Trutnov Open air - už 20ti letý fotřík všech festivalů

Přesně za čtyři týdny se srdce tuzemské kultury přenese do Trutnova. Ve čtvrtek 16. srpna v podvečer v místním amfiteátru Na Bojišti prvními koncerty neoficiálně začne již 20. léto východočeského Woodstocku. Definitivní posvěcení a povel k oslavě kulatých narozenin nejslavnějšího a nejstaršího české festivalu vydají náčelníci v pátek po poledni a tisícům návštěvníků se začne servírovat vydatná porce 60 hodin hudby, odpočinku, alternativní zábavy, ale i poznávání (staro)nových známých lidí a dalších chuťovek.

Kořeny trutnovského festivalu (mnohde poeticky zvaného ("fotr všech fesťáků") sahají do roku 1987, kdy se na začátku září konal jeho první ročník. Měly na něm vystoupit skupiny vesměs spojené s undergroundovou komunitou. Jenže v tu dobu ještě pevně seděl na koni bolševik a jakékoliv alternativní a nezávislé formy kultury tvrdě trestal. A tak vlastně celá akce skončila ještě dřív, než začala. Louka byla obklíčena StB, mnoho vystupujících pochytáno a odvezeno k výslechu. Pozemek byl pak "zúrodněn" močůvkou, pivo rozdáno místním domorodcům a aparatura konspirativně odvezena do stodoly k Václavu Havlovi na Hrádeček...

A právě komu jinému by měli pořadatelé věnovat letošní kulatý jubilejní ročník než právě náčelníkovi Václavu Havlovi...?

Přípravy na festival vrcholí. Nicméně letos museli pořadatelé řešit poněkud více problémů. Jedním z nich byla kauza "bacila" Václava Neckáře. Vystoupení populárního zpěváka, který byl Lidovými novinami na základě jejich pátrání označen za spolupracovníka StB a který už jednou Na Bojišti vystupoval, viselo na vlásku. Jedni byli jasně proti, jiní pro. Pořadatelé nakonec rozhodli, že zpěvák zřejmě neudělal nic špatného, nikomu neublížil a pokud se StB zapletl, tak jí byl jen zneužit a proto mu umožní vystoupit. Uvidíme, jak to přijme návštěvnická obec. Osobně jsem zastánce, aby hrál. Na základě jednoho štěku v novinách ještě nelze odsoudit člověka, ve světe a době bulvarizujících médií obzvlášť.

Druhým problémem je jakási místní iniciativa (která přerostla až v petici) lidí, kteří se cítí obtěžování hlukem, hlasitou hudbou a velkou koncentrací lidí během festivalu. Že je pořadatelé poprosí o strpení a omluví se jim za všechna negativa jim prostě nestačí. Někteří z nejradikálnějších hovoří dokonce o tom, že se obrátí na soud a když je pořadatelé neuposlechnou nebo nebudou s nimi vážně jednat, tak se pokusí soudně zastavit konání festivalu. Ale věřmě, že tato bouřka už se dávno utišila a že i těmto lidem dojde, že každé město v zemi by bylo naopak velice hrdé, když by mohlo hostit podobnou akci a o jejím ekonomickém přínosu pro Trutnov ani nemluvě.

Program festivalu, který byl nazván něco jako "the best of", nabízí mnoho chuťovek a určitě každý si vybere to svoje a v kombinaci s dalším vyžitím stráví v Trutnově krásný víkend a odveze si z města pod horami jen ty nejlepší kulturní zážitky.

Zdejší festival není jako každý jiný. Má svoji nezaměnitelnou a jedinečnou atmosféru, která lidmi doslova prostupuje. V okamžiku, kdy vkročíte do areálu Bojiště vás pohltí jakési fluidum a úplně jiná nálada a stáváte se částí mnoholitého celku lidí, duší a osudů, kteří však vyznávají společné hodnoty. Je to vlastně i jakási rezervace či exponát do muzea, takto se mezi sebou lidé snad v běžném životě nechovají.

Věřím, že těch posledních několik málo dnů ještě Martin Věchet a spol. dopilují poslední drobnosti a za 4 týdny se v davu potkám se mnoha starými známými, které mnohdy nepotkám nikde jinde, než právě v Trutnově na festivalu. See you later.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Štefek | čtvrtek 19.7.2007 14:16 | karma článku: 11,95 | přečteno: 802x