Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co se může stát, když lidovci právě nejsou u dělení peněz

Pod ministryní školství Danou Kuchtovou se prý houpe židle. Lidovci - jmenovitě nejvíc poslankyně Šojdrová - jí vyčítají, že kvůli pochybení jejího ministerstva je ohroženo čerpání peněz z Evropské unie a chtějí po premiérovi Topolánkovi, aby ji z vlády odvolal. Ano, ve hře je nějakých 130 miliard korun. Soudě podle hlubších souvislostí kolem celé věci jde v tomto případě nejspíš o mnohem víc a něco poněkud odlišnějšího.

Vezměme si k tomu "na pomoc" dnešní vydání MF DNES, kde vyšel článek "Boj o peníze otřásá židlí ministryně". V něm se píše toto: Lidovci dosud marně usilovali o to, aby i oni měli svého náměstka, jak byli zvyklí z předchozích vlád. "Docházím k závěru, že vnitřně jsi už od 22. srpna rozhodnutá, že náměstkem, který bude operační programy řídit, bude pan Soukup (na ministerstvo ho přivedli Zelení - poznámka autora)," vyčetla Kuchtové šéfka poslanců KDU-ČSL Michaela Šojdrová v dopise, který jí poslala. Přeloženo do běžné řeči: "Co si to vlastně dovoluješ držet si na ministerstvu své lidi na tak důležitých místech, notabene když my tam nemáme ani jednoho našeho člověka, na což jsme byli léta letoucí zvyklí."

Odskočme o několik odstavců dále: Kuchtová však včera přece jen jeden ústupek lidovců udělala. Nabídla jim křeslo náměstka pro vysoké školy, na než rezignoval Pavel Komárek. Ve hře je, že by toto křeslo mohl získat bývalý poslanec KDU-ČSL, dříve i šéf Lidové demokracie Jan Decker ... Lidovecké poslankyni se však (Kuchtová) nezavděčila. "To je absolutně nedostatečné, paní ministryně vůbec nepochopila o co nám jde," reagovala na nabídku Šojdrová. Rozuměj: "tohle je málo, nás vysoké školy až tolik nezajímají, my chceme mít vliv na rozdělování toho balíku peněz, rozumíš?"

Tak o co tady vlastně jde? O křeslo na ministerstvu, jehož personální politika je vždy v rukou samotné osoby ministra? Nebo o způsob čerpání peněz do tohoto resortu, který má probíhat ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu, jak si to koneckonců přála i Evropská unie?

Nejspíš tady jde o věci daleko přízemnější. Nestojím o to, dělat tady soudce jedné či druhé straně, a od řadového občana této země (který není příznivcem ani jedné z těchto stran) jako jsem já, o to ani nikdo nestojí. Nicméně je zde třeba připomenout pro vykreslení celé situace několik fakt, ale i lety prověřených "zákonitostí". Všichni vědí, nebo tuší, že když se rozdělují velké peníze, lidovci u toho nikdy nechybí a jsou velice aktivní, aby poslali svým bratřím a sestrám do obcí a vesnic nějakou tu korunu. Není ten současný povyk jen vztek nad tím, že teď jen musí hledět na to, jak medvěda porcují jiní a na ně se třeba vůbec nemusí dostat? A nebo je to i stesk nad tím, že ministerstvo neřídí oni. Vždyť se o tom při formování druhé Topolánkovy vlády uvažovala a jaká to náhoda, že jako o ministryni se uvažovalo právě i o Šojdrové. "Být na jejím místě, tak bych dávno odstoupila," říká lidovecká politička směrem k ministryni. Neodstoupila by, tady se neodstupuje i kvůli mnohem závažnějším věcem.

Z celé záležitosti pak zůstává pachuť v ústech. Nejhorší je, že z uvedených a dostupných informací vyčnívá zcela něco jiného, než snaha o zlepšení a zefektivnění školství. Nicméně ať si o tom každý myslí své, třeba přijde na úplně jiné vysvětlení.

Autor: Jiří Štefek | pátek 7.9.2007 12:41 | karma článku: 16,93 | přečteno: 975x
  • Další články autora

Jiří Štefek

Gabriela Koukalová dala Čechům lekci z demokracie

Biatlonistka Gabriela Koukalová (ještě včera ráno Soukalová) toho za poslední dny stihla opravdu hodně. Vdát se, zvítězit v anketě Biatlonista roku a pořádně rozezlít příznivce Miloše Zemana. Za vše si zaslouží palec nahoru.

14.5.2016 v 14:36 | Karma: 48,02 | Přečteno: 28717x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Zeman a Babiš: dva ptáčci z jednoho - nejen Čapího – hnízda

Návštěvou farmy Čapí hnízdo prezident Miloš Zeman upevnil své spojenectví s majitelem farmy a šéfem ANO Andrejem Babišem. Přítomné děti z Klokánků tak dělaly stafáž piklím, které mohou výrazně ovlivnit českou politiku.

28.4.2016 v 15:58 | Karma: 30,60 | Přečteno: 776x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Václav Klaus se nudí. A tak udílí ODS knížecí rady

Bývalý prezident Václav Klaus se už před osmi lety vzdal funkce četného předsedy ODS. Před posledními sněmovními volbami dokonce vyhlásil, že tuto stranu volit nebude. Přesto mu stále nedá spát a i po letech jí udílí knížecí rady.

26.4.2016 v 12:32 | Karma: 21,41 | Přečteno: 687x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Zeman chce zůstat prezidentem, současnou kampaň mu ale platíme my všichni

Přestože se prezident Miloš Zeman ještě nevyjádřil, zda se bude ucházet o druhý mandát na Hradě, jeho výjezdy do regionů už jsou regulérní volební kampaní. Jen s „nepatrným“ rozdílem: Zemanovi ji platí všichni daňoví poplatníci.

20.4.2016 v 13:23 | Karma: 35,72 | Přečteno: 2775x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Vládne kus žvance světu aneb zavřít supermarkety o svátcích či nikoliv?

Vzrušená veřejná debata kolem zákona omezujícího prodejní dobu v obchodech nad 200 metrů o svátcích dokládá, jak jsme „moudří“ většinou jen tehdy, když nám jde o kus žvance a plnou lednici.

14.4.2016 v 13:01 | Karma: 26,88 | Přečteno: 3035x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Gaza jako Vietnam? Demokratům při sjezdu hrozí opakování nepokojů z roku 1968

18. května 2024  20:43

Studentské protesty proti americké podpoře Izraele rozvířily v USA debaty o tom, jak by mohlo...

Slabý Putin chce mou smrt. Pobočník Navalného po útocích kladivem promluvil

18. května 2024  20:21

Leonid Volkov, který býval pravou rukou ruského opozičního politika Alexeje Navalného, řekl britské...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1907x
Před pár lety ještě student vysoké školy, teď už jen a pouze pracující. Horal, do Prahy za prací migrující, nikoli však navždy emigrující. Provozovatel vlastního nezávislého serveru Štefkův zápisník a webu Léto v Krkonoších.

https://twitter.com/JiriStefek

Seznam rubrik