Konec masojedů? Nástup raw – syrové stravy

Blíží se konec masojedů? Kdo ví? Dnes už není čemu věřit, jak říkají odborníci. Proč lidé přechází na „raw“ - syrovou stravu? Za zdravou stravu považují jídlo přírodou stvořené a to zeleninu, ovoce, listovou zeleninu, ořechy a semena - vše v nezpracovaném, čerstvém a zralém stavu.

Blíží se konec masojedů? Kdo ví? Dnes už není čemu věřit, jak říkají odborníci. Před lety by taky nikoho nenapadlo, že bude zákaz kouření v letadlech, restauracích, ve veřejných prostorech … Být dnes kuřákem je skutečně za trest a začíná to být diskriminační. Kdo by to byl před lety řekl.

Proč lidé přechází na „raw“ - syrovou stravu? Je to pouze módní hit nebo začínající trend? Uvidíme, nechme se překvapit. Jako malý chlapec  jsem občas zaslechl, že jsou  lidé, kteří nejedí maso. To byli ti, kteří jedli smažený sýr místo smaženého řízku. Dnes už jsme dál.  Začalo to vegetariány, přes vegany a dnes už se objevují  jiné skupiny a nové pojmy jako třeba frutariáni nebo vitariáni.

Tyto lidi inspiruje zdravý životní styl. Za zdravou stravu považují jídlo přírodou stvořené a to zeleninu, ovoce, listovou zeleninu, ořechy a semena - vše v nezpracovaném, čerstvém a zralém stavu!  Základem raw stravy je odšťavňování, mixování, sušení do 42°C, zamražování. 
Důležitý je příjem co největšího množství zeleného, tzn. chlorofylu (špenát, saláty, apod.).
Základní informace lze získat na internetu nebo např. na facebooku ve skupině „RAW FOOD CZ & SK“ , která má dnes 19 tisíc členů a neustále roste.  

Komunita těchto lidí se vzájemně velmi inspiruje. Vyměňují si recepty, názory a zkušenosti se syrovou stravou.  Kde lze dobře a levně nakoupit kvalitní suroviny nebo koupit vybavení do kuchyně. Fascinuje mě, jak přechod na raw syrové jídlo v hodně případech vyléčí nejrůznější zdravotní problémy včetně těch velmi závažných a život ohrožujících. Ať už věříte či nevěříte, určitě stojí za přečtení.

Nejvíce zkušenosti s přechodem na raw stravu souvisí s hubnutím, různými detoxikacemi a uzdravováním se. Zní to až neuvěřitelně, že jiný pohled na jídlo a stravování může mít až tak pozitivní vliv na člověka jako celek, váhový úbytek v desítkách kilogramů, vymizení zhoubných nádorů, zlepšení a nabytí ztracené imunity, uzdravení se z různých kožních onemocnění, alergií, ………. zkrátka „sbohem všem lékům“.

Proč zájem lidí o raw stravu stále roste? Proč se o tom více nemluví? Proč neexistuje více lékařských studii na toto téma?
Nechci být paranoidní, ale možná proto, že naše nemoci a problémy jsou velký business pro farmaceutické firmy, potravinářský průmysl, zdravotnictví, pojišťovny …

Já osobně jsem na raw stravě objevil tři základní nedostatky.  

Především je to hluk mixeru. Občas přemýšlím, že si koupím SLUCHÁTKA ala Otík z Vesničko má středisková J.                                                                                               Dále není příjemné neustále někomu - přátelům, kolegům, lidem v práci a všem okolo vysvětlovat, proč s nimi nejdu na „normální“ oběd nebo večeři do restaurace. Chápu, že slabší povahy nemusí nátlak okolí snášet pozitivně. Nemluvě pak o rozepřích doma, pokud nemáte jednotné názory na stravu.
Z hlediska ekonomického, je pravda, že kvalitní raw potraviny, především tedy v BIO kvalitě jsou dražší a ne vždy všude dostupné. Výborným zdrojem kvalitních čerstvých potravin jsou různé tzv. bedýnky (např. biobedýnky, freshbedýnky, gamabedýnky, …. viz internet). Některé ovoce je však lépe nakupovat osobně, např. jahody – podle vůně, banány – podle zralosti apod. J
Na druhou stranu ušetříte za vaření na plynovém, ale i elektrickém sporáku, tedy za spotřebu energií. Příprava salátu, umixování smoothie, dipu, omáčky či pomazánky zabere pár minutek a spotřeba elektřiny je minimální.

Jak začít a kde vzít inspiraci?

Knihy, různá fóra a velmi inspirující jsou také kurzy „nevaření“, kurzy přípravy raw stravy. Z osobní zkušenosti mohu doporučit. Potkáte zde zajímavé lidi, se kterými sdílíte názory, praktické zkušenosti, informace i dobře míněné rady. Ale také inspiraci pro samotnou přípravu jídla v kuchyni, recepty apod. Pořadatelé těchto kurzů nejsou zlatokopové. Jsou to nadšenci, jejíchž zájmem je se podělit o své nabyté pozitivní přínosy z raw stravy. Nevydělávají těmito kurzy. Jediný, kdo může na změně jídelníčku vydělat, jsme my, naše zdraví a celková pohoda, kterou získáme (s tím souvisí i získání více času, který získáme pro sebe, protože příprava syrové stravy je časově mnohem méně náročná než běžné vaření).

Nemusíte mít obavy, že vás bude někdo přesvědčovat do nějakých drahých nákupů čehokoliv, protože  raw syrová strava je pro nadšence a není to business.  

Náročnost  přípravy?

Většina jídel je rychlovka, zdánlivě zdržuje pouze namáčení oříšků a semínek a klíčení. Je to však o plánování (stačí večer před spaním zalít hrnek oříšků apod. vodou a druhý den zpracovat J) Na raw stravě se mi líbí jednoduchost.  
Při přípravě jídla můžete v mezifázích neustále uždibovat, konzumovat, protože veškeré vstupující potraviny jsou již od počátku jedlé a stravitelné (např. „olizování“ těsta při přípravě pečeného koláče, tzn. těsta z mouky, syrového vejce apod. není pro náš žaludek zrovna ideální, ale uždibování z oříšků, semínek, sušeného ovoce při přípravě raw dortu je chutné i zdravé zároveň).
Nevaření zvládne také lehce i muž. Rozmixovat banán s listy špenátu, jahody s jablkem apod. je práce i s přípravou na 5 minut, vlastně se jedná o podobnou náročnost jako namazat si chleba máslem. Rozdíl je však v tom, že ovocný koktejl je vydatná a zároveň svěží snídaně plná vitamínů a prospěšných látek.

Můžete a hlavně byste měli naslouchat svému tělu, které si samo řekne, na co má chuť?

Svým chutím můžete věřit teprve, až budete detoxikovaní a čistí. Jinak vás vede zvyk a stereotyp. Slyšel jsem zajímavý názor, že délka změny návyků je rovna až 10% délce dosaženého věku. Jinými slovy, pokud změníte stravu ve 40-ti letech, můžete si plně věřit cca za čtyři roky.

Jak reagují na syrovou stravu malé děti?

Je to individuální. Čím je dítě mladší, tím víc nenuceně ochutnává a mlaská si J Důležité je děti nenutit, přirozeně jim jdeme vzorem, chtějí ochutnat z toho našeho talíře.
Starší děti překonávají vzdor, zažité vzorce a nechtějí často ani ochutnat. „Ochutnáš-li, můžeš pak říct, zdali Ti to chutná či nikoliv“.

Další výhody raw stravy         

Jídlo vám nikdy nevystydne a je nádherně barevné.  Čím déle je člověk na raw stravě, tím více se mu rozšiřuje chuťové spektrum a zvyšuje citlivost. Většinou jsem sám překvapený, jak je možné, že to tak dobře chutná.

Zasytí raw strava? A co únava po jídle?

Raw jídlo je poměrně vydatné a sytné, tzn., že není potřeba ho snít hromadu (zejména pak u kombinací zeleniny s oříšky nebo semínky a také u výborných raw dezertů). Výhodou raw stravy (pokud to ovšem s tím množstvím sami nepřeženete) je, že se po jídle necítíte unavení a nemáte potřebu si odpočinout a dát  si „20“. Naopak, raw strava nezatěžuje tělo. Nabije vás energií.

Nezapomeňme však, že každý z nás jsme originál, co sedí jednomu, nemusí zaručeně prospívat druhému. Každý si musí najít svou cestu tou se vydat. Důležité je, abyste se cítili po fyzické i psychické stránce v souladu s tím, co děláte a co jste si vybrali. Naslouchejte sami sobě, svému tělu a pokud cítíte, že ta či ona potravina či kombinace potravin vám nesedí, dejte si příště jinou …. Můžete být 100% raw, ale také třeba jen raw ze 75%, záleží pouze na vás, na vaši víře a pocitech J

Autor: Stanislav Petříček | neděle 29.6.2014 16:25 | karma článku: 20,02 | přečteno: 2755x