Podivné prasátko. Hodně žere, ale téměř nic nevylučuje

Mnozí z vás jistě zaregistrovali zprávu, že Česká národní banka zvýšila základní úrokovou sazbu. V praxi to znamená, že opět podraží úvěry a hypotéky. Ale co takové vklady u bank na běžných účtech? Tak tam už to však nebude žádná hitparáda. Ale to přece nikoho nepřekvapuje, už mnoho let. A naše milá "prasátka" tak spokojeně mlaskají a kynou.

Kdo se zítra během dne podívá na svůj účet přes internet, uvidí tam celý sloupec červených položek. Dnes totiž končí měsíc a dojde tedy k vyúčtování všech služeb, výběrů z bankomatů, účetních položek a podobně za uplynulých 30 dní ze strany banky. Souhrnné sumy u jednotlivých účtů se většinou počítají v řádu stovek korun a mají-li Češi u bank miliony účtů, lze si přibližně dopočítat, jaké částky si virtuálně přelezou ze soukromých účtů do jednoho velkého sejfu u konkrétní banky.

Banky si naúčtují jakoukoliv minislužbu. Dlužno dodat, že většinu z nich například ceníky v okolních zemích na západ od českých hranic neznají. Ohánějí se kdečím. A stádo českých střadatelů mlčí, občas zabučí, ale to je asi všechno.

Na jednu stranu jsou bankovní účty zcela určitě dobrá věc. Člověk si nemusí nosit výplatu domů v papírovém sáčku a pak běhat na poštu vyřizovat složenky. Teď stačí pár čísel, několik podpisů či kliků myší a je to. Dobrá věc, ale klesá i náročnost a požadavky na lidskou práci. I banky to sami vědí, proto třeba se snaží svými poplatky za výběr hotovosti u přepážek co nejvíce penalizovat své klienty, aby co nejvíce chodili do bankomatů a nezacláněli uvnitř poboček. Tak proč ale požadují takové poplatky?

Česká národní banka zvýšila základní sazbu. Na jednu stranu zdraží půjčky, ale co vklady? Ty jsou dnes úročeny minimálně (tedy alespoň ty netermínované) v desetinkách procenta. Za měsíc budou banky připisovat úroky za celý rok. Za to, že jim posíláte každý měsíc svou výplatu, chodí vám tam další jiné platby, honoráře a podobně a tyto peníze mají banky defacto stále k dispozici, dostanete pár stokorun či desetikorun. A z nich vám ještě stát sebere 25 procent na daních. Ze zabijačky každý tak dostane pár jitrnic, ale mastnou bradu budou mít jiní. Po novém roce vám hezky zase čuníček zakvičí pod okny a vy si řeknete: "ale co, je mi dobře s tebou, ty mé čuně, tak já ti budu zase sypat do korýtka. Ale když žereš, tak aspoň mlaskej potichu..."

Autor: Jiří Štefek | pátek 30.11.2007 12:38 | karma článku: 25,74 | přečteno: 1459x