Jezděte a tankujte, zatím to jde! Bude hůř...?!?

Řidičům se to může jevit jako hodně nemilé varování: policie nestačí obesílat hříšníky oznámeními o tom, že přišli o body a tak se může stát, že po ulicích jezdí i tisíce těch, kteří už ve svém palubním trezoru nemají ani bodík - ale nevědí to - a mohou tak co nevidět přijít z minuty na minutu o papíry. Docela kruté, že? Ale aut zatím na ulicích neubývá, spíš naopak. Třeba to je i proto, že oproti loňsku je v Česku benzin stále o 85 haléřů za litr levnější. Vydrží to tak celé léto? A kolik řidičů se toho nedočká?

Podle dnešních údajů společnosti CCS je litr v průměru litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 k mání za 30,36 koruny - loni to bylo přesně 31,21 (tedy o 85 haléřů méně). Loni pak cena zamířila nahoru až 21. července dosáhla na svůj vrchol 32,06 koruny za litr. Za plnou padesátilitrovou nádrž řidič tedy ušetří něco okolo 42 korun. Jaké to bude letos během prázdnin? Nechme se překvapit!

Loni na řidiče čekalo ještě jedno nemilé překvapení, a to nový a velice zpřísněný silniční zákon. V následujících dnech pak začaly řidičům mizet první body a brzy už inspektoráty hlásily první výtečníky, kteří přišli o svých 12 bodů. Ale požadovaný efekt se částečně dostavil, počet nehod i hmotné škody v následujících třech měsících klesly. Pojišťovny tedy mohly uvažovat o snížení povinného ručení. Mohly, ale nakonec jej nesnížily. Cukr nebyl dodán, bič však na každého nedostal, vše se pomalu navracelo do starých kolejí.

"Kolik máš bodů?" "No všechny, mě policajti ještě nezastavili!" Takhle mohly vypadat tisíce hovorů mezi kolegy, kamárady či spolupracovníky. Přitom to zjevně nebyla pravda. Třeba už svých 12 bodů nemáte a ještě o tom nevíte. O to to pak bude nemilejší zjistit, zrovna když se blíží čas dovolené. Proto by rada mohla být následovná: jeďte na dovolenou už nyní: benzin je stále relativně levný a zdá se, že máte všechny body pohromadě. Za pár týdnů už to nemusí pravda a dovolená nebude: buď bude drahý benzin nebo vy zcela bez bodů.

Autor: Jiří Štefek | pondělí 18.6.2007 16:09 | karma článku: 8,55 | přečteno: 822x