Nevyhazuj staré věci pro nové...

aneb jak proměnit starší stolek či stoličku v místo pro hravé děti. Návod s fotografiemi může být inspirací pro váš domov. 

Možná máte doma neposedy jako já, kteří s rychlostí Bleska McQueena počmárají a poškrábou nejeden kus nábytku. U nás doma to zatím nejvíce odskákal konferenční stoleček z IKEA.

Zjizvenou vrchní desku jsme během chvilky proměnili v kreativní hrací plochu a u renovace si užili plno legrace.

Ke vzkříšení stolku či stoličku budete potřebovat, kromě samotného kusu nábytku, také samolepící tabulovo fólii, tužku, nůžky, metr (případně pravítko), vhlký hadřík a trpělivost. Samolepící tabulová fólie je k dostání na internetu i v některých kamenných obchodech, protože je stále vyhledávanější alternativou klasické tapety nebo tabule k dekoraci stěn v interiéru.

Nejprve si pečlivě naměřte rozměry vrchní desky stolku.

Co budete potřebovat

Poté desku zbavte všech nečistot a mastnosty, samozřejmě v závislosti na materiálu. Následně si na zadní stranu tabulové fólie, která je chráněna bílým papírem, překreslete přesné rozměry vrchní desky stolku a následně opatrně vystřihněte či vyřízněte ostrým skalpelem.

Poté z fólie začněte odlepovat ochranný papír na zadní straně. Jakmile budete mít po celé délce jedné strany odlepený pruh zhruba 5 cm široký, přiložte fólii tak, aby přesně kopírovala okraj jedné hrany stolku a seděla i v jeho rozích. Toto je základ a je potřeba začátek fólie nalepit opravdu precizně a opatrně. Pak můžete dále odlepovat ochranný papír a fólii pomalu, jakoby v navazujících pruzích, ihned po přilepení k desce stolku vyhlazovat vlhkým hadříkem. Takto nalepíte fólii bez bublinek, které mohou vzniknout, když spěcháte a pod povrchem fólie zůstane vzduch.

Stolek je potřeba vyhladit

Na závěr ještě několikrát celou plochu nalepené fólie vyhlaďte všemi směry vlhkým hadříkem

Nalepenou fólii nechte zaschnout přibližně hodinu a poté můžete začít stolek používat nejen jako tabuli, na níž se dá donekonečna čmárat křídami, ale také jako hrací stolek na piškvorky nebo na něm nakreslit bludiště pro různé potvůrky...

Zkrátka, vaší fantazii se meze nekladou :) Tabulová fólie je omyvatelná, dokonce ji můžete zakoupit v několika barevných provedeních, tak neváhejte a dodejte vašemu domovu prostor pro kreativní řádění. 

Autor: Štěpánka Burešová | pátek 11.11.2016 14:45 | karma článku: 18,26 | přečteno: 606x
  • Další články autora

Štěpánka Burešová

Kde se bere inspirace...

18.5.2018 v 10:47 | Karma: 9,10