Velký bratr tě vidí…

FaceBook na popud šéfredaktora jednoho makedonského internetového magazínu smazal virtuální profil makedonskému ministerstvu vnitra. Podle balkaninsight.com to zdůvodnil tím, že na FaceBooku mohou mít profil jen jednotlivci, zatímco vytvoření účtu pro firmy, instituce nebo celebrity podléhá zvláštnímu schválení.

Zpráva ČTK ale pracuje i s tím, že FaceBook reagoval na stížnosti makedonských uživatelů, že stát narušuje jejich soukromí - ministerstvo se je prý snažilo prostřednictvím Facebooku monitorovat. Počínání ministerstva prý vyvolalo zájem veřejnosti poté, co několik novinářů vyslovilo podezření, že státní instituce hledá způsob, jak kontrolovat jejich práci. V čem to celé spočívalo? Ministerstvo si před dvěma týdny založilo profil a „zažádalo o přátelství" několik novinářů. Cílem měla být podle ministerstva možnost neformálně komunikovat s veřejností. Právě v „žádosti o přátelství" prý spočívala ona kontrola práce makedonských žurnalistů.

Asi jsem naivní, ale čím taková žádost někoho ohrožuje? Vždyť takových žádostí průměrný uživatel FaceBooku přijímá nebo odmítá několik měsíčně. Pokud se s někým virtuálně přátelit nechci, tak se nepřátelím. Podle mne by si makedonské ministerstvo vnitra zasloužilo spíš pochvalu - snaží se hledat cesty, jak s veřejností skutečně komunikovat. „Budeme respektovat rozhodnutí Facebooku, ale budeme dále hledat nové a inovativní cesty komunikace s veřejností," komentoval podle ČTK zrušení účtu mluvčí makedonského ministerstva vnitra.

Na FaceBooku vedl kampaň Obama, fungují na něm i mnozí čeští politici - a někteří skutečně i aktivně, třeba (teď už ex-)ministr Liška, a sám za sebe bych jen vítal další. Je to nový, moderní komunikační kanál, který by zástupci státní správy a samosprávy mohli a podle mne i měli využít k informování veřejnosti o svých postojích a činech. Snad nebudou příliš často narážet na trochu upjaté (makedonské) novináře.

Autor: Rostislav Starý | čtvrtek 9.4.2009 16:50 | karma článku: 9,55 | přečteno: 1730x
  • Další články autora

Rostislav Starý

Bártovy tanečky na Facebooku

25.1.2011 v 14:44 | Karma: 11,16

Rostislav Starý

Moje máma je na Facebooku

20.6.2010 v 19:10 | Karma: 7,54