Jak jsem poprvé měla sama na veřejnosti roušku

Znáte ten pocit, kdy na vás všichni koukají jak na brunátného strýčka Vernona? Že jo? V tom případě vítejte v KLUBU NEPOCHOPENÝCH.

"Proč má ta holka roušku?"

"Bože, každej se bojí covidu."

"Proč nosí ten psí náhubek? Vždyť korona mizí."

"Ježiš, další člověk, co si z koronaviru nadělal do kalhot."

Takhle nějak bych popsala myšlenky lidí, se kterými jsem jela asi před dvěma měsíci autobusem. Ale to už předbíhám. Pojďme hezky popořádku.

Stála jsem na zastávce, čekala na bus a nenápadně zírala na dvě staré paní, jež si povídaly o nevyzrálosti dnešní mladé generace.

Z mého tajného odposlouchávání mě vytrhl příjezd autobusu. Po prudké otočce a pár sebevražedných manévrech se zastavil přímo u mě. Nasadila jsem si roušku a nastoupila do ojetého skvostu. Ihned jsem ucítila známou vůni, která je naprosto specifická pro autobusy. Dámské a pánské smraďovky (pardon, chci říct voňavky) a jakási dezinfekce bez chuti a zápachu vás prostě uhrane.

Po zamručení pana řidiče a následném zaplacení jsem se střetla s několika nechápavými výrazy. Lidé na mě civěli jako na princeznu se zlatou hvězdou na čele. A to doslova. Akorát ta moje hvězda nebyla zlatá, ale bílá, a místo na čele se nacházela na dolní části obličeje.

Připadala jsem si jako čarodějka mezi mudly, jako ztracený kus rajčete v okurkovém salátu. Nikdo z přítomných neměl na sobě roušku.

A já se tedy ptám, proč se ti lidé tak divili? Vždyť jsme nosili (a stále nosíme) náhubky pěkně dlouhou dobu. 

Vadí mi, že jakmile někdo vybočuje z řady a nevypadá jako ostatní, okamžitě zapadá do kategorie divných a méněcenných bytostí. Lidská rasa pořád nechápe, že předsudky nevedou k ničemu. Ať si každý dělá, co chce, pokud tím neškodí druhým.

Jsme až moc zvyklí na stereotyp. Měli bychom uvažovat i jinačími způsoby, zaměřit se hlavně na sebe, a ne na lidi okolo.

"Jako jediná jsem si připlácla na ksicht kus látky. No a co? Vypadala jsem stejně jako vy před měsícem. Příště si nakreslím na roušku barevného medvídka, abych se už doopravdy odlišila od davu."

Vykulení človíčci z autobusu, slyšeli jste mě pořádně? Medvídek čeká :)      

Mrzí mne, že se mnou nejeli busem i Darth Vader (stvořitel roušek) a Kylo Ren (stvořitel respirátorů). To bych pak nebyla jediná s maskou :D

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Kamila Steinová | sobota 25.9.2021 18:10 | karma článku: 16,04 | přečteno: 484x
  • Další články autora

Kamila Steinová

Rozhovor s Miroslavem Hlaučem

17.3.2024 v 12:45 | Karma: 9,48

Kamila Steinová

Kniha hodna Magnesie Litery?

13.3.2024 v 12:22 | Karma: 11,03