Je to divná móda, tyhle otevřené dopisy...

Vaše osobní myšlenky o globálním oteplování si nechte raději pro sebe, na jejich šíření na plénu OSN nemáte mandát, píše prezidentu Klausovi šéf opozičních socialistů Jiří Paroubek. Na tom by nebylo zase nic až tak divného. Že se tito pánové dvakrát zrovna nemusí, ví v této zemi už snad každý. Zarážející je však forma tohoto upozornění. Otevřený dopis. Je to vhodná podoba komunikace s hlavou státu? Není. Je to nevhodná exhibice!

Institut "otevřeného dopisu" je taková zvláštní forma výměny názorů. Pisatel tohoto dopisu se vlastně samozvaně staví do role určité skupiny lidí, kteří s tímto autorem sice sdílejí podobné názory, ale předem to nevědí a k autorovi se přidávají jaksi ex post.

Druhou charakteristikou je i zřetelný záměr autora, aby jeho sdělení adresované jedné osobě si přečetlo co nejvíce lidí a on tím získal podporu pro svůj názor. V tomto případě se už vlastně ani nejedná o dopis, ale o názorovou exhibici, protože tady už nejde ani o osobu adresáta, ale především obsah sdělení a adresát jen poslouží jako vhodný terč kritiky. Neboť do dneška jsem ještě neviděl otevřený dopis, který by někoho vyloženě chválil nebo horlivě bránil názory jednoho člověka proti jiné skupině lidí.

Třetím znakem "otevřeného dopisu" je jeho snadná dostupnost a jeho cílené šíření, především na adresy jiné, než je ta adresátova. To znamená médiím a institucím, které se tohoto sdělení potom chytí. Je to tedy velice laciný způsob jak na sebe upoutat pozornost, protože zde platí, čím tvrdší vyjádření, tím větší zájem médií. A pokud se jedná o hlavu státu, tak to obzvlášť.

Navíc v případě dnešního dopisu Jiřího Paroubka Václava Klausovi šlo zřejmě o něco jiného, protože jen snílek by mohl čekat, že prezident znám svojí zarputilostí pro obhajobu svých názorů a postojů, by se jen tak nechal okřiknout řadových opozičním poslancem, byť tento poslanec je předsedou strany. Tady jde už o jakési řinčení zbraněmi před prezidentskou volbou a tato doba bude plná počítáním starých účtů.

Nehodlám zde řešit, zda Klaus bude svými názory prezentovat postoje své nebo České republiky, což si snad ani nikdo vážně nemyslí. Už se jednou prostě smiřme, že Klaus je prostě takový. Jeho názory mnozí lidé mohou vnímat jako kontroverzní, ale k jeho cti slouží, že si za nimi stojí, i když má četné oponenty, které jej karikují, napadají a zesměšňují. Otázkou tu proto je: proč to tito lidé dělají? Vadí jim silná osoba v čele státu nebo zájem, který se mu dostává, zatím co oni "strádají nevyslechnuti"? to ať si každý odpoví podle svého svědomí.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Štefek | čtvrtek 13.9.2007 15:49 | karma článku: 19,04 | přečteno: 818x