Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč je upřímnost tak směšná, i když po ní každý tolik touží

"Prosím Vás, Olgo, uvědomte si, že pohana, kterou snese oktaván, je trochu veliká pro mne. Prosím Vás, abyste hleděla ušetřit mne jí, pokud je to ve Vaší moci; a já se nemohu zbavit pocitu, že byste to udělat mohla. Chcete-li mne snad tímto způsobem zkoušet, prosím Vás snažně, abyste tuto zkoušku nepřepínala. Chcete-li tím dát najevo, jak málo záleží na mé osobě, bylo by snad lépe to udělat jinak..."

Úvod tohoto psaní není z mé hlavy. Vypůjčil jsem si ho z knihy "Listy Olze" od Karla Čapka, kterou jsem si po dlouhé době opět listoval. A to hned z několika důvodů. Jednak světoznámý rodák z Malých Svatoňovic je (tedy spíš byl) nejen mým krajanem, ale je i oblíbeným spisovatelem. Tento jeden z jeho prvních dopisů herečce Olze Scheinpflugové se datuje k 29. září (roku 1920) - za pár dní tomu tedy bude 87 let a o to více se to hodí. Posledním a klíčovým důvodem, proč jsem si do titulku textu vetknul takový název jaký jsem si vetknul, je taková podivná skličující nálada, která na mě skočila dnes v pozdní odpoledne, krátce před tím, než jsem odešel z práce. (PRO UPŘESNĚNÍ: tento text vzniká v pondělí pozdě večer rúčo fúčo v posteli). Tato podivná skličující nálada, která pramení dílem z aktuálních trablí a splínů, ale i zážitků či postřehů z uplynulé doby, má vždy ještě jeden výsledný produkt. Jsou to úvahy na slovy či tématy, která jsou běžně přehlížena (neboť nedostatek času) či dokonce karikována (neboť pro mnohé směšná). Ale od toho tu mám tento blog, kde si témata určuji sám a jejich četbu nikomu nenutím. To dnešní slovo je "upřímnost". Ani neumím pořádně vysvětlit, proč mě napadlo právě toto.

Tak schválně: zkuste si první odstavec tohoto textu přečíst ještě jednou. Co vás napadne? Je to upřímné? Že až naléhavé...? Co vás napadne dál? Že nic? Tak jinak: uměli byste dnes na papíře takto popsat svoje pocity (připomínám, tehdy psal se rok 1920)? Pokud ano, výborně. Co ale dát to přečíst jiným, dalším lidem z okolí? Že ne? Ale proč? Že by snad .... snad stud nebo strach z posměchu? No jistě! Upřímnost tohoto způsobu komunikace je ale vždy osobní, emotivní a autentická a proto nepatří do nepovolaných rukou. A když se tak stane, je zle, může být zneužita a vystavena posměchu. A přitom to je jen kvůli tomu - paradoxně - že někomu tento druh komunikace chybí a proto si jeho nedostatek kompenzuje tím, že ho sráží. V dnešní době obzvlášť. Ačkoliv mnozí asi budou tvrdit, že fenomén "upřímné korespondence" je velkým obloukem minul, podvědomě po ní ale touží a když ji dostanou, nechají si ji většinou jen pro sebe a navenek se prezentují, jakoby se nic nedělo. Ona je to vlastně jakási náhražka na růžový svět snů a pohádkových přání. Ale pozor, toto nemusí být nutně jen romanticky zabarvená pohádka. Koneckonců, kdo se o Čapka zajímá trošku do hloubky, ví, že si i přes počáteční velké peripetie a pocit zmaru svou Olinku (sic až za dalších 15 let) nakonec vzal za ženu.

Když si to vezmeme kolem a kolem, slovo upřímnost nemá dnes na růžích ustláno. Přesvědčil se o tom i někdejší premiér Stanislav Gross, když svým sloganem "myslím to upřímně" oblepil celou republiku. Věřil mu to tehdy málokdo a myslím, že dnes by to nebylo jiné. Kolikrát ani u běžných smrtelníků. Dnes se to prostě nenosí a pokud ano, tak hodně hluboko schované a mnohdy se na spodní vrstvu ani nedostane.

Upřímnost (nebo spíš nezištné motivy) proto můžeme hledat spíš jen tam, kde bují emoce, masové a sdílené emoce. Ve sportu nebo třeba v hudbě. V tomto směru považuji i po mnoha letech za jistý fenomén zpěváka Petra Nováka, kterého hudební média přezdívala jako posledního českého hudebního rytíře. I on měl pohnutý osud i život. Hodně se odrážel v jeho písních. Tak například hit "Bezhlavý rytíř". Je o člověku (rytíři), který propadne jedné dámě a ta po něm žádá jeho hlavu. Sám si ji setne a přinese ji té dámě... a dál zpívá: "Přijdu k té dáme upjaté, padnul jsem před její vnady. A rty mé hlavy uťaté, šeptají: tak jsme tady. A dodám jen tak potichu, teď odměnu chci od vás. Však dáma se dá do smíchu a říká: no to je odvaz..." Je jasné, že takové texty jsou plné zkratek, podobenství, ale i nadsázky, ale zajímavé je, že si je lidé pamatují a zpívají po letech. Proč asi?

Podobný rys hledejme u sportu. Tady lze slovo "upřímnost" nahradit slovem "zápal". Hráče, trenéry,.... bez emocí, přešlapů, rozporuplných prohlášení, grimas, gest a tak dále si nikdo moc nepamatuje. Ale ti kteří je naopak dělají, bývají mnohdy karikováni. Když však přijde do tuhého, z podceňovaných a vysmívaných hráčů se stávají idolové. Příklad z posledních dní - tenista Radek Štěpánek. Provázela ho pověst psychicky labilnějšího hráče, který léta nechtěl reprezentovat a který v Daviscupu ve dvouhře nikdy neudělal ani bod. Minulou neděli přitom rozhodl svým vítězstvím barážový zápas proti Švýcarsku. Ten zápas dohrál se zraněním a tvrdí, že by ho nikdy za reprezentaci nikdy nevzdal. Hala bouřila a když pak vzal Štěpánek mikrofon do ruky, člověk na tribuně cítil jak se mu stahuje u krku. A přitom řekl něco, čemu by se jindy a jinde mnohý smál. I tohle vlastně může být ona upřímnost. Každý ji rád slyší, sám ji umí říci jen stěží.

Je kolem půlnoci, dopisuji tento text a pouštím si rádio. Ačkoliv jsem si chtěl pustit aspoň kousek z Vivaldiho Čtvera ročních období, naladil jsem nějakou českou stanici, kde hráli samé staré české fláky. Asi třetí skladba nesla jméno "O bláznech" a zpíval ji kdysi velký idol náctiletých holek, Michal Penk. Jeho slova jako by se mi hodila nakonec. "... Jen blázni stavěj most, jinejm pro radost, nejsměšnější bejvá upřímnost..."

Pro někoho třeba kýč, ale teď a v tuto dobu docela náhoda, říkám si. Stejně velká náhoda by to byla, kdyby si tento text nenašel někoho, komu by při jeho čtení více neujely koutky. Vzhledem k tomu všemu, co tu zaznělo, bych se vlastně ani sám nedivil...

Autor: Jiří Štefek | úterý 25.9.2007 10:41 | karma článku: 15,30 | přečteno: 1342x
  • Další články autora

Jiří Štefek

Gabriela Koukalová dala Čechům lekci z demokracie

Biatlonistka Gabriela Koukalová (ještě včera ráno Soukalová) toho za poslední dny stihla opravdu hodně. Vdát se, zvítězit v anketě Biatlonista roku a pořádně rozezlít příznivce Miloše Zemana. Za vše si zaslouží palec nahoru.

14.5.2016 v 14:36 | Karma: 48,02 | Přečteno: 28717x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Zeman a Babiš: dva ptáčci z jednoho - nejen Čapího – hnízda

Návštěvou farmy Čapí hnízdo prezident Miloš Zeman upevnil své spojenectví s majitelem farmy a šéfem ANO Andrejem Babišem. Přítomné děti z Klokánků tak dělaly stafáž piklím, které mohou výrazně ovlivnit českou politiku.

28.4.2016 v 15:58 | Karma: 30,60 | Přečteno: 776x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Václav Klaus se nudí. A tak udílí ODS knížecí rady

Bývalý prezident Václav Klaus se už před osmi lety vzdal funkce četného předsedy ODS. Před posledními sněmovními volbami dokonce vyhlásil, že tuto stranu volit nebude. Přesto mu stále nedá spát a i po letech jí udílí knížecí rady.

26.4.2016 v 12:32 | Karma: 21,41 | Přečteno: 687x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Zeman chce zůstat prezidentem, současnou kampaň mu ale platíme my všichni

Přestože se prezident Miloš Zeman ještě nevyjádřil, zda se bude ucházet o druhý mandát na Hradě, jeho výjezdy do regionů už jsou regulérní volební kampaní. Jen s „nepatrným“ rozdílem: Zemanovi ji platí všichni daňoví poplatníci.

20.4.2016 v 13:23 | Karma: 35,72 | Přečteno: 2775x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Vládne kus žvance světu aneb zavřít supermarkety o svátcích či nikoliv?

Vzrušená veřejná debata kolem zákona omezujícího prodejní dobu v obchodech nad 200 metrů o svátcích dokládá, jak jsme „moudří“ většinou jen tehdy, když nám jde o kus žvance a plnou lednici.

14.4.2016 v 13:01 | Karma: 26,88 | Přečteno: 3035x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Nizozemec si na zahradě postavil hrad, jeho interiér láká turisty z celého světa

19. května 2024  8:36

Šestasedmdesátiletý Nizozemec Gerry Halman si na své zahradě postavil pětipatrový hrad. V...

Poštovní známka po bagetě i voní. Francie uctila symbol gastronomie

19. května 2024  7:26

Francouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory....

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1907x
Před pár lety ještě student vysoké školy, teď už jen a pouze pracující. Horal, do Prahy za prací migrující, nikoli však navždy emigrující. Provozovatel vlastního nezávislého serveru Štefkův zápisník a webu Léto v Krkonoších.

https://twitter.com/JiriStefek

Seznam rubrik