Jak to vnímám já: Sněhulák, hrábě a kolečko

Moje dnešní úvaha se netýká blížící se zimy. Prý by měla být tuhá a s dostatkem sněhu (ta vláha přece někde být musí). Dneska to bude na téma digitální demence...

...někde jsem nedávno četla, že dnešní mladá generace nepřemýšlí tak jako jejich otcové (nebo matky), nenamáhá své mozkové závity a nedojde logickou úvahou ke spoustě věcí. Proč taky?

Stačí zapnout chytré zařízení, obrátit se na strýčka Googla a co nevím, bleskurychle zjistím. Bez námahy! Stačí pár kliknutí a je to!

No, na něco ti naši mladí jsou opravdu dobří. V něčem nás snadno strčí do kapsy, alespoň co se elektroniky týče...Tam tedy přiznám bez mučení, že jsem hodně pozadu. 

A právě elektronika tak trochu zastínila třeba obyčejné náramkové hodinky. Škoda! Dneska nevystačíte s tím: "Jak dělají hodiny?" Protože prostě frčí ty digitální. Číslice na světélkujícím ciferníku... My jako děti poslouchaly hodiny, co dělají tik-ťak a děda je měl na řemínku na saku...To bylo něco. Dneska jsou o to děti ochuzené!

Všimli jste si, že dnešní školáci vůbec nepoužívají v hovoru označení času jako třeba za sedm minut půl osmé, ale řeknou vám sedm dvacet tři? A když jim řeknete, že je čtvrt na dvanáct a šest minut, bez okolků se zeptají: 

"A to je kolik?" A vy musíte čas převést do jejich jazyku:

"Je jedenáct dvacet jedna..."

Mě osobně strašně překvapilo, že dnešní mladí si ťukají na čelo, když hlásíte čas, tak jak se léty hlásával. S nějakým hlášením, že hodiny dělají tik-ťak si u nejmladších ročníků zasloužíte opovržení, neb na vás budou koukat jak na totálního idiota. Inu digitalizace změnila i pojem času. A krásná a malebná čeština dostává na frak: vždyť přece třeba osm čtyřicet osm se dá říci třeba tolika možnými způsoby: jako třeba tři čtvrtě na devět a tři minuty nebo za dvanáct minut devět...

Jedno ale digitálním číslicím upřít nemohu.

I malé dítě snadno svojí řečí sdělí kolik je hodin. Když byl náš malý úplně maličký a my chtěli vědět kolik je hodin (třeba jsme ještě o víkendu vylehávali), běhal koukat na čas na troubu a hlásil:

"sněhulák, dvě tečky, hrábě a kolečko..."

 

 

Autor: Ladislava Šťastná | čtvrtek 29.10.2015 7:07 | karma článku: 12,95 | přečteno: 559x