Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jízdenka do ráje?

„Mami, potřebuju kakat...“ Zkoumavý výraz dětských očí čeká na adekvátní reakci... Možná už jste se do podobné situace na cestách dostali. Vlak jede za dvacet minut a dítě na vás vyrukuje s touto základní životní potřebou. 

Za bílého, sluncem prozářeného dne, není snadné zalézt za keřík před hradbou novostaveb nedaleko jednoho pražského nádraží, kde si lidé vychutnávají na balkónech paprsky jarního odpoledního slunce. Jedinou alternativou bylo nádražní WC, protože servírka v nejbližší cukrárně nás upozornila, že klíčky od záchodu zapůjčí pouze právoplatným hostům, kterými jsme se nestíhali stát.

V duchu jsem se připravila na setkání s nakyslou „la dame pipi“ (francouzsky to zní lépe než český vulgarismus "hajzlbába"), jako tomu obvykle na veřejných WC bývá. Soucit je v podobných situacích k nezaplacení. Kdo by chtěl úsměv na rtech od lidí, kteří celý den čichají smrad, vybírají „nekřesťanské“ peníze za základní lidské potřeby a v lepším případě i občas vyčistí  ten „augiášův chlév“. Jedna moje známá, povoláním umělkyně a performerka, se po neúspěšném smlouvání ceny za „malou“ a následné roztržce s „la dame pipi“ vyčůrala, k nemalému pobavení všem kolemjdoucích, přímo před vstupem na záchodky.

Tentokrát však přišlo rozčarování zcela nečekané. Na nádražní pánské WC (dámské bylo pro jistotu mimo provoz) bylo nutno zakoupit jízdenku za 8 Kč (!) a vyzvednout klíč na pokladně. Budiž, zabili jsme dvě mouchy jednou ranou a koupili si rovnou i lístek na vlak. Při přebírání špinavého klíče jsem preventivně utlumila činnost svých smyslových receptorů na třetinu, ale jak se záhy ukázalo, bylo to málo. Po odemčení dveří mě atakovaly kromě silného štiplavého smradu a do očí bijící špíny také vzpomínky z dětství na podobně divoká místa, která za „komančů“ patřila všem a nikomu, jako tehdy ostatně všechno. Dnes žijeme sice rádoby v demokracii a kapitalismu, ale jak vidno, i takoví soukromníci jako České dráhy mají očividně hluboko do kapsy nebo na tyto „prkotiny“ s prominutím "hází bobek".  

jízdenka do ráje?

Můj syn je velmi šikovný a má mě hodně rád, proto pochopil, že je třeba v zájmu zachování fyzického i duševního zdraví jednat rychle. Posvítit si na toalety ani nešlo, protože vypínače jaksi nebyly po ruce. V nepříjemném šeru se i tak nedalo přehlédnout, že v obou použitelných mísách byly pozůstatky po předchozích návštěvnících, ač splachování fungovalo. Čpavý zápach prosycoval „kóji“ od ošoupané podlahy po rozpraskaný strop. Na obranu paní uklízečky třeba podotknout, že nechyběl toaletní papír ani ubrousky na ruce a mýdla bylo dostatek. Jen ta všudypřítomná zažraná letitá  špína a stěny prosáklé smradem by si zasloužily nákladnější rekonstrukci, aby si tuzemci i turisté z honosné EU, které na podobná místa příroda občas zavolá, nemuseli tragikomickým tónem vyprávět hororové historky z českých luhů a „hajzlů“.

S velkou úlevou jsme předali „štafetový kolík“ u pokladny, načerpali čerstvý vzduch na cestu a nastoupili do vlaku, který v pátek odpoledne dle očekávání praskal ve švech. S podivem jsem při průzkumu kupé ve dvou vagónech zjistila, že hodně pasažérů potřebuje ke komfortní jízdě vlakem dvě sedadla. Ať už z důvodu impozantního pozadí či kvůli nadstandardně rozšířené intimní zóně nebo drahocennému zavazadlu, které si přeci také zaslouží samostatné sedadlo. Tak jsme s šestiletým synem cestu prostáli v chodbičce u okýnka, a navzdory uťapkaným nožkám a očkám pokukujícím po polstrované sedačce, na které měla slečna v kupé položenou svoji kabelku značky LV, si nakonec oba užívali vítr ve vlasech a kochali se jarní přírodou, které pohled z vlaku dodává nezaměnitelné kouzlo. Holt, kdyby nebyly odstrašující zážitky, nemohly by být ani romantické prožitky.

 

Autor: Štěpánka Burešová | úterý 9.5.2017 13:48 | karma článku: 18,51 | přečteno: 643x
  • Další články autora

Štěpánka Burešová

Vzpomínáme... děkujeme...

Tragická událost vždycky změní a poznamená životy mnoha lidí. Před týdnem zahynul při pádu vrtulníku náš soused a kamarád z Jizerek, Michal Beneš. Svým krátkým příspěvkem mu chci aspoň veřejně poděkovat, protože si to zaslouží.

29.3.2019 v 20:56 | Karma: 24,35 | Přečteno: 685x | Diskuse| Ostatní

Štěpánka Burešová

Kde se bere inspirace...

Jsem člověk tvůrčí, který volné chvíle rád věnuje malbě, kresbě, psaní...A říkala jsem si, kde se jen v záplavě každodenních starostí bere inspirace...?

18.5.2018 v 10:47 | Karma: 9,10 | Přečteno: 186x | Diskuse| Ostatní

Štěpánka Burešová

Za co vděčím Formanovi...

Za nejkrásnější platonickou lásku v životě. Z filmu Amadeus mi stačilo vidět posledních asi deset minut, přeskočila jiskra a v mém tehdy pubertálním srdci se rozhořela vášeň a touha po poznání.

19.4.2018 v 20:56 | Karma: 19,23 | Přečteno: 328x | Diskuse| Ostatní

Štěpánka Burešová

Porod dobrý, všechno dobré?

Jsou ženy, které si porod doslova užijí, někdy i s partnerem „při tom“. S radostí se mezi takové šťastlivkyně přidávám. Porodem však hodně starostí končí i začíná. A podcenit šestinedělí se vůbec nemusí vyplatit...

12.3.2018 v 9:29 | Karma: 15,24 | Přečteno: 645x | Diskuse| Ona

Štěpánka Burešová

Nestát, nekoukat, neblábolit...

Naposledy jsem si novoroční předsevzetí dala před deseti lety a letos se k tomuto nešvaru vrátila. S trochou nadsázky, podíváte-li se na moje příjmení. V roce 2018 se snažím nestát, nekoukat, a hlavně NEBLÁBOLIT.

15.2.2018 v 8:53 | Karma: 12,33 | Přečteno: 359x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 729x
Jsem neobyčejně obyčejná žena, máma a tvůrčí bytost, které vytváření dobrých dojmů a věcí přináší největší radost.

Seznam rubrik