Jak to vnímám já: Jak se jmenuje to maso...?

Nevím jak to máte vy, ženy, ale já si už od pondělka lámu hlavu s tím, co uvařím o víkendu. Mám to docela těžké, já jsem téměř všežravec, ale dítko jí jen něco a jeho otec zase něco vůbec nejí...

...miluji léto, protože můžu jíst cuketu jako řízek a k tomu okurkový salát. Protože se můžu přecpat lečem a k tomu si dát okurkový salát. Nebo rajčatový salát. Nebo šopský salát jen tak..

Mám hodně ráda dušenou mrkev, tak jak jí dělá maminka. K létu patří i koprová omáčka - mňam. Koprovka z čerstvého kopru. Mám moc ráda dušenou kapustu, květák na mozeček a když si dusím zeleninu na zeleninkovou polívku, jsem schopná půlku toho sníst jen tak z kastůlku.

Jenomže teplá zeleninová jídla bych musela jíst sama. A vařit dvě jídla - nejsem Rettigová!

Lečo jsem se naučila dělat si sama pro sebe: jedna malá cibule, dvě slovenské papriky, dvě rajčata, jeden špekáček a jedno vajíčko a mám na pánvičce večeři hotovou za malou chvilku a ještě mi zbyde na druhý den do práce a to se dá jíst i studené...

U našich jsem si o dovolené přidávala koprovku, protože jsem jí takových šest let neměla.. 

          "Co budeš o víkendu vařit?" Zeptala se mě koncem minulého týdne mamka.

          "No, chci zase po dlouhé době udělat to...no...teď si nemůžu vzpomenout jak se to jmenuje..."

          "A co?"

          "Jak se říká masu od krávy?"

          "Hovězí!"

         "Jo, hovězí. Hovězí po šumavsku chci vařit. To už jsem strašně dlouho nedělala!" Mami se na druhém konci  srdečně smála tomu, že jsem si nemohla vzpomenout, jak se jmenuje maso od krávy, ale mě to prostě vypadlo. Tedy předpokládám, že nešlo o nástup Alzheimra, ale jen o výpadek paměti.

 Ještě, že mi nevypadl z hlavy recept.

Je to mňamka a jestli nevíte, co vařit o tomto víkendu, poradím vám. Udělejte Hovězí po šumavsku a mohu vám garantovat, že sklidíte úspěch, pochvalu, obdiv a taky si  sami děsně šmáknete.

A co budete potřebovat?

Hovězí maso. Ideální je krk. Asi tak kilo masa. Potom trochu oleje, trochu hladké mouky, sůl a pepř dle chuti, vývar dle potřeby, jednu malou lžičku tymiánu, šest až osm rajčat a stejný počet sterilovaných kyselých okurek, jednu cibuli a tři až čtyři kousky  sušených chilli papriček.

Maso odblaňte, nakrájejte na plátky, zlehka naklepejte a obalte v hladké mouce. Zprudka opečte na malém množství oleje tak, aby se maso zatáhlo. Pak maso vyndejte, na oleji nechte zeskovatět cibulku, vraťte maso, přidejte nakrájená rajčata a okurky na malé kostičky, rozdrcené chilli papričky, přidejte tymián, sůl a pepř dle chuti a zalijte asi hrnečkem vývaru  (lze nahradit kostkou masoxu rozpuštěným ve vařící vodě, ale když vařím vývarovou polévku, není problém sběračku či dvě vývaru přidat k masu). Teď stačí zakrýt pokličkou a chvilku dusit na kamnech a potom dát do rozpálené trouby alespoň na hodinu. Tedy do doby, než bude maso měkké. Je třeba kontrolovat, zda není občas potřeba podlít vývarem. Veškeré ingredience se spojí a udělají vynikající sosík, který báječně chutná k rýži.

A když kopečky rýže nazdobíte vrstvou pokrájené pažitky, bude krmně lahodit i oku.

Co vám ovšem mohu garantovat, je výtečná ničím nenahraditelná chuť a máte-li, ženy, doma masožravce věřte, že sklidíte velkou pochvalu.

A za tu pochvalu o stojí, co vy, milé ženy, na to?

Tak co, už víte, co budete vařit?

 

Autor: Ladislava Šťastná | čtvrtek 3.9.2015 7:07 | karma článku: 12,15 | přečteno: 655x