Už dost vyvolávání paniky ve školách

Vážení čtenáři, vážené paní učitelky, vážení kolegové učitelé. Rok se s rokem sešel a před pár hodinami zazvonily "zvony" na chodbách našich škol na dva měsíce naposledy. 

Před několika hodinami skončil další školní rok. Rok, který byl opět turbulentní, naštěstí však ne tolik, jako ty dva předchozí. 
Uplynulý rok přinesl několik panických stavů. Ačkoli jsme poukazovali na to, že je panika zbytečná, jak se později ukázalo, bylo vyvoláno několik bouří (přijímací řízení, nové hygienické předpisy pro školy, asistenti…), které nám ještě asi řádně život znepříjemní. A věřte, že se opět ukáže, že přeaktivní politici a vševědové (čti odborníci na školství, kteří nikdy neučili či školu nevedli) činí kroky zbytečné a dost často i kontraproduktivní. Mějme trpělivost, ale nedejme se. Dělejme i nadále svoji práci jak nejlépe umíme a po svém.
Měli bychom si velmi krátce říci, co nás ve skutečnosti ve školách trápí. 
Trápí nás inkluze! Ne nejsem proti inkluzi. Jsem proti stavu, ve kterém se nachází. Je potřeba systém upravit a dát větší pravomoci ředitelům škol. To oni vědí (spolu se svými pedagogickými sbory), co je jejich škola zvládnout. Co je smysluplné pro jejich žáky, pro inkludované žáky i pro sbor zaměstnanců! Co je prospěšné a co už je za hranou, a tudíž spíše kontraproduktivní. Také si musíme uvědomit, že současný systém je prostě v tuto chvíli neufinancovatelný. Ne, nezabíjejte mě. Je to opravdu tak. A je to stejné, jako v rozpočtu rodiny. Jestliže nemám na superba, musím si prostě koupit fábii, protože na tu mám – tu jsem schopný ufinancovat. Významným faktorem je i to, že současný systém inkluze přetěžuje pedagogické sbory. Přeci nechceme vyhořelé učitele či učitele, kteří ze vzdělávacích institucí odchází, protože dál už nemohou!
Dalším velkým problémem je krutý propad mezd ve školství a šílený propad financí na pomůcky. Pokud se nezastaví pokles a naopak se zaměstnancům škol (záměrně píši všem, protože je potřeba nezapomínat i na nepedagogické pracovníky) nepřidá, přijde tvrdý náraz, protože počty žáků ještě čtyři roky budou růst. Kdo je bude učit? Kdo jim bude vařit? Kdo uklízet?
Jak se ukázalo, vyvolaná panika stran nedostatku míst ve středních školách vůbec nepomohla. Aktuální čísla praví, že ve Středočeském kraji je 1700 (zaokrouhluji) volných míst. Z toho je nejméně 600 volných míst na gymnáziích a na maturitních oborech. Je tedy potřeba sice hledat kapacity, ale smysluplně a koncepčně. Nesmí se však zapomínat, že bez dostatečného počtu učitelů je vše jaksi k ničemu. Řešení "nedostatku míst" na středních školách je nakonec poměrně jednoduché. Elektronizace přihlášek a hlavně lepší systém, aby někteří uchazeči nemohli blokovat několik míst na různých školách. Plánovaná redukce oborů by podle mě měla být jen evolucí. Nikoli revolucí!
Nechme však již problémy stranou. Chtěl bych za nás všechny ředitele poděkovat všem zaměstnancům škol za zvládnutý školní rok. Moc si vážím práce všech zaměstnanců, od té nejlepší paní učitelky (pana učitele) ve všech MŠ, ZŠ, SŠ, Spec. ZŠ, ZUŠ, DDM…, až po ty průměrné. Cením si i práce všech nepedagogů (administrativní pracovníci, školníci, topiči, paní uklízečky, paní kuchařky…). Bez nich by to fakt nešlo! 
Chtěl bych vám všem popřát hodně odpočinku při dovolené. Aby vás všechny ochladil vánek, pokut to bude potřeba. Aby vás všechny sluníčko hřálo a dávalo tolik potřebnou energii. Aby se vám po zemi chodilo lehce a jemně. Aby se vám klidně dýchalo, abyste na cestách potkávali laskavé a hodné lidi. Abyste nabrali sílu, energii a rovnováhu. A aby vaše zdraví zpevnilo a bylo OK. 
Krásné dny všem. 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Štefan Klíma | sobota 1.7.2023 20:03 | karma článku: 23,95 | přečteno: 702x