Jak to vnímám já: Vratné vajgly

Onehdá jsem někde zaslechla jak je moře plné plovoucích nedopalků, které se do něj dostaly. No, asi takto. Byla jsem u moře naposledy před cca 9 lety ve Francii v Cannes.  

Malá úzká hrubopísčitá pláž, ovšem plná vajglů ve mně vyvolávala odpor k tomu chodit bosky v písku, či si jen tak kecnout na pláž (byť na osušku). Zkazilo mi to úplně požitek z moře....

 To jsou kuřáci opravdu taková bezohledná, a teď bez omluvy, prasata?

 Asi ano.

Je tomu asi 14 dní, co jsem se o víkendu vypravila do nákupní zóny skoro na konci města. Pěšky! Ráda chodím pěšky. Člověk si vyčistí hlavu, okysličí mozek a nadýchá se jiného vzduchu. Nakolik je u frekventované výpadovky čistší je na uváženou…

Cestou zpět jsem si vzpomněla na tu reportáž o moři plném nedopalků a dostala jsem bláznivý nápad, že budu počítat ty nedopalky, co po cestě uvidím…Nešlo to. Ledva jsem přešla přes přechod počítala jsem na chodníku, aniž bych se pohnula z místa. A vypadala jsem ověšená taškami jak tichej blázen – co čučí někam do země a v duchu počítá: nedopalky kam jen oko pohlédlo. Po chvilce mně to přestalo bavit, protože bych domů došla až následujícího dne. Jen tak mimochodem, někdy je opravdu výživné jít přes parkoviště, kde nějaký „vášnivý motorista- nikotinista“ vysype obsah popelníku ze dveří… Docela by mě zajímalo, zda i doma v obýváku si vysype popelník doprostřed místnosti.

Šla jsem z nákupního centra nestačila jsem se divit. Takové množství vajglů. To je jen v našem městě hora vajglů! Hora odporných, těžko rozložitelných vajglů.  Fuj!  Mimoděk jsem se při té představě oklepala odporem. A kolik jich ve v celém okrese? Kolik pak v celém kraji?

A kolik jich asi je na celé planetě? 

Děs!

Napadlo mě, co je sbírat jako plastová víčka?

Při představě takového velkého množství mě  je docela na škodu, že nemají další využití? Hlavně, že se stále na něco shání peníze a tolik vajglů přijde nazmar.

Nebo, co takhle je vracet?

Kdyby třeba  existovalo něco jako směnárna cigaret za vajgly, to by asi bylo rázem v ulicích uklizeno. Každopádně by to chtělo dotáhnout do nějakého reálného konce, protože už vidím někoho, jak přepočítává nebo převažuje vajgly, ale motivace k tomu neodhodit nedopalek by to byla. Třeba by stačil jakýsi přenosný plechový  zásobník – velikosti cigaretové krabičky, který by při naplnění umožnil vydání  určitého počtu cigaret.

Bláznivej nápad?

Třeba ano?

Třeba ne! 

Autor: Ladislava Šťastná | pondělí 24.9.2018 20:20 | karma článku: 21,28 | přečteno: 754x