Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Velký bratr tě vidí…

FaceBook na popud šéfredaktora jednoho makedonského internetového magazínu smazal virtuální profil makedonskému ministerstvu vnitra. Podle balkaninsight.com to zdůvodnil tím, že na FaceBooku mohou mít profil jen jednotlivci, zatímco vytvoření účtu pro firmy, instituce nebo celebrity podléhá zvláštnímu schválení.

Zpráva ČTK ale pracuje i s tím, že FaceBook reagoval na stížnosti makedonských uživatelů, že stát narušuje jejich soukromí - ministerstvo se je prý snažilo prostřednictvím Facebooku monitorovat. Počínání ministerstva prý vyvolalo zájem veřejnosti poté, co několik novinářů vyslovilo podezření, že státní instituce hledá způsob, jak kontrolovat jejich práci. V čem to celé spočívalo? Ministerstvo si před dvěma týdny založilo profil a „zažádalo o přátelství" několik novinářů. Cílem měla být podle ministerstva možnost neformálně komunikovat s veřejností. Právě v „žádosti o přátelství" prý spočívala ona kontrola práce makedonských žurnalistů.

Asi jsem naivní, ale čím taková žádost někoho ohrožuje? Vždyť takových žádostí průměrný uživatel FaceBooku přijímá nebo odmítá několik měsíčně. Pokud se s někým virtuálně přátelit nechci, tak se nepřátelím. Podle mne by si makedonské ministerstvo vnitra zasloužilo spíš pochvalu - snaží se hledat cesty, jak s veřejností skutečně komunikovat. „Budeme respektovat rozhodnutí Facebooku, ale budeme dále hledat nové a inovativní cesty komunikace s veřejností," komentoval podle ČTK zrušení účtu mluvčí makedonského ministerstva vnitra.

Na FaceBooku vedl kampaň Obama, fungují na něm i mnozí čeští politici - a někteří skutečně i aktivně, třeba (teď už ex-)ministr Liška, a sám za sebe bych jen vítal další. Je to nový, moderní komunikační kanál, který by zástupci státní správy a samosprávy mohli a podle mne i měli využít k informování veřejnosti o svých postojích a činech. Snad nebudou příliš často narážet na trochu upjaté (makedonské) novináře.

Autor: Rostislav Starý | čtvrtek 9.4.2009 16:50 | karma článku: 9,55 | přečteno: 1730x
  • Další články autora

Rostislav Starý

Bártovy tanečky na Facebooku

Jak informovaly třeba Lidovky, ministr dopravy Vít Bárta (VV) se v pátek dopisem omluvil premiéru Petru Nečasovi (ODS) za výrok, který se ve čtvrtek objevil na Facebooku. V souvislosti se spory kolem výběru nového policejního prezidenta v něm stálo: "Pan premiér se už opravdu začíná chovat jak malé děcko a mě s ním začíná docházet trpělivost." V omluvném dopise Bárta výrok označil za politicky nevhodný, na Facebook ho prý neumístil on, ale členka jeho PR týmu. "Na tento profil přispívám v drtivé většině případů pochopitelně sám; tentokrát však došlo k nedorozumění. Členka PR týmu již byla za své pochybení pokárána," uzavřel omluvu Bárta.

25.1.2011 v 14:44 | Karma: 11,16 | Přečteno: 1208x | Diskuse| Politika

Rostislav Starý

The Social Network: miliardář bez přátel

Díky pozvánce na předpremiéru jsem si mohl čekání na novinku The Social Network o týden zkrátit. Recenzenti se předhánějí v superlativech, hovoří se o „filmu roku“, nezřídka je film hodnocen 100 %, takže moje očekávání bylo samozřejmě veliké. A teď nevím, co si myslet.

29.10.2010 v 12:46 | Karma: 7,10 | Přečteno: 1008x | Diskuse| Kultura

Rostislav Starý

Co by na Facebook napsal Bůh? A co Abraham Lincoln? :-)

Kdyby byl Facebook k dispozici Isaacu Newtonovi, jaký by asi byl jeho status? A jak by na Facebooku referoval Julius Caesar? :-)

14.9.2010 v 20:18 | Karma: 11,58 | Přečteno: 726x | Diskuse| Společnost

Rostislav Starý

Moje máma je na Facebooku

Klip "Moje máma je na Facebooku" od kapely Back Of The Class už vidělo na YouTube přes milion uživatelů. Frontman kapely si stěžuje, že ho máma na Facebooku šmíruje a dělá mu ostudu. V komentářích stejné dilema - s neskrývanou hrůzou - řeší desítky dalších uživatelů. A podle statistik Facebooku stále nejrychleji roste segment 35+, takže dilema "přidat si mámu do přátel nebo ne" bude řešit stále více náctiletých. Podle výzkumu zveřejněného portálem eMarketer je z dozoru rodičů v sociálních sítích nervózních 58 % teenagerů ve věku 13-14, 45 % ve věku 15-17 a 27 % osmnácti- a devatenáctiletých. Podíl těch, kteří z průniku rodičů na sociální sítě mají radost je ve všech kategoriích podobný (16 %, 15 % resp. 21 %), čím je mládež starší, tím spíš je jí to jedno. Teenageři zkrátka zatím vnímají sociální sítě jako svoje hájemství, ve kterém jsou mezi sebou až nebývale otevření. To, co si sdělí mezi sebou, by ovšem s rodiči v žádném případě sdílet nechtěli. Odmítnout rodiče žádající na Facebooku "o přátelství" však nebude vždy snadné... Co z toho vyplývá?Možná přesun náctiletých na jiné sítě, kde budou "sami" (např. myYearbook.com). Méně pravděpodobná je změna chování v rámci etablovaných sítí (především Facebook), třeba příklon k chatu nebo diskusím v uzavřených skupinách/fanpageích. Případně zakládání "vlastních jednoduchých sítí", tedy vlastně školních/kamarádských komunit. Teenageři každopádně už definitivně propadli kouzlu online komunikace a sociálních sítí, takže věřím tomu, že si cestu, jak zůstat otevření a bez "dozoru", najdou. S popularitou konkrétních sociálních sítí u nás to ale může docela zamávat.

20.6.2010 v 19:10 | Karma: 7,54 | Přečteno: 1128x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Starý

Proč už se nečtou pohádky

Výzkum eMarketeru, podle kterého 66,7 % amerických uživatelů internetu (147,5 milionu lidí) sleduje online videa, není nijak překvapivý. Tím méně odhady, že tento podíl dále poroste: v roce 2014 už by to mělo být 77 % (193,1 milionu lidí). Za sebe bych býval tipoval i rychlejší progres.

6.5.2010 v 8:03 | Karma: 7,22 | Přečteno: 618x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Eurovolby zřejmě těsně vyhraje ANO. Se Spolu bude mít stejný počet mandátů

2. června 2024  10:40,  aktualizováno  11:25

Aktualizujeme Volby do Evropského parlamentu (EP) v Česku by nyní vyhrálo opoziční hnutí ANO se ziskem 23,1...

NATO aktivovalo v Evropě první stíhačky F-35 s jadernými zbraněmi

2. června 2024  10:02

Nizozemské letouny F-35 se od v soboty staly po starších F-16 novými nosiči jaderných zbraní....

Na jihu Německa kolabuje kvůli povodním doprava, vykolejil vlak

2. června 2024  9:21

Při zásahu na pomoc lidem ze zatopených míst v Bavorsku přišel o život dobrovolný hasič. Na svých...

Vytrvalé deště převracely stromy a zvedaly hladiny řek, hlavně na Domažlicku

2. června 2024  8:52

Česko zasáhly vytrvalé deště. V třetí stupni povodňové aktivity zůstává řeka Radbuza ve Staňkově na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1119x
PR konzultant. Absolvent sociologie na FSV UK. Více v profilu na LinkedIn
Pravidelněji píšu na svůj marketingový blog
Sledovat mne můžete i na Twitteru