Óda na ženskost

Buďme šťastné, že jsme ženy! A muži, buďte šťastní, že jsme ženy a nechtějte po nás, abychom se staly muži více, než je přirozené. Teprve pak po vás přestaneme chtít, abyste se vy stali více ženami:) 

Nedávno, když jsem brzy ráno vstala, zacvičila si, zalila květiny, poklidila, vyřídila spoustu emailů, dala vyprat prádlo a připravila snídani, zatímco muži všech věkových kategorií spokojeně vyspávali, mnou probleskla myšlenka jak je krásné ženství, jak bych si ho měla vážit a rozvíjet...

Jsem žena. Jsem šťastná. Jsem šťastná žena. Jsem šťastná, že jsem žena. A proč?

Protože pohled na nahé ženské tělo vyvolává v drtivé většině případů libější pocity než pohled na nahého muže.  

Protože mi tělo samo každý měsíc naordinuje očistu, a když si mohu dopřát ten luxus, tak i potřebnou dávku odpočinku. Díky pravidelné měsíční očistné kůře jsem přirozeně propojená s přírodními cykly, což mimo jiné rozvíjí i moji intuici, jen jí naslouchat...

Protože můžu být těhotná, cítit ve svém tělě pohyby, tlukot srdce a první emocionální záchvěvy nového člověka (dokonce i muže).  A během porodu mám možnost projít branou egoistického přístupu k životu a světu do království štědrosti, darovat život jiné bytosti a tím tak trochu přežít i sama sebe.  Zároveň nazřít omezenost lidské existence a relativitu času, a to nikoli pouze intelektuálně.

Protože můžu nosit sukně a šaty a hrát si s vlasy, užívat si vlnobití látky kolem mého těla a vír vlasů ve větru.

Protože se mohu zdobit, vlastní tvář použít jako malířské plátno a vytvořit pokaždé trochu jiné umělecké dílo. Je tak snadné mi udělat radost šperkem, kterým mohu znásobit zář vycházející z očí.

Protože přirozeně tíhnu k věrnosti a oddanosti svému ochránci, a když si to připustím, tak mívám menší výčitky svědomí, nemusím tolik lhát a nosit masky jako na plese příšer. 

Protože se téměř nedostanu do tupého stavu nicnedělání, ale neustále mám zásobu činností, které mě udržují mentálně i fyzicky při síle. Nejenže dokážu pracovat s vůlí silnou jako vůl, ale také porodit a vychovávat dítě, uvařit, uklidit, nakoupit, vyprat, vyžehlit, vyzdobit, vyslechnout a spoustu dalších vy-... A většinou jde o věci, které dělám pro VÁS, nejen pro sebe!

Protože si umím postěžovat a vyplakat se, dát najevo své emoce s potřebnou dávkou dramatičnosti, nemusím tedy v sobě nosit špínu zažranou po letech předstírání, že je všechno „v pohodě“ a já „paní tvorstva“.

Protože s přibývajícími vráskami a šedinami mám velkou šanci zmoudřet, prohlédnout za zr cadlo pomíjivosti, naučit se doopravdy odpustit a soucítit, přijímat věci i lidi takové, jaké jsou.

Každá z vás s něčím, co shledávám na ženství krásné, jistě nesouhlasí. Ale každá z nás by mohla přidat určitě nejedno další „protože“ ... A to je dobře:)

 

 

Autor: Štěpánka Burešová | středa 20.7.2016 9:14 | karma článku: 18,20 | přečteno: 558x
  • Další články autora

Štěpánka Burešová

Kde se bere inspirace...

18.5.2018 v 10:47 | Karma: 9,10