Jak to vnímám já: Pohádky

Všichni jsme na nich vyrostli a všichni jsme je milovali. Chtěli jsme je slyšet znovu a znovu každý večer před usnutím...

Syn  včera za mnou přišel s úkolem, že má popsat nějakou pohádkovou postavu. Vedli jsme debatu o tom koho popsat. Já navrhovala Červenou Karkulku neb pohádku zná skoro každý a popis není nikterak těžký: malá holka v červeném, co jde sama lesem s bábovkou a vínem za babičkou…

…a zarazila jsem se:

"Malá holka a bez doprovodu rodičů v lese? A ještě nese v košíku chlast?

No co je to za rodiče – tedy pardón za mámu (o tátovi se v pohádce nemluví), že jí do lesa pustila. Do lesa a samotnou? Chápeš to? Malou holku? A ještě jí varovala před vlkem..."

Přemýšlela jsem si takto nahlas a syn dodal, že rodiče do lesa nemohli, že nebyli naočkovaní…

Hahaha...

Začala jsem přemýšlet nad obsahem pohádek. 

Tak Budulínka vychovávali prarodiče. Nevíme sice proč, ho vychovávali, ale  klidně ho zamkli doma? Se  Smolíčkem je to ještě horší - toho (nevíme proč) vychovával jelen. Z toho jsem zase jelen já, ale taky ho zavřel doma. Já vím, že Smolíčka i Budulínka varovali a upozorňovali na to, co se může stát, ale proč je nechávali doma samotné?  Ha?

Když jsem své úvahy posunula dál, zjistila jsem, že i stará koza, když šla pro mlíčko nechala děti doma samotné…Asi běžné, ačkoliv dneska je to trestné, obzvláště, když se dětem něco stane. 

Přemýšlela jsem ještě dál – nemajetní rodiče odvedli děti do lesa a tam je ponechali na pospast osudu… Ještě, že někoho napadlo v lese postavit chaloupku z perníku.

No, schválně, co by asi takové rodiče dneska čekalo?

A teď přijdou na řadu macechy a jejich oběti:

Jedna macecha se nemohla odtrhnout od zrcadla a holku vyhnala do lesa, a ta se v lese zabydlela u sedmi chlapů (to by byl dneska docela slušnej průšvih), druhá posílala holku pro fialky a jahody v zimě (což dneska, když je market na každém rohu, takže dneska by to nebyl takový problém) a ta třetí si udělala z nevlastní dcery služku, umouněnou od popela. Hele pro všechny tři holky to dopadlo ve finále dobře...

A já si tak nahlas přemýšlím, jestli pohádky, z kterých máme získat to poučení, že se něco dělat nemá a nesmí ( tedy význam pohádek), pochopili všichni takto? 

Co když je někteří pochopili jinak?

Budulínek, Smolíček i Karkulka přece neposlechli, a vše dobře dopadlo...

 

Autor: Ladislava Šťastná | pátek 22.1.2016 20:20 | karma článku: 14,40 | přečteno: 407x