Jak to vnímám já. Co je mokrý...

...to je čistý. Říká se to tak, že? Nebo se to prý tak říkavalo na vojně. Nevím! Tam jsem nebyla. 

" Bacha, je tam dóst mokro..." upozornila mě  včera kolegyně, když jsem před koncem pracovní doby šla navštívit onu malou místnost.

Jak jinak, pomyslela jsem si. Paní uklízecí už určitě začala s horlivostí sobě vlastní uklízet. A na to, že člověk musí chodit po mokré dlažbě obezřetně, jsem si už za ty roky zvykla.

Tohle ovšem nebylo mokro.

To byla potopa!

Nechápala jsem to. Vždyť od doby co byl vynalezen mop na vytírání a k tomu příslušný ždímající košíšek se nemusí nikdo k vytírání sklánět, aby vymáchal hadr. A s mopem je práce přece jenom snazší, alespoň ve smyslu toho ohýbání. Pravdou ovšem je, že hadr šel vyždímat tak nějak víc do sucha. Já párkrát ve snaze vyždímat co nejdůkladněji mop zlomila třeba opotřebovanou tyč, jednou i košíček na ždímání a jednou jsem převrhla celý kýbl (měla jsem tam málo vody, a snažila jsem se mop co nejdůkladněji vyždímat, až jsem kýbl převrhla). To pak byly hoňky. Taky vytírám.  Mopem. A taky doma slýchám, že nemají gumovky nebo, že máme plovoucí podlahu po celém bytě. Myslím si své. A vím své! S tím, jak vypadalá vytřená podlaha na chodbách a na WC v zaměstnání se to nedá srovnávat.

Pomalinku jsem ťupkala v kalužích, za mnou očividně zřetelné šlápěje, jsem se snažila nezavrávorat. O pád jsem opravdu nestála. Koncem pracovní doby mám většinou rozlítáno a upadnout a něco si polámat na WC o to opravdu nestojím.

Když jsem se bezpečně vrátila z oné malé místnosti, poznamenala jsem směrem ke kolegyni:

" Tohle nebylo mokro, to asi k nám dorazila vlna tsunami až z Chille. Ten můj má taky doma poznámky, když vytírám, že prý si musí dojít pro gumovky. No nevím, co by řekl na tohle?"

"To by si musel vzít rybářské..."

"No, nebo rovnou loď!"

Nevím jestli naše kosmetička podlahových krytin má málo síly na ždímání mopů či zda to bere po vojensku - co je mokré to je čisté. Vím jen jedno, že co je mokré je hodně kluzké a jako takové i nebezpečné. S podivem je, že si ještě v důsledku její pracovní náplně nikdo nepřivodil pracovní úraz.

 

 

Autor: Ladislava Šťastná | čtvrtek 3.4.2014 20:20 | karma článku: 5,56 | přečteno: 327x