Opencard

Právě se dívám na tiskovku k výsledkům forezního auditu projektu Opencard. Ten úžasný, dotacemi bohatě ověnčený projekt se ukazuje jako vysoce nerentabilní, přeloženo do mateřštiny, je prostě hluboce ztrátový. Tedy projekt. Co to je, v dnešní době, 888 miliónů?

Internet

Nechci se zaměřovat na nevýrazné výmluvy firem a politiků kteří se tímto projektem zabývají. Huhlají, loví slovíčka a prostě neví, jak sdělit, že se zase promrhala spousta peněz. Jaký rozdíl proti plamenným projevům, jimiž se nás snaží zaujmout před volbami.

Je to jen jedna z mnoha ztrát, které nás dnes a denně postihují. Samozřejmě za to zase budou moci buď komunisté nebo Paroubkovi marťani. Teď jde jen o to, přiznat, že ztráta tam je, že se nemlží, a že občan se s tím holt musí zase smířit. Potom se předhodí dva tři viníci které tisk rozcupuje a až všechno vyprchá, dostanou za odměnu místečko v nějakém novém, perspektivním projektu. 

A tak to tu běží každý den. VZP ze svých paláců upozorňuje, že příští rok nebude na lékařskou péči. Viníky jsou ekonomická krize, nulový nárůst platů, a silné ročníky co odcházejí do důchodu. Vůbec není na vině špatné hospodaření VZP či neúměrné zisky managementu nebo dozorčí rady.

A tak to tu běží každý den. Management ČSA i přes prokázanou ztrátu obdrží tak či tak zlatého padáka. Ale prý jen čtyři miliony. Já bych je hnal klackem. A možná bych jim na cestu přibalil Kalouskovy padáky pro Armádu ČR. Mohli by si skočit....

V podstatě jsme všichni akcionáři jedné firmy. Českého státu. Firmy, která je před bankrotem nebo jen ve velkých problémech. A náš management na nejvyšší, vyšší a střední úrovni nám firmu zachraňuje způsobem, který by je v jiných akciovkách stál minimálně vyhazov. Ve většině případů by to ale bylo na kriminál. 

Jen my, akcionáři mlčíme, bo nás stejně nikdo neposlouchá, bo na každého z nás připadá málo akcií. Skřípeme zubama, nadáváme v hospodách ale nic, vůbec nic s tím neděláme. Až přijde možnost, vyměnit management, zas si tam pošlem ty osvědčené. Guláš nám chutná a on ten člověk umí tak krásně mluvit. 

Myslím, že se s tím dá ledacos dělat. Ale to až v některém z mých dalších pojednání.

A tak to tu běží každý den.......... Ať je aspoň ten Váš krásný a úspěšný.   

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stanislav Veselý | úterý 24.11.2009 14:32 | karma článku: 40,89 | přečteno: 5476x
  • Další články autora

Stanislav Veselý

28.říjen…

28.10.2013 v 16:59 | Karma: 11,19

Stanislav Veselý

Víc než zákon

24.10.2013 v 16:45 | Karma: 13,69

Stanislav Veselý

Mne už zlomili….

23.10.2013 v 14:50 | Karma: 46,20