Jak to vnímám já: Výraz stará panna se dnes nahrazuje staromládenectvím v sukni

No bodejť! Vždyť to bylo nesmyslné označení: Jakápak stará panna a starý mládenec? Mělo být stará panna a starý panic anebo starý mládenec a stará dívka.

Chápete to?

Už v tom označení bylo patrné, že starý mládenec nemusel být panic. To byl ale pořádek!

Takže dneska chybí výraz pro single ženy. Single muži mohou být klidně i nadále označováni jako staří mládenci, ale jak pojmenovat opačné pohlaví? Co takhle staré nevěsty? Ne ne, to zní taky pěkně blbě, ono už to označení "staré" je takové dost drsné...

Jo a prej těch single žijících třicátnic bez mužů je nějak moc. Páč, aniž by třeba budovaly kariéry, chtějí si chvíli žít svůj život, bez nějakých povinností a partnerské drezůry. Slýchávají to i dnes:

     "Holka nevdávej se, celej život budeš jen makat, starat se o chlapa, prát mu smradlevé fusekle...já, kdybych byla mladá, já už bych se nevdávala!" 

     "Jojo z chlapem je zle, ale bez chlapa ještě hůř!"

A co si budeme namlouvat, jaké si to  kdo udělá - takové to má a když si přivykne na single život časem mu to vyhovuje. Dnes to není jako dřív: před třiceti lety se holky vdávaly sotva odmaturovaly nebo udělaly závěrečné učňovské zkoušky už musela taková holka bejt pod čepcem, protože když tak nějaká neučinila, byla divná!

Označení stará panna ještě před třiceti lety bylo dost nelichotivé, a houf tetiček sousedek a babiček takovou neprovdanou dívku atakoval dotazy: 

     "Tak co, už máš kluka?"

     "Jenom si nenajdi rozvedeného nebo nějakého, co už nějakou měl, to je jako vocucanej bombón!"

     "Hele, von jí asi nikdo nechce!" špitaly si pavlačové drbny. A když taková single dívka několikrát vyměnila partnera ty na pavlačích jí "ocejchovaly" jiným názvem.

Dneska, když na to přijde, tak taková třicátnice nemusí žít v celibátu, aby do případného manželství vstupovala jako panna. Ty na pavlačích jí stejně jako před léty stejně dají co proto!

Rodiče věkovatých dcer si dříve pokládali otázku, kde asi udělali chybu, že si ta jejich ještě nenašla kluka: vždyť je hezká, hodná, chytrá a on jí nikdo nechce.... A co když nikoho nechtěla ona?

...a ejhle uteklo třicet let a neprovdaných třicátnic a čtyřicátnic, co nemají  kluka" a nejsou vdané je značné množství a nikdo se nad tím nepozastavuje. Žijí si svůj život, cestují, studují, podnikají...a vcelku nic jim nechybí. Dneska není žádná hanba být svobodnou matkou, tak když takové věkovaté dcérky dospějí do stadia, že chtějí být matkami, zpravidla si to zařídí po svém. Některá jako na oko uloví někoho majetného a plodného a pak ho z příbytku vystrnadí. Ty mazanější mají své triky, jak přijít k dítěti a nežít s otcem dítěte. Prý dnešní single ženy přemýšlí víc rozumem nežli srdcem?

Inu doba se změnila...

... nic není jako dřív!

Prý už se ze životů pomalu vytrácí i láska...

 

 

Autor: Ladislava Šťastná | neděle 31.1.2016 20:20 | karma článku: 16,42 | přečteno: 913x