ODStrašující strašidla ČSSD

Komu není rady, tomu není ani pomoci. Asi takto by se dal shrnout první dojem z kampaně ČSSD „ODSouzeni k reformě", se kterou Paroubkova ČSSD vytáhne do podzimních krajských a senátních voleb. Socialistické múzy a kreativci najatí ČSSD se ani tentokráte nepředvedli a zdá se, jako by se za ta léta ze svých billboardových fiasek vůbec nepoučili.

Během nich už národ přesvědčovali, že to myslí upřímně, že to jsou sociální demokraté a že po volbách udělají pořádek v krajích i v Senátu. Výsledkem toho byly vžda volební fiaska a stále hlasitější mručení členstva voliči odstaveného od korýtek a vlivných postů.

Stratégové v Lidovém domě tedy navrhli frontální útok na ODS a vypůjčili si dva roky starý slogan ze sněmovních voleb, i když ani s ním tehdy vítězství nedosáhli. Tentokráte ve slově minus „přehlédli" i pravopisnou chybu, ale co, to je jen detail a důležitý je dojem a navození atmosféry úzkosti a konfrontace až na samé hraně toho nejprimitivnějšího populismu.

Jiří Paroubek si věří, že svou výhrou v krajských i senátních volbách přinutí vládu a v ní dominující ODS ke změně politiky. I to je opět hodně za vlasy přitažené, ačkoliv šéf ČSSD má výhodnou pozici v tom, že ODS obhajuje své nejlepší výsledky ve své historii a lze očekávat, že už všechny senátní nebo krajské pozice neudrží.

Nabízí se však i jiné vysvětlení: šéf ČSSD s tváří hráče pokeru už hraje vabank, o svoji holou politickou existenci. V čele strany nevyhrál ani jedny volby, nezabránil znovuzvolení Václava Klause a ČSSD uvízla v opozici a z klubu mu utíkají poslanci. Proto se zoufale snaží stínovat vládní politiku, kde se dá a snaží se za každou cenu držet iniciativu. Kritizuje, útočí, vymezuje se a bourá. Sám ale nic nového nenabízí. Nová tedy není ani jeho kampaň. A však Paroubek za to draze zaplatí. A to nejen penězi v tu dobu vychechtaným mladým kreativcům z mediálních firem, ale i dalším neveselým volebním výsledkem. Češi negativní volební kampaně totiž moc nemusí. Některé strany se o tom v minulosti už několikrát přesvědčily. ČSSD a Jiří Paroubek zřejmě zatím ne. Co z toho pro sebe vyvodí?

Autor: Jiří Štefek | čtvrtek 17.4.2008 10:06 | karma článku: 32,75 | přečteno: 1737x