Ukrajinský Wu-chan za našimi humny? Potřebujeme znát pravdu.

Zatímco korporátně kontrolovaná média tvrdí, že existence laboratořích vyvíjející biologické zbraně na Ukrajině je ruská propaganda, senátní výpověď vysoké úřednice americké administrativy jejich tvrzení do značné míry vyvrací.   

Jednou z otázek spojených s konfliktem na Ukrajině je otázka existence laboratořích provádějící nebezpečný biologických výzkum na Ukrajině financovaný z USA. Experimentování s tzv. ziskem funkce (gain-of-function research), tedy posilováním např. nakažlivosti, virulence či přenosnosti různých mikroorganismů na člověka, vytváří riziko úniku patogenů nebezpečnějších, než je příroda schopna sama vytvořit. Důsledky takového úniku mohou být tragické a nedozírné, jak naznačilo nedávné šíření covidové infekce. 

Korporátně kontrolovaná média a tzv. fact-checkingové organizace svorně prohlašují, že existence takových laboratoří je čirý výmysl sloužící ruské propagandě (1, 2). USA prý nikde ne světě biologické zbraně nevyvíjí. A pokud nějaký výzkum v biologických laboratořích probíhá, jeho zaměření je údajně zcela mírové. Není prý se čeho bát.

Do situace však nové světlo přináší prohlášení vysoké úřednice americké administrativy, Victorie Nulandové (3). Ta při své výpovědi v americkém Senátu na dotaz senátora M. Rubia, zda Ukrajina má chemické nebo biologické zbraně, existenci biologických ani chemických zbraní na území Ukrajiny nepopřela. Navíc potvrdila, že v různých zařízeních napříč Ukrajinou probíhá s podporou USA biologický výzkum, který je tak nebezpečný, že se nesmí dostat do rukou ruské armády. 

Řada amerických komentátorů se tak domnívá, že vzhledem ke všem skutečnostem je velmi pravděpodobné, že v těchto laboratořích dochází k porušování Konvence o zákazu biologických zbraní v podobě vývoje nových biologických zbraní nebo tzv. výzkumu s dvojím užitím (dual-use research -vývoj biologických látek využitelných i pro účely biologické války) (4, 5, 6, 7). Současně si všímají, že vojenská agrese USA proti Iráku z důvodu jeho údajného vlastnictví chemických zbraní, byla uskutečněna na základě daleko slabších indicií, než které existují nyní v případě vývoje biologických zbraní na Ukrajině za účasti USA.

Pokud by tak tomu bylo a tyto zbraně byly na Ukrajině skutečně vyvíjeny, potom by tento konflikt dostal zcela nový rozměr. Pro nás by to znamenalo, že za našimi humny existuje síť 20 - 30 potenciálních Wu-chanů s velmi reálným nebezpečím, že dříve nebo později dojde k úniku nebezpečných patogenů. Tento problém je příliš vážný na to, aby byl jednoduše zameten pod podlahu nebo byl bagatelizován. Potřebujeme znát pravdu, ať je jakákoliv.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stanislav Jahoda | neděle 13.3.2022 11:18 | karma článku: 37,80 | přečteno: 1436x