Tak která je ta nejlepší?

Co Čech - to muzikant! Anebo co Čech to kuchař? To mě napadne, vždy když vidím nějaký pořad o vaření nebo, když si přečtu jak někdo popisuje tu zaručeně správnou a nejlepší Svíčkovou na smetaně...

O  této české klasice by se daly psát hotové romány. Přiznám se k tomu, že ráda čtu recepty, občas nějaký vyzkouším a zařadím do jídelníčku, ale žádný recept snad nemá tolik variací a rozdílných postupují jako právě Svíčková na smetaně. A právě to mě zarazilo. Každý popisuje úplně jiný postup. Co používají všichni  shodně je kořenová zelenina a maso. Ovšem ani maso není vždy hovězí - natož pravá svíčková. Mám léty osvědčený recept na svíčkovou ještě od babičky a vařím jí tak léta - koneckonců je to takové rodinné stříbro, předáváné z generace na generaci. Příprava zabere pravda mnoho času, ale i tak to stojí za ten čas a námahu. Stejně jí dělám jen několikrát do roka, jako kulinářský hřeb.

Dala jsem si jednou tu práci a zadala jsem si do vyhledávače heslo "Svíčková na smetaně". Některé doporučené postupy vyvolaly na mé tváři údiv některé přímo zděšení.  Přečíst vše, by mě zabralo spoustu času. Ale i to, co jsem si přečetla, stačilo, abych zjistila, že:

Někdo maso prošpikovává špekem, někdo ne. Někdo nedá dopustit na anglickou slaninu.

Někdo nakládá maso do "mořidla" někdo ně, někdo nechává maso s naloženou zeleninou a kořením odležet, někdo ne.

Jsou tací, co vaří maso ve vodě se zeleninou v papiňáku, jiní pečou maso se zeleninou v troubě. Někteří dusí pod poklicí.

Někdo nedá dopustit na syrovou zeleninu, jiný preferuje jen nakládanou.  A někdo zase používá pouze mraženou.

Někdo používá olej, někdo máslo, jiný sádlo.

Někdo pasíruje - jiný mixuje.

Někdo zjemňuje smetanou.

Někdo nepřidává mouku.

Někdo zahušťuje jíškou.

A co teprve koření?

Co recept, to jiný návod, jaké dávat koření (krom pepře, nového koření a bobkového listu se přidává tymián, zázvor nebo jalovec), zda dělat karamel nebo jen sladit, zda přidávat hořčici, zda kyselit octem nebo citrónem...

Dokonce jsem našla recept i s přidáním worcesterové omáčky.

O úpravě a servírování už by mohla být další samostatná kapitola.

Řeknu vám, že jde těžko zjistit, která Svíčková na smetaně je ta pravá, ta nejlepší, ta nej... Neb co kraj, to jiná zvyklost, co rodina to jiná chuť...

A ač je postup tak rozdílný - všichni to nazýváme jednotně: Svíčkovou na smetaně.

A jak jí děláte vy?

Autor: Ladislava Šťastná | pondělí 20.1.2014 20:20 | karma článku: 10,27 | přečteno: 728x