Jak si vyrobit mechový svícen za pár korun

Zimní čas, kdy venku vládne mráz a dlouhé noci probouzejí temno v nás, si můžete prozářit a prohřát přírodním svícínkem z mechu a kůry. Svícen nejen krásně voní, ale při pravidelném kropení vydrží i celý rok. 

Jeho výrobu zvládnou i zručnější děti, tak s chutí do toho!

Budete potřebovat zajít do lesa na mech (hodí se spíše tvrdší mechové „koláčky“ ze skal než mech rostoucí na zemi) a kůru (nemusíte stromy obřezávat a pracně kůru sloupávat, stačí si najít nějaký poražený strom nebo odpadlé kousky kůry různě po lese). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mech na skále

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pak si koupíte nějaký výtečný plísňový sýr v krabičce (ideálně větší camembert), na kterém si pochutnáte a  krabička s víčkem vám vystačí na dva svícínky. Poté budete potřebovat přírodní provázek (případně delší lýko), malou svíčku a další přírodní materiály na dozdobení (skořápky ořechů, suché plody z lesa ...). Pro méně zručné doporučuji i lepidlo (tekuté v tubě) a nůžky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nejprve si natrhejte nebo  nastříhejte kůru na pláty dostatečně dlouhé a tak akorát široké, abyste jimi obtočili celý obvod krabičky. Pak plát kůry připevněte pevně utaženým provázkem, můžete pro jistotu i podlepit. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poté naaranžujte do krabičky mechové „polštářky“, aby krabičku hezky vyplnily. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na mech posaďte svíčku a můžete dozdobit dle vlastní fantazie...

hotové svícínky

 

Autor: Štěpánka Burešová | středa 23.11.2016 14:59 | karma článku: 13,26 | přečteno: 708x
  • Další články autora

Štěpánka Burešová

Kde se bere inspirace...

18.5.2018 v 10:47 | Karma: 9,10