým papírem do hladka (občas může vystoupit na povrchu nitka nebo drobné hrbolky zaschlé sádry). Také vyčistěte vnitřek vázy, dno a hrdlo vlhkým hadříkem od sádrových šmouh. 

Poté přijde na řadu dekorování bílé vázy akrylovými barvami. V této fázi se fantazii meze nekladou. Stačí barvy, štětce a voda a spolu s dětmi můžete vytvořit nejrůznější vzory nebo jednobarevné vázy, například ve stříbrné či zlaté barvě. Barvy nechte také dobře zaschnout, nejlépe 24 hodin.

malování vázy akrylovými barvami

Posledním krokem je přelakování vázy ochranným lakem ve spreji. Použijte lak na akrylové barvy (můžete zakoupit buď ve výtvarných potřebách nebo prodejnách barvy-laky). 

na závěr přelakovat....

Originální a praktický dárek nebo dekorace do vašeho domova je na světě! Ještě dokoupit krásné květiny... 

Autor: Štěpánka Burešová | pondělí 12.12.2016 7:59 | karma článku: 11,87 | přečteno: 1474x
  • Další články autora

Štěpánka Burešová

Kde se bere inspirace...

18.5.2018 v 10:47 | Karma: 9,10