Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Československo? Vymazat z mapy! zaznělo před 70 lety

Z učebnic dějepisu a historických dokumentů snad každý trošku ví nebo alespoň zaslechl o mobilizaci československé armády v září 1938, godesberských jednáních, Mnichovské dohodě a dalších krocích, které vedly k postupné likvidaci meziválečného Československa v březnu 1939. Ale co například tzv. Hossbachův protokol? Dnes od schůze, na které byl tento klíčový dokument pořízen, uběhlo rovných 70 let. A právě na této schůzi 5. listopadu 1937 poprvé jasně zazněl úmysl zničit Československo.

Už samotné složení účastníků schůzky na říšském kancélřství dávalo tušit, že půjde o významnou věc. Adolf Hitler si tehdy pozval ministra války - polního maršála Wernera von Blomberga, náčelníky všech tří složek branné moci - velkoadmirála Ericha Raedera (námořnictvo), generálplukovníka Hermanna Göringa (letectvo) , generála Wernera von Fritsche (pozemní armáda) a ministra zahraničních věcí Konstantina von Neuratha.

Během tajného jednání, ze kterého dodatečně a zpaměti učinil zápis Hitlerův adjutant Friedrich Hossbach, poprvé seznámil Hitler vojenské špičky Třetí říše se svými úmysly v brzké době obsadit Rakousko a Československo, poté Polsko a Ukrajinu. Reakcí svých hostů ale byl rozladěn. Jediný, kdo projevil jasný souhlas byl pouze Göring. Proti akci se nevyjádřil ani Raeder, ale u ostatních byly znát rozpaky či odmítnutí. Ale spíš kvůli aktuální nepřipravenosti Wehrmachtu a výbušné diplomatické situaci té doby.

Hitler rozpoznal, že s takovými lidmi na klíčových místech toho moc nezmůže a hleděl se jich co nejdříve zbavit. Von Neuratha na začátku února příštího roku s velkou pompou penzionoval a jmenoval ho prezidentem Tajné kabinetní rady (která se však nikdy nesešla) a o rok později ho poslal jako prvního říšského protektora do okupované Prahy. Jeho místo v čele nacistické diplomacie tak zaujal horlivý Joachim von Ribbentrop. Ale co s vojáky? Von Blomberg mu dal svým způsobem důvod sám. Ve vysokém věku se oženil s ženou podivné minulosti. A kvůli tomu musel svléknout uniformu. U von Fritsche zapracovali nebezpeční muži v černých uniformách SS, především Heinrich Himmler a Reinhard Heydrich. Ti vyhrabali v archivech kriminální policie udání nějakého homosexuála, že mezi jeho klienty patřil i jistý důstojník Frisch. Skandál byl na světě a generál byl konfrontován s touto situací. Během šetření vyšlo najevo, že se jednalo o jiného člověka (generál se jmenoval von Fritsch a ne Frisch). Hitler, Göring ani vůdcové SS nechtěli umožnit návrat generála do funkce. Byl sice rehabilitován a dostal na starosti čestné vedení jednoho armádního sboru. S ním vytáhl v září 1939 na Varšavu, a však v bitvě padl.

Na uvolněná místa se pak vrhli Hitlerovi věrní. Šéfem nově vytvořeného Vrchního velitelství branné moci (OKW) se stal generálporučík Wilhelm Keitel a šéfem pozemní armády Walther von Brauchitsch. V té době ještě oblíbený Göring dostal za svou věrnost a podporu maršálskou hůl a stal se tak jediným aktivním polním maršálem německé branné moci. Hitler penzionoval desítky generálů, mezi nimi i von Rundstedta, von Leeba a von Bocka. Tito tři generálové se však zanedlouho na Hitlerovu výzvu vrátili zpět a vedli hlavní armádní skupiny v útocích na Polsko, západní Evropu a i v první fázi útoku na Sovětský svaz.

Hossbachův protokol brzy začal přecházet do praxe. Na jaře 1938 bylo tzv. Anšlusem připojeno Rakousko, na podzim zabráno české pohraničí, na jaře dalšího roku okupován zbytek Československa, dále anektován přístav Klajpeda a v září stanul svět na prahu nejničivější války všech dob. Je to právě 70 let, kdy k ní byl položen základní stavební kámen. Škoda, že tento datum učebnice dějepisu poměrně hodně přehlížejí.

Autor: Jiří Štefek | pondělí 5.11.2007 11:35 | karma článku: 19,69 | přečteno: 1516x
  • Další články autora

Jiří Štefek

Gabriela Koukalová dala Čechům lekci z demokracie

Biatlonistka Gabriela Koukalová (ještě včera ráno Soukalová) toho za poslední dny stihla opravdu hodně. Vdát se, zvítězit v anketě Biatlonista roku a pořádně rozezlít příznivce Miloše Zemana. Za vše si zaslouží palec nahoru.

14.5.2016 v 14:36 | Karma: 48,02 | Přečteno: 28717x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Zeman a Babiš: dva ptáčci z jednoho - nejen Čapího – hnízda

Návštěvou farmy Čapí hnízdo prezident Miloš Zeman upevnil své spojenectví s majitelem farmy a šéfem ANO Andrejem Babišem. Přítomné děti z Klokánků tak dělaly stafáž piklím, které mohou výrazně ovlivnit českou politiku.

28.4.2016 v 15:58 | Karma: 30,60 | Přečteno: 776x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Václav Klaus se nudí. A tak udílí ODS knížecí rady

Bývalý prezident Václav Klaus se už před osmi lety vzdal funkce četného předsedy ODS. Před posledními sněmovními volbami dokonce vyhlásil, že tuto stranu volit nebude. Přesto mu stále nedá spát a i po letech jí udílí knížecí rady.

26.4.2016 v 12:32 | Karma: 21,41 | Přečteno: 687x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Zeman chce zůstat prezidentem, současnou kampaň mu ale platíme my všichni

Přestože se prezident Miloš Zeman ještě nevyjádřil, zda se bude ucházet o druhý mandát na Hradě, jeho výjezdy do regionů už jsou regulérní volební kampaní. Jen s „nepatrným“ rozdílem: Zemanovi ji platí všichni daňoví poplatníci.

20.4.2016 v 13:23 | Karma: 35,72 | Přečteno: 2775x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Vládne kus žvance světu aneb zavřít supermarkety o svátcích či nikoliv?

Vzrušená veřejná debata kolem zákona omezujícího prodejní dobu v obchodech nad 200 metrů o svátcích dokládá, jak jsme „moudří“ většinou jen tehdy, když nám jde o kus žvance a plnou lednici.

14.4.2016 v 13:01 | Karma: 26,88 | Přečteno: 3035x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Komentátor Schmarcz se po extempore se Šlachtou dočkal vyhazovu z televize

20. června 2024  18:42

Televizní stanice CNN Prima NEWS ukončila spolupráci s komentátorem Martinem Schmarczem. Ten se při...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo pět lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  20:05

Pět lidí lidé zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska....

Bouřky nyní sužují východ Česka, od západu se z Německa valí další

27. června 2024  17:56,  aktualizováno 

Česko zasáhl v odpoledních hodinách pás bouřek. Nový se pak ze západu postupně přesouvá směrem na...

Cizincem ve vlastním městě. Přistěhovalci Bardellu nesnášejí, venkov uhranul

27. června 2024

Premium Národní sdružení kráčí ve Francii k volebnímu vítězství, ne všude se však těší oblibě. Partaj...

Straně Le Penové radí s bezpečností ruská exmodelka. Je to agentka, viní ji

27. června 2024  19:25

Francouzská nacionalistická strana Národní sdružení, která by po předčasných volbách mohla...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1905x
Před pár lety ještě student vysoké školy, teď už jen a pouze pracující. Horal, do Prahy za prací migrující, nikoli však navždy emigrující. Provozovatel vlastního nezávislého serveru Štefkův zápisník a webu Léto v Krkonoších.

https://twitter.com/JiriStefek

Seznam rubrik