Respekt, pokora a výchova

No, tak si tak sama pro sebe přemýšlím o tom jak se mění postoje ve společnosti. Jak je společnost generace od generaci jiná. A je to možná na jednu stranu dobře. Taky je ale pravdou, že vždy ti starší viděli mladou generaci jako horší, než byli oni sami v jejich věku - tak tomu je a tak tomu bude i nadále. Časy a postoje se mění. Prostě je jiná doba.

A tahle jiná, dravější doba někam odnesla pokoru. Často si říkám, že by nebylo na škodu, připomínat co je pokora. Dnešní mladí chtějí být ihned po dosažení letilosti nezávislí (až na ty finance), považují se za dokonalost samu, projevují se většinou sobecky a hlavně hodně neskromně. Respekt je pro ně hanlivé slovo. Možná zase někdo namítne, že jsem patrně oblopená jinými lidmi. Neházím á priori do jednoho pytle všechny mladé. Je mi jasné, že jsou vyjímky. Ale své postřehy opírám o to, že jsem deset let pracovala s mládeží a i nyní posledních několik let se mé zaměstnání točí okolo dětí a mládeže. A pak taky vidím a slyším.

Úcta ani pokora se v dnešních mladých rodinách všeobecně moc nenosí.

Jako příklad stačí třeba to, když dejme tomu dítko na prvním stupni základní školy řekne o učitelce, že je blbá, protože to slyšelo doma a rodiče s tím souhlasí. Jak pak může respektovat kantora? Rodiče, i kdyby ten názor na učitelku měli, tak by ho neměli prezentovat před dítětem. A řekne-li dítě něco takového, měli by mu vysvětlit, že tohle říkat nebude a učitelku bude respektovat. Jakmile to neudělají dítě postupem času přestane respektovat všechny učitele a nakonec nebude respektovat ani rodiče. Proč? Protože nepozná, co je respekt. 

A s pokorou je to to samé!

Jak můžeme chtít, aby mladí byli pokorní, když je od mala vychováváme k tomu, aby byl i sobečtí (draví), zahrnujeme je vším možným a nemožným (nepoznají skromnost) a za vše je omlouváme (jsou ti nejlepší a nejkrásnější a všichni ostatní jim jen ubližují).  Když takto vědomně a cíleně vychováváme potomky nemůžeme očekávat pokoru, skromnost ani respekt.

Výchova nemůže být bezbřehá, musí mít hranice, musí mít pravidla a musí být důsledná.

Zlobíme se často na nevychované děti, ale viníky jsou jejich rodiče.

 

 

Autor: Ladislava Šťastná | sobota 4.1.2014 7:00 | karma článku: 13,68 | přečteno: 360x