Pamatujete si svou ročníkovku?

Abyste se stali pravými studenty, musíte na střední škole postoupit do třetítho ročníku a napsat ročníkovou práci. Teprve pak se můžete považovat za právem plnoleté lidi.

Do dnešního dne jsem měla odevzdat první část své ročníkové práce, ve které jsem musela sepsat své plány a cíle s vybraným tématem. Moje veledílo si můžete přečíst.

Mluva dnešní generace

Moderní svět a svět našich prarodičů není stejný, dnešní teenageři poslouchají jinou hudbu a s opačnými či stejnými pohlavími koketují vynalézavěji a mnohem otevřeněji, ale přeci jen se najde věc, která nás všechny spojuje, a tou je český jazyk. Ačkoliv se čeština neustále vyvíjí, se starší generací si rozumíme, mnohdy se ji snažíme i v lecčem napodobit, protože nás zajímají původní názvy slov, jež jsme si upravili do náležité podoby, a to samé platí i pro dnešní dospívající jedince.

Ročníkovou práci s názvem „Mluva dnešní generace“ jsem si nevybrala úplně dobrovolně. Chtěla jsem psát o Pavlu Hozovi, benešovské celebritě, velkém milovníku kávy a dobře nastavených zrcadel, ale toho už si zabral jiný student. Když jsem psala e-mail paní profesorce X a žádala v něm o tuto ročníkovou práci, zjistila jsem, že jsem s výběrem možná učinila správně, neboť mě v tu chvíli napadala slova, jaká můžete slyšet před vchodem do školy nebo uvnitř školních jídelen, tedy chovala jsem se jako pravá „mluvo-dnešno-generačno-puberťačka“. Důvodem mé rozmrzelosti bylo, že jsem si opravdu nepřála obhajovat důležitost kondenzátorů před paní profesorkou Y. Jak ale sami vidíte, vše dobře dopadlo, a já jsem se svým tématem naprosto spokojená.

V mé ročníkové práci se rozepíšu o mluvené komunikaci, komunikaci na sociálních sítích a vytvořím krátký slovníček současné slovní zásoby mládeže. Všechno rozdělím do jednotlivých kapitol a případně přidám odkazy na zdroje a zajímavé články, které budou souviset s tématem. Svým školním projektem bych chtěla poukázat na důležitost dnešní mluvy a úzké propojení starší generace s tou dnešní, ovšem mým hlavním cílem je udělat ročníkovku maximálně na čtyřku.

Předem chci poděkovat paní Jarmile Kulové a její diplomové práci na podobné téma, z níž budu čerpat informace. Dále využiji články na internetu, Slovník spisovné češtiny a své vrstevníky. Nevylučuji ani vytvoření dotazníku.   

Myslím, že jsem ready. Guys, dáme se do práce.

A co vy? Pamatujete si téma vaší ročníkovky?  

Autor: Kamila Steinová | pátek 30.9.2022 16:41 | karma článku: 7,63 | přečteno: 137x
  • Další články autora

Kamila Steinová

Rozhovor s Miroslavem Hlaučem

17.3.2024 v 12:45 | Karma: 9,48

Kamila Steinová

Kniha hodna Magnesie Litery?

13.3.2024 v 12:22 | Karma: 11,03