Blesk lže, míní polovina veřejnosti. Ale nijak jí to nevadí

Sociologický ústav zveřejnil výsledky výzkumu hodnocení médií z hlediska pravdivosti a úplnosti zpráv. Všechna vybraná média byla respondenty vnímána jako v zásadě pravdivě informující - s jedinou výjimkou. Deníkem Blesk.

Pro drtivou většinu médií dopadl výzkum v zásadě dobře. Byť za pravdivé a úplné označila většina repondentů vlastně jen zpravodajství ČT a Hospodářských novin. Všechna média (až na zmíněný Blesk) ale měla v kolonce „nepravdivé" velmi nízká čísla. Je to ale důvod k jásotu?

Mezi televizemi je jako jednoznačně nejméně pravdivá vnímána NOVA, nicméně na její sledovanost to zřejmě nemá vliv. Obdobně prodejnosti Blesku vnímání jeho zpravodajství jako nepravdivého nijak neškodí. Přestože ostatní média "trumfnul" o 40 procentních bodů.

Co z toho vyplývá? Zřejmě není pravdivost zpravodajství pro velkou část populace zas tak důležitá - protože nehledá informace, ale rozptýlení, drby a senzace. Seriozní zpravodajství pro velkou část diváků a čtenářů prostě není dostatečně atraktivní. A možná i proto, že v poslední době i v seriozním zpravodajství převládá snaha najít seznace a drby. Jen ne ze světa showbusinessu, ale politiky. A on je ve výsledku ten showbusiness přeci jen zajímavější.

Přestože na první pohled tedy většina médií dopadla dobře, v kontextu sledovanosti/čtenosti jednotlivých médií je výzkum důvodem k zamyšlení. Jásat může nakonec vlastně jen ten Blesk.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Rostislav Starý | čtvrtek 14.5.2009 17:45 | karma článku: 14,01 | přečteno: 802x
  • Další články autora

Rostislav Starý

Bártovy tanečky na Facebooku

25.1.2011 v 14:44 | Karma: 11,16

Rostislav Starý

Moje máma je na Facebooku

20.6.2010 v 19:10 | Karma: 7,54