Václav Klaus není Milouš Jakeš!

Současný český prezident Václav Klaus bývá často charakterizován jako člověk, který zuby nehty hájí své názory, které mnozí považují za menšinové, zpátečnické a kontroverzní. Někde jsem nedávno zaslechl přirovnání, že Václav Klaus je jakýmsi osamělým "kůlem v plotě" české politiky, stejně jak kdysi sebe připodobnil někdejší generální tajemník KSČ Milouš Jakeš ve své slavné řeči na Červeném hrádku v roce 1988. I když jakákoliv zkratka či připodobnění bývá vždy populární, pokus srovnat Klause s Jakešem kulhá na obě nohy a má i obě chromé ruce.

Ve středu se od pěti hodin v Autoklubu v Opletalově ulici konal seminář Centra pro ekonomiku a politiku (CEP), které je liberálním think-thankem prezentujícím názory Hradu a jeho okolí. Není divu Václav Klaus je jeho zakladatelem a sedí v nejužším vedení. Semináře, které CEP již mnoho let organizuje, nabízejí vyhraněný pohled na nejedno téma ekonomické, politické či společenské reality. Je jasné, jaký vždy zde převládne a zvítězí názor. O to v tuto chvíli nejde. Jde o něco jiného. Každý, kdo tyto semináře navštěvuje častěji, ví, že sál bývá vždy plný do posledního místečka. A co víc: s Václavem Klausem, který semináře většinou řídí, moderuje a posléze i komentuje zaznělé referáty, souhlasí většina přítomných. Není tedy názorově osamělým kůlem v plotě jako Jakeš.

Předmětem posledního semináře byla přednáška amerického profesora Freda Singera z University of Virginia o globálním oteplování. Jeho vývody a argumenty dávaly za pravdu Klausovi, který byl za své názory, které prezentoval i na půdě Valného shromáždění OSN, tolik peskován. I nesouhlasící člověk musel zde uznat, že i druhá strana má pádné argumenty opřené o grafy, čísla či statistiky.

Nechme oteplování oteplováním. Když zalovíme v historii, zjistíme, že Václav Klaus prezentoval své kolikrát "menšinové" názory soustavně, bez ohledu na kritiku a karikování ze strany svých odpůrců. Ať se jednalo o demokratický deficit EU, o přijetí eura ... V mnoha případech se nakonec ukázalo, že měl pravdu. Že jeho menšinový názor se nakonec ukázal jako správný.

I kdyby se prezident nakonec se svými názory o globálním oteplování mýlil, tady jde přece o něco jiného. O možnost vyjádřit svůj názor a o právo důstojně ho vyslovit a nebýt za něj karikován a popotahován. Kolikrát to tu vypadá, že někteří lidé soutěží v tvrdosti veřejného odsudku prezidentova názoru jen kvůli tomu, že ho řekl právě on. Proč to dělají? Zřejmě se ho bojí. Že je slyšet více než oni. Ale tohle by snad nemělo nikomu vadit. Spíš naopak. Klaus by měl být každému člověku příkladem statečnosti, už jen tím, že dokáže bránit a hájit své názory, a to i proti přesile a tyto své názory nemění podle toho jak vane vítr. To je přece silná vlastnost a to říkám bez ohledu, jestli se mi jeho názory líbí nebo nelíbí. A když je chvíli posloucháte, tak vidíte, mají hlavu i patu. Což se o Miloušovi Jakešovi nedalo říct ani náhodou. A když o sobě řekl že je jako kůl v plotě, tak se mu alespoň jednou podařilo vystihnout stav věci.

 

Autor: Jiří Štefek | čtvrtek 11.10.2007 12:38 | karma článku: 20,54 | přečteno: 1074x