Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pravolevá pohádka

Každý nepostižený človíček mívá dvě ruce. Levou a pravou. Nebo obráceně. Jak komu vyhovuje pořadí. A kdysi dávno, za časů vlády jedné ruky, došlo i na tento příběh. Příběh, který se dodnes vypráví u táborových ohňů. A také příběh, na který se mimo osady často zapomíná. Tak se hezky usaďte, dejte si kávičku, přečtěte sobě i svému okolí, následující pohádku. Tu o pravé a levé ruce.

Jen tak, pro připomenutí JARA...Vlastní fotográfia.

Byla jednou jedna levá ruka. Jako každá ruka byla u těla a za sestru měla ruku pravou. Jak už to tak mezi sourozenci bývá, jedna s druhou se stále dohadovaly. Jednou, že levá není dostatečně silná, podruhé, že není dostatečně obratná, a že tedy ta druhá, pravá ruka je daleko užitečnější, praktičtější, schopnější a prostě zasloužilejší.

Levá ruka dlouho výpady své sestry trpně snášela. Odpovídala něco v tom smyslu, že i ona vykonává spoustu důležitých činností, že té pravé vydatně, a seč může pomáhá, a že by se pravá bez levé jistě neobešla.

Pravá ruka si ale stále vedla svou. Levá ruka je prostě líná, ona ji živí, a prostě už se jí nechce. Jen ať se ta sestřička naučí dělat všechno tak, jak ona. Jen tehdy ji bude považovat za rovnocenného partnera.

Jednoho dne se ale ucho utrhlo.  "Proč mám pořád snášet ty ústrky, ponižování a řeči o tom, jak jsem vlastně zbytečná? Když mi pořád tak nadává, tak ať si tedy dělá všechno sama." I vzala si sebou svých pár švestek, sbalila si uzlíček a svou namyšlenou sestru opustila.

Teď teprve se pravá ruka cítila silná. Vyhrála. Podařilo se jí vyhnat tu hloupou a línou levou ruku ze svého království, a teď jen ona je ta první, nejsilnější, nejbohatší a zkrátka nejlepší. Už nemusí dělat na tu hloupou ruku. Už na ní nemusí doplácet....

Svého vítězství si však užívala jen krátce. Představte si, tělo si řeklo, tělo potřebovalo. Tělo ale dbalo na hygienu. I přišel rozkaz použít toaletní papír. "To zvládnu pravou přední" prohlásila pravá ruka. A hle, žádná sláva. Jak ho sama utrhnout? Jak vhodně složit a použít? Tu teprve si uvědomila, že její velké vítězství je vítězstvím Pyrrhovým.

Při představě dalších činností, které měly v průběhu dne následovat, jen ta hrůza z tkaniček od bot, si uvědomila, že se bez pomoci neobejde. A pokud, tak se strhá. Je daleko těžší vše zpracovávat sama, být bez té, která by jakoukoliv věc přidržela, vhodně natočila a vůbec i jinou činností přispěla ke zdaru díla.

Bez pomoci se neobejdu, řekla si pravá ruka, a vyrazila do světa za svou tolik potřebnou sestřičkou. Našla jí v lese na paloučku. Vyprávěla jí o svých problémech, o zkaženém dni, pokaženém díle, o stresu který celý den prožívala. S nejhlubší úctou se své sestře omluvila a požádala jí o návrat a vzájemnou spolupráci.

Udobřily se. Dnes už spolu zase vycházejí a docela jim to klape. Poznáte to jednoduše. Když se jim něco podaří, mnou se navzájem a je jim v tu chvíli strašně moc fajn.

A tak se pravá ruka přesvědčila, že výkřiky o darmožroutství levé sestry jsou jen důkazem hlouposti. A taky si uvědomila, že díky této své hlouposti si neviděla ani na špičku svého palce.

Je jen škoda, že my, lidé, jsme na tento příběh z dávných časů zapomněli. Že se zpívá a vypráví jen u táborových ohňů, a ne v Multiplexech, reklamách či jinde. A že nám díky tomu zapomnění bude ještě chvíli trvat, než si uvědomíme, že potřebujeme jeden druhého. A že bez toho druhého se prostě strháme, a výsledek naší práce bude stát za prd.

Podotýkám, že v levorukých královstvích se tento nebo podobný příběh jistě také odehrál. Jen v opačném gardu.

Přeji vám pohádkově krásné středeční odpoledne. Nezapomníte také na večer!!! Hodně úspěchů, radosti z úspěchů a také úsměv.

Když už tak píšu o levé a pravé, jeden citát od člověka, kterého si vážím i pár let po jeho smrti: Každý život, i ten, který se ostatním lidem zdá nejméně významný, má v Božích očích věčnou a nekonečnou hodnotu. Jan Pavel II.

Autor: Stanislav Veselý | středa 29.6.2011 15:35 | karma článku: 14,45 | přečteno: 1184x
  • Další články autora

Stanislav Veselý

28.říjen…

Slavíme dnes výročí. Výročí založení státu který, díky nenažranosti polistopadových politiků, přestal existovat. Pro mě má tento den ještě jednu příchuť. Právě dnes by se dožil můj táta 73 let. Takže, ať tak či tak slavíme dnes výročí. Výročí vzniku a výročí narození. Ani v jednom případě to není výročí slavené za života oslavenců. A do toho ty volby.... Vole vol, říkali jsme si při mariáši. A pak se volilo.... Sedm kulí jako v Sarajevu.....

28.10.2013 v 16:59 | Karma: 11,19 | Přečteno: 402x | Diskuse| Společnost

Stanislav Veselý

Víc než zákon

Včera jsem psal blog o tom, jak mě dostali. Prožil jsem bezesnou noc. Nějak toho je na mě moc. Z reakcí v diskuzi jsem vyčetl, že pro spoustu z nás je tento stav normální, že vždy je vinen ten konkrétní občan. Z reakcí v diskuzi jsem i vyčetl, že nejsem jediným viníkem a že se podobné věci, skoro přes kopírák, stávají i jiným. Z reakcí v diskuzi a v mejlech jsem vyčetl i ochotu pomoci. Děkuju všem za reakce. Dokonce i vám, kteří mě obviňujete z jakési předvolební PR akce. Pokud je to PR akce, pak je to akce pana magistra Davida Koncze. On dal tu poslední ránu. A zasadil ji včera. Rozhodně jsem neměl v úmyslu provádět nějakou PR akci. Byl to jen zoufalý výkřik zoufalého člověka.

24.10.2013 v 16:45 | Karma: 13,69 | Přečteno: 523x | Diskuse| Společnost

Stanislav Veselý

Mne už zlomili….

Íránské ministerstvo spravedlnosti rozhodlo ušetřit život odsouzeného překupníka, který přežil vlastní popravu oběšením. Původně chtělo popravu zopakovat, postavili se proti tomu však právníci i mezinárodní organizace na ochranu lidských práv včetně Amnesty International. Člověk alespoň zjistí, že někde za lidská práva bojují....

23.10.2013 v 14:50 | Karma: 46,20 | Přečteno: 13079x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Veselý

Komunisti, nechtění, nenávidění a přesto žádaní…

.... Tak jsme se dočkali.... „Už je to tady“ chtělo by se řvát. Komunisti v podstatě vyhráli volby. Vesele a hravě řeklo by se.... Demokraticky a bez půče. Regionálně, já vím, jen v krajích.... Jenže, co když ukáží, že to jde? A že to může fungírovat? Nu patóm, ODS a Top 09, máte vážně čeho se bát. Nyčko se prokážou takzvané a nežádoucí karaktery. Změna je život.....

14.10.2012 v 21:52 | Karma: 20,23 | Přečteno: 1281x | Diskuse| Společnost

Stanislav Veselý

Žijem si dobře, při dvojí penzi....

....bába však měla furt pitomý hemzy.... I já mívám pitomý hemzy. Třeba o jistých trojnásobných příjmech atp.... Nevím, když jsou trojnásobné příjmy a čtyřnásobné zdražení, furt mi vychází mínus.... Co s tím přátelé?

5.8.2012 v 22:56 | Karma: 15,99 | Přečteno: 1058x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Porodnost Arabů razantně klesá, přelidnění však Blízký východ straší dál

19. května 2024  14:41

Porodnost v arabských zemích za posledních několik let zaznamenala přes sílící přítomnost...

V Maďarsku po nehodě na Dunaji havaroval motorový člun, dva lidé zemřeli

19. května 2024  14:38

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Novotný by měl z ODS odejít sám, míní Stanjura. Děkuji za názor, řekl starosta

19. května 2024  14:07,  aktualizováno  14:25

Místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný...

Volby by vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty, s SPD by mělo vládní většinu

19. května 2024  13:42

Sněmovní volby by nyní vyhrálo opoziční hnutí ANO s 32 procenty hlasů. Na druhém místě by byla s...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1715x
Jsem člověk. A pevně věřím, že člověkem zůstanu.
Stanislav VeselýVytvořte si svou vlastní vizitku