Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč je tak „in“ strefovat se do Václava Klause

Možná je to náhoda, možná to je důsledek skutečnosti, že se u nás kvapem blíží prezidentské volby. A nebo tu je snad ještě něco zcela úplně jiného, čím by se dala vysvětlit skutečnost, že se v posledních týdnech v nejrůznějších novinách a časopisech doslova roztrhl pytel s rozsáhlými texty a kritickými eseji, které si berou na mušku současného prezidenta Václava Klause a jeho názory na nejrůznější oblasti společenské a odborné reality?

Tyto materiály nepíšou jen profesní žurnalisté, ale i vědci, publicisté a dokonce i doktorandi z vysokých škol. To je ale v pořádku, že paleta autorů je široká, protože co osoba, to jiný pohled na svět, jiný názor. V různosti názorů se však nachází jednotící průnik, a to ten, že téměř všechny texty se jeví, jako by si vytkly a priori za svůj cíl hlavu státu před čtenáři názorově znemožnit, okřiknout a tytéž názory zkritizovat na základě odlišné znalosti problematiky či životních zkušeností. Někdy to skoro vypadá, že pisatelé těchto textů mezi sebou pomyslně soupeří, kdo nasadí Klausovi slušivější psí hlavu.

Prezident svoji kůži neprodá jen tak lacino, o čemž svědčí jeho četné polemiky a reakce s příslušnými autory na stránkách dotyčných médií, další vyjádření prezentuje na svých stránkách v rubrice "Co Klaus neřekl". Zde obhajuje své názory, vyvrací námitky a tvrzení svých oponentů. Konečný úsudek a vlastní názor by si měli potom udělat samotní čtenáři, zda budou věřit tomu či onomu.

Ale o to nyní neběží a navíc, jestli někdo dokáže nejlíp obhajovat své názory, tak je to jedině Václav Klaus sám. Za úvahu však stojí skutečnost, proč je Václav Klaus tak častým terčem a proč tyto literární šťouchance jsou stále razantnější? Co tím autoři sledují?

Na úvod je potřeba objektivně říci, že za mnohé si „může" Václav Klaus sám. A to především tím, že je vidět, má na mnoho věcí své názory, které neustále a vytrvale šíří do světa, nejen v akademické rovině. Ale toto dělá již mnoho let a jeho názory se až na naprosté minimum výjimek nezměnily. Říká tedy stále totéž, co říkal před rokem, dvěma či pěti. Zaznívala tehdy tak sžíravá kritika? Ne. Proč tedy právě teď?

Ostatní čeští politici se ve srovnání s Václavem Klausem drží o několik koňských délek pozadu. Prakticky nepublikují a kromě besed pro studenty gymnázií téměř nepřednášejí. Jaké mají potom názory? Právě díky této tichosti to pak nikdo neví a tito politici je pak mohou účelově otáčet a ohýbat, jak se jim zrovna hodí. Nabízí se pak ještě jedna provokativní otázka: není většina politické reprezentace na názory tak skoupá kvůli tomu, že vlastně ničemu nerozumí a politiku fakticky bere jen jako technokratický výkon moci a směnu vlivu, funkcí a peněz?

Všichni v této zemi si už snad všimli, že Václav Klaus si ve své funkci majestátu libuje. Ví, že nad ním v této zemi už nikdo není a to lahodí jeho povaze. Z dřívějších dob se i ví, že před čím větším davem Klaus přednáší nebo hovoří, tím větší mu to činí potěšení. A většinou dokáže svou argumentací ale i svým nesporným charismatem získat na většinu posluchačů svoji stranu. Těm pak imponuje jeho vzhled a chování elegána a především jeho inteligence a přehled v mnoha oblastech. Právě zde zřejmě pramení prezidentovo obrovské sebevědomí. Může to být ale i základem argumentace jeho odpůrců, kteří mohou tvrdit, že více sice o mnoha oborech, ale má v nich jen povrchní ztuhlé názory a že plete páté přes deváté.

Je poměrně známý psychologický fakt, že každý člověk, který nabude nějaké vzdělání nebo dovednost, tak se ji snaží okázale dát najevo. Třeba už jen tím, že když před někým mluví nebo něco píše, používá cizí a odborné výrazy a do detailu poměřuje názor někoho jiného svým pohledem profesionála v určitém oboru. Pak už se dostáváme na tenký led slovíčkaření a šermování definicemi a teoriemi, kde už snad ani nejde o samotnou objektivní podobnost pravdy. Cílem je už naopak je, zašlapat a nepřijmout názory někoho jiného jen z pozice vyššího vzdělání v oboru. U lidí, kteří Václava Klause nemusí - a těch je v Česku taky dost - je tato touha o to větší. Protože komu se podaří veřejně si čechrat peří ve sporu s hlavou státu?

Nepramení snaha strefovat se do Václava Klause i z pocitu mé (naší) neznámosti a neatraktivnosti, že on je známý a slavný a já (my) ne? Že jeho poslouchají, oceňují, vyznamenávají a zvou a já (my) sedím doma a nevím co bych, nebo chci alespoň nějak dosáhnout nějakého uznání a veřejné pochvaly pro svou práci a zviditelnit se? Přitom právě příklad Václava Klause by mohl příkladem sebevědomého člověka, který se nebojí říkat své názory a neohýbá záda jen kvůli průzkumům veřejného mínění nebo skutečnosti, že prostě tento názor se někomu nelíbí. Proto by neměl být terčem, ale vzorem. Když ne kvůli ničemu jinému, tak alespoň pro tuto v Česku poměrně vzácnou vlastnost...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Štefek | úterý 11.12.2007 11:42 | karma článku: 43,24 | přečteno: 7475x
  • Další články autora

Jiří Štefek

Gabriela Koukalová dala Čechům lekci z demokracie

Biatlonistka Gabriela Koukalová (ještě včera ráno Soukalová) toho za poslední dny stihla opravdu hodně. Vdát se, zvítězit v anketě Biatlonista roku a pořádně rozezlít příznivce Miloše Zemana. Za vše si zaslouží palec nahoru.

14.5.2016 v 14:36 | Karma: 48,02 | Přečteno: 28717x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Zeman a Babiš: dva ptáčci z jednoho - nejen Čapího – hnízda

Návštěvou farmy Čapí hnízdo prezident Miloš Zeman upevnil své spojenectví s majitelem farmy a šéfem ANO Andrejem Babišem. Přítomné děti z Klokánků tak dělaly stafáž piklím, které mohou výrazně ovlivnit českou politiku.

28.4.2016 v 15:58 | Karma: 30,60 | Přečteno: 776x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Václav Klaus se nudí. A tak udílí ODS knížecí rady

Bývalý prezident Václav Klaus se už před osmi lety vzdal funkce četného předsedy ODS. Před posledními sněmovními volbami dokonce vyhlásil, že tuto stranu volit nebude. Přesto mu stále nedá spát a i po letech jí udílí knížecí rady.

26.4.2016 v 12:32 | Karma: 21,41 | Přečteno: 687x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Zeman chce zůstat prezidentem, současnou kampaň mu ale platíme my všichni

Přestože se prezident Miloš Zeman ještě nevyjádřil, zda se bude ucházet o druhý mandát na Hradě, jeho výjezdy do regionů už jsou regulérní volební kampaní. Jen s „nepatrným“ rozdílem: Zemanovi ji platí všichni daňoví poplatníci.

20.4.2016 v 13:23 | Karma: 35,72 | Přečteno: 2775x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Vládne kus žvance světu aneb zavřít supermarkety o svátcích či nikoliv?

Vzrušená veřejná debata kolem zákona omezujícího prodejní dobu v obchodech nad 200 metrů o svátcích dokládá, jak jsme „moudří“ většinou jen tehdy, když nám jde o kus žvance a plnou lednici.

14.4.2016 v 13:01 | Karma: 26,88 | Přečteno: 3035x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Z šéfa zahraničního výboru ministrem pro vědu? TOP 09 vybírá ministra

7. května 2024  5:43

TOP 09 pokračuje v hledání ministra pro vědu, výzkum a inovace. Předsednictvo strany se má zabývat...

Vláda má jednat o pomoci ovocnářům, jimž způsobily mrazy milionové škody

7. května 2024  5:34

Vláda má v úterý jednat o pomoci ovocnářům, kterým zničily úrodu jarní mrazy. Program na řešení...

Soud rozhodne o kastracích pro změnu pohlaví, Piráti s tím v koalici neuspěli

7. května 2024

Ústavní soud oznámí, zda operace zůstane podmínkou pro úřední změnu pohlaví. Česko je jedna z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1907x
Před pár lety ještě student vysoké školy, teď už jen a pouze pracující. Horal, do Prahy za prací migrující, nikoli však navždy emigrující. Provozovatel vlastního nezávislého serveru Štefkův zápisník a webu Léto v Krkonoších.

https://twitter.com/JiriStefek

Seznam rubrik