Vytrvalé bacily aneb kolik Neckářů nás ještě "bací"?

Byl jsem velice (velice nemile) překvapen, když jsem se dočetl zprávu, že Václav Neckář (zpěvák někdejší skupiny Bacily) byl informátorem Státní bezpečnosti. Zpěvák však tvrdí, že nikoliv. Kdo z nich má pravdu? Zdroje Lidových novin, nebo populární zpěvák? Proč i po tolika letech jsme stále takto nemile překvapováni? Celý problém je mnohem složitější a víme o něm strašně málo. Proto opatrně s vyhrocenými soudy.

Ve dnech 16. až 19. srpna se bude v Trutnově Na Bojišti konat 20. léto slavného a nejprestižnějšího českého festivalu Východodočeský Woodstock. Jeho kořeny sahají až do roku 1987, kdy první ročník rozehnala StB a hudebníci před zabavením ukryli aparaturu u Václava Havla na Hrádečku. Po sametové revoluci je festival každoročně oslavou sovobody a tolerance a vystupují zde hojně kapely, které patřily kdysi k tzv. undergroundu. Dramaturgie festivalu občas mezi rockové, punkové, metalové či ska formace zamíchá i nějakou zasloužilou ikonu tuzemské hudby. Kdysi to byl například Waldemar Matuška, loni například Eva Pilarová. Letošní ročník má být jakýmsi The best of a v seznamu účinkujících kapel stojí i položka Václav neckář a skupina Bacily.

Neckář vystoupil Na Bojišti již v roce 2001 a jeho vystoupení sklidilo velký úspěch a kdyby v médiích nevyšla zmíněná zpráva, tak by ho nepochybně sklidil i letos znovu. Nicméně organizátoři v čele s Martinem Věchetem si zakkládají, že skupina nebo interpret, který se zapletl s StB nemá na festivalu co pohledávat.

Vyzvali proto Neckáře, aby se k tomu vyjádřil a obhájil. Důvod je jednoduchý. V seznamech StB se už objevilo mnoho známých osobností, z nichž některé o tom ani nevěděly a pak zahájily souboj s úřady za své vymazání z rejstříků. Toto může (ale i nemusí) být příklad Neckáře. Neměl by být vláčen bahnem kvůli informaci jedněch novin, měl by ale vše dostatečně vysvětlit!!!

Celá kauza je teprve v plenkách, více informací se o ní neví a jakékoliv řeči by celé věci neprospěly. Alespoň prozatím.

Mnohem více zarážející na celé záležitosti je ale skutečnost, že i po tak dlouhé době jsme stále nemile překvapováni novými a novými zjištěními. Nedávno jsem na tomto svém blogu psal, že v truhlici StB ještě spočívá nejeden "klenot". Zda mezi patří i Neckář - to teď nikdo nemůže přesně určit. Z celé záležitost zůstává na jazyku jen jakási nepříjemná pachuť z doby, která už je DÍKYBOHU dávno pryč, ale stále se nám svými nejrůzěnjšími způsoby snaží připomenout.

Autor: Jiří Štefek | úterý 26.6.2007 11:30 | karma článku: 11,18 | přečteno: 1295x