Dva nejoblíbenější blogeři

Kromě nepřekonatelné Marie Doležalové a jejího blogu Kafe a cigárko, který autorka vydala i knižně, mám ještě další dva oblíbené blogery. Pojďte se s nimi seznámit.

Asijatka.cz

Jednou rukou jí pho, druhou píše, jak sama ona říká, špatné básně, sepisuje články o Vietnamcích a Češích a je laureátkou ceny „Novinářská křepelka". Nemluvím o nikom jiném než o Do Thu Trang, blogerce, která s psaním začínala právě na portálu iDNES.cz (https://do.blog.idnes.cz/). V roce 2015 vznikl blog Asijatka, jenž získal nominace na Magnesii Literu a Křišťálovou Lupu.

Pamatuji si, jak jsem před rokem koukala na nominace na Magnesku a zahlédla mezi nimi blog Do Thu Trang. Stačilo, abych si přečetla první dva příspěvky, a já věděla, že jsem konečně na správném místě. Trang má skvělý smysl pro humor a mimořádný talent na psaní. U „velmi krátkého vietnamsko-českého-všelijakého slovníčku" jsem doslova mektala jako koza, protože na takhle vtipný článek jsem dlouho nenarazila. Vztah mezi Čechy a Vietnamci popisuje Trang bez jakékoliv zášti a člověk se při čtení opravdu pobaví.

Několikrát jsem se přistihla, jak si ve večerce prohlížím pokladní s vietnamskými kořeny a usmívám se při tom jako Emmet z LEGO příběhu. Vždycky si v těchto chvílích vzpomenu na jedinečné blogové zápisky Do Thu Trang.   

Asijatka.cz je moje srdcovka. Trang žádná mimořádná ocenění nepotřebuje, protože ona už dávno zvítězila.

Odkaz na blog: https://asijatka.cz/

.

Jerry Writer

Působí ve světě médií, tvůrčího psaní, literatury, laické psychologie a životní filozofie. Ano, řeč je o Pavlu Hortovi, který vystupuje pod pseudonymem Jerry Writer a šestým rokem píše stejnojmenný blog.

O Pavlovi a jeho blogu jsem se dozvěděla, když jsem si hledala podrobnější informace k zasílání rukopisů do nakladatelství. Jeho upřímnost a lehký styl psaní mě nadchly natolik, že jsem si hodinu vkuse četla jeho články o literatuře a filozofii.

Největší pozornost si však u mě získala Pavlova píle a vytrvalost. Již několik let se snaží vydat svá díla knižně, a pokaždé ho nakladatelé odmítli. Za své sny ovšem tvrdě bojuje a nevzdává se.

Pavel umí skvěle pracovat s hlubokými myšlenkami a nebojí se mluvit o jakémkoliv tématu. Život ho naučil více než ostřílená profesorka z gymplu. 

Přála bych si, aby Jerryho Writera znalo více lidí. Tohle je osobnost, kterou opravdu můžeme považovat za inspirativní.

Odkaz na blog: https://www.jerrywriter.cz/     

Autor: Kamila Steinová | pátek 29.7.2022 23:38 | karma článku: 11,81 | přečteno: 638x
  • Další články autora

Kamila Steinová

Rozhovor s Miroslavem Hlaučem

17.3.2024 v 12:45 | Karma: 9,48

Kamila Steinová

Kniha hodna Magnesie Litery?

13.3.2024 v 12:22 | Karma: 11,03