Agent CIA Václav Havel a radar ve stínu trutnovského Bojiště

V souvislosti s výročím okupace Československa státy Varšavské smlouvy a opakovanou "přátelskou" radou z Ruska, abych si to s tím radarem přeci jen rozmysleli, se toto téma vrátilo zpět. Svým způsobem i proto, že ex-prezident Václav Havel podepsal v sobotu v Trutnově na Českém Woodstocku petici souhlasící s umístěním radaru. Udělal svobodné gesto, které může udělat každý, i když se mu nedostane takové pozornosti. Včera jsem se však dozvěděl šokující novinu, že jeho motivy byly úplně jiné...

Je neslušné poslouchat cizí hovory a já se touto zásadou snažím řídit. Včera se mi to však nepovedlo. Jel jsem z práce poměrně pozdě, abych si stihl nakoupit potraviny v obchodě a tak jsem šel na večeři do restaurace nedaleko bydliště. Byl jsem vyšťavený a poměrně hodně unavený, takže jsem nenahlédl ani do novin, které jsem si vyndal z aktovky a do doby, než mi přinesli objednaný steak, tak jsem jen upíjel pivo a koukal do prázdna.

Z tohoto rozmítání o ničem mě vyrušil hovor dvou lidí sedících za mnou. Nešel neslyšet, takže jsem se chtě nechtě stal neslušným. "Kdo tady chce ten radar? My ne, to Američani a ti jejich český přisluhovači. A kdo to je? No Klvaňva, Vondra, Pojar a pochopitelně Havel. Všichni jsou podplacení agenti CIA. Jak jinak si vysvětlil, proč se staví pro radar, když ho tři čtvrtiny národa nechtějí," soptil onen cca padesátiletý muž. Jeho spolustolovnice (předpokládám jeho matka, neb šlo o mnohem starší dámu) raději ani nemluvila. "To se jim to mluví. Jsou zaplacený Američanama a přitom je ještě platíme ze svých daní, tak ať kurva nedělají co po nich nikdo nechce. Takovej Havel, prej teď podepsal na nějakým festivalu petici, aby to sem dali. No to jsme ale měli prezidenta... Jestli tady má něco stát, ať se k tomu vyjádří lidi a ne pár popletenejch podplacenejch šašků," soptil.

Je jasné, že se v Česku musí po nejrůznějších nálevnách i mimo ně vést podobné debaty a mnohdy ještě jadrnější. Nicméně všechny se slévají do otázky - kdo o tom, zda tu bude radar či nikoliv, má rozhodnout? Lid nebo vláda či sněmovna? Zatím rozdané karty hrají v neprospěch lidu. K referendu je potřeba ústavní zákon a bez souhlasu ODS se v jedné parlamentní komoře v tomto smyslu nepohne ani list papíru a ODS, jak známo, je pro radar a je pro, aby rozhodli politici.

Svolí-li se ODS podpořit referendum, je dobré se ptát, kolik informací mají občané, aby se kvalifikovaně rozhodli a nenechali s sebou cloumat emoce nebo účelově zkreslené polopravdy. Umístění radaru je sice silný vstup do státní suverenity, ale v této otázce se přikláním k názoru, že to by za nás měla vyřešit naše politická reprezentace, která dostala k našemu zastupování mandát. Já nemám zatím dostatek informací jako zasvěcení. Nebo to co vím, je málo a svým oponentům bych třeba někde nemusel stačit. Prosím všechny, aby to brali jako můj soukromý názor.

Ten může vyjádřit každý. Udělal to i Václav Havel v Trutnově. Na zmíněném festivalu jsem byl taky (jel jsem tam hlavně odpočinout si a kvůli třem dnům plným hudby) a měl tu čest se s Václavem Havlem dokonce osobně pozdravit. Petici pro radar jsem nepodepsal, stejně ani proti němu, i když na příslušném festivalu byly stánky organizací, pro které je radar v Česku jako červený hadr pro býčí oči. Nepodepsal jsem, protože nedělám taková gesta. Ale moje názory jsou jasné a mohu je alespoň takto prezentovat.

Ale zpět k onomu rozhořčenému muži. Třeba právě kvůli němu a jemu podobným, kteří používají takové podpásové a pomatené argumenty, jsem stále více pro, aby tento gordický uzel rozsekli politici. A my jejich rozhodnutí přijmeme jako každý zákon, kterým nám zvýší daně, zpoplatní dálnice či podraží pivo.

Autor: Jiří Štefek | čtvrtek 23.8.2007 12:22 | karma článku: 16,16 | přečteno: 1873x