O Bumbajce

Za horami, za dolami, zkrátka až v hlavním městě spokojeně žila jedna rodina: táta, máma a jejich dceruška. Táta se později se dal na podnikání a jako najednou majetného si ho našla jiná. Spokojená rodina se rozpadla. Štěstí vystřídaly tahanice o majetek a o dceru. Podnikající tatík měl lepší argumenty a taky naditější prkenici a tak se děvenka rozhodla a soud určil, že má být u něj a nové mladé macešky. Matka odešla téměř s prázdnou. Dceruška byla zahrnována přepychem, dělala si co chtěla, otec měl čas jen na novou ženu a tak nevěděl, jak dceruška řeší své problémy.  

Dceruška čas od času navštívila i nemajetnou matku v jednom pohraničním městečku.

I stalo se, že při jedné takové návštěvě u matky se v alkoholovém opojení sblížila s mladíkem z nedaleké vesnice. A že to jedinné sblížení nebylo bez následků snad popisovat netřeba. Ani ten humbuk co nastal. Rodiče se najednou spojili a zastávali jiný názor než jejich dcera. Ta si ovšem dupla, že chce být maminkou (měla do té doby všechno na co ukázala, jen ne ještě miminko).

Byla svatba. Narychlo.

A pražská slečna se nastěhovala do vesnického stavení. Vesnička či spíše osada byla téměř liduprázdná až na pár důchodců. Společnost jí dělali leda tak králíci nebo slepice. Takto si to mladá paní ani ve snu nepředstavovala. Stýskalo se jí po velkoměstě, a začal jí chybět pravidelný přísun alkoholu. To, že se ráda napila věděl otec stejně jako matka, ale problém v tom neviděl ani jeden z nich.Těhotenství jaktakž ustála bez popíjení, ale sotva povila dítko a měla důvod odjet do města, vracela se i s lahvinkou pro sebe. Zprvu popíjela tajně: když měla splín, když jí jen venkovan naštval, když se jí stýskalo...

Často byla ve stavu, kdy nebyla schopná postarat se o dítě.

Ten její, "křovák", jak mu hanlivě často říkala, neb nedokončil ani učňák, kdežto ona odmaturovala, ji vzal finance s tím, že bude raději ve městě nakupovat sám a o na se bude jen řádně starat o dítko.  Myslel si, že jí tak ochrání a zajistí, aby se o dítko starala ve střízlivém stavu.  Mladá paní, ale přišla na způsob jak přijít k penězům - chodila za přestárlými sousedy i s dítětem a přehrávala srdceryvné scény o tom jak u despotického manžela i s dítkem trpí.

I sželelo se staříkům matky a dítěte a občas nějaký obnos poskytli. Ovšem do doby, než matka opakovaně skončila na záchytce a otec si musel do města dojet pro opuštěné dítko.

Domluvy nepomáhaly!

Zákazy byly k ničemu!

Když jí zamkl - utekla oknem. Dítě - nedítě. Síla špuntu halt byla mocná.

A mladá paní nemocná! Ale to si nechtěla připustit. Ani nikdo z její rodiny. Až "křovák" vzal rozum do hrsti a rozhodl se, že si dítě vezme do své péče.

V tu ránu mladá paní z deliria  jako zázrakem vystřízlivěla. Povolala otce s naditou prkenicí a stalo se, že po dlouhých soudních tahanicích se rozhodlo, že dítko nemůže ani přes odvolání vychovávat "křovák" (nedostatečné výchovné předpoklady).

A jak to skončilo?

Nijak.

Matka se i s dítkem ostěhovala do většího města, alkohol je jejím denním chlebem, ale nemá potřebu opíjet se v baru (takže to nikdo jako nevidí). Dítko je již naštěstí dost velké, aby se samo o sebe postaralo a tak jen smutně a bezmocně příhlíží tomu, jak matka, jež má IQ i výchovné předpoklady vyšší než otec, propíjí svůj život. 

Autor: Ladislava Šťastná | středa 8.1.2014 7:00 | karma článku: 7,80 | přečteno: 443x