Ještě Kačenka se tady hlásí... Prý by taky chtěla ještě funkci!

Vše nasvědčuje tomu, že v blízké budoucnosti se rozroste sbor místopředsedů Poslanecké sněmovny z pěti na šest. Tou šťastnou má být Kateřina Jacques ze strany Zelených. Křeslo místopředsedy sněmovny už patří mezi nejvyšší ústavní funkce, váže se k němu vyšší plat a služební zahraniční bourák s řidičem k tomu. Přitom další vedoucí sněmovní papaláš už nám ničím pozitivním nepřispěje. Notabene když už těch současných pět místopředsedů je moc a situace se nezlepšila od doby, kdy byli jenom tři.

Když se porcovalo předsednictvo dolní parlamentní komory po posledních sněmovních volbách, Zelení veřejně a nahlas deklarovali, že funkci ve vedení nechtějí. Nebylo se ani čemu divit, šest poslanců jim tehdy podle platných pravidel nestačilo ani na utvoření vlastního klubu. Veřejnost je tehdy vnímala i jako zástupce nové politické kultury, kterým jde o myšlenky a ideály a nikoliv o funkce.

Tato představa brzy vzala za své a dnes má tato pidistranička tolik funkcí a korýtek, ke svému volebnímu zisku množství nevídané. A teď už míří i po křesle ve vedení sněmovny.

Na jednu stranu je pravda, že tu od roku 2002 panuje taková podivná kultura, podle které musí mít každá síla svého člověka ve vedení Senátu či sněmovny. A všichni se odvolávají na propoční systém. Na druhou stranu je tolik funkcionářů naprosto zbytečné množství a český parlament patří v evropském kontextu mezi tělesa s největším počtem funkcionářů na počet poslanců. A když k tomu připočteme skutečnost, že jen málokterý poslanec nedisponuje žádnou placenou funkcí ve vedení výboru, podvýboru a komise, není se čemu divit. Divit se pak nestačí daňový poplatník, protože všechny tyto funkce stojí desetitisíce korun měsíčně navíc, požitky, benzinové karty, služební auta atd. nepočítaje.

Kateřina Jacques už ale funkci má, je předsedkyní poslaneckého klubu své strany. Teď tedy ještě povýší. Zda něco změní k lepšímu nebo zda tam bude nějak k užitku není vůbec jisté. Mnohem zajímavější by bylo se ptát, proč si chce na tuhle židli sednout přesně v polovině volebního období a nebo kdo ji to poradil.

Autor: Jiří Štefek | čtvrtek 5.6.2008 11:51 | karma článku: 32,48 | přečteno: 2300x