Reportáž o Brexitu: Další příklad, jak iDnes vytváří a šíří Fake News

iDnes je tvůrce a šiřitel toho, co se v zahraničí nazývá Fake News – tendenčních a lživých informací ve prospěch globalismu, kulturního marxismu a islámské migrace. Reportáž iDnes o zahájení Brexitu je dalším příkladem.

Domnívám se, že iDnes je jedním ze zdrojů Fake News v českém zpravodajském prostoru. Na tomto místě nebudu psát o tendečních článcích autorů Mánerta, Barochové, Palaty, Wirnitzera či jiných. Zmíním se o Fake News obsažené v reportáži iDnesu o formálním zahájení Brexitu. 
 
V daném článku pod názvem „Tusk obdržel žádost o aktivaci článku 50, rozvod Británie s EU začíná“ iDnes jakoby mimochodem uvádí informaci, že „podle průzkumů“ Brity k opuštění EU „motivovala především touha po omezení migrace.“ O jaké „průzkumy“ se tento názor opírá, v článku uvedeno není. Konkrétního autora článku iDnes rovněž neprozradí.  

Avšak podle výsledku konkrétních výzkumů byl zcela nejdůležitějším důvodem pro Brexit touha Britů po samostatnosti – touha nenechat svůj osud v rukách od Británie vzdálených byrokratů v Bruselu, ale rozhodovat si o svých věcech sami (1, 2). 

Studie, které se bezprostředně po hlasování o Brexitu účastnilo 12 396 voličů (Lord Ashcroft's post-referendum poll), ukázala, že téměř pro polovinu voličů (49%), kteří hlasovali pro Brexit bylo zcela nejdůležitějším důvodem pro jejich volbu „zásada, že rozhodnutí o Velké Británii se mají dělat ve Velké Británii“ (1). Jedna třetina (33%) voličů Brexitu pak uvedla jako nejhlavnější důvod pro svoji volbu to, že Brexit „nabízí nejlepší možnost, jak Velká Británie může získat kontrolu nad imigrací a svými hranicemi“.  Dalších 13% voličů Brexitu pak uvedlo, že „zůstat v EU by znamenalo, že by neměli možnost zasáhnout do toho, jak EU bude rozšiřovat členství nebo své pravomoci.“ Rovněž zpráva agentury NatCen s názvem Understanding the Leaving Vote (Porozumění volbě pro Brexit), která shrnuje výsledky tří jiných průzkumů, uvádí, že otázka národní identity hrála pro voliče Brexitu zřejmě největší roli (2). 

Z výše uvedeného je patrné, že nejhlavnějším motivem pro voliče Brexitu nebyly jakési xenofobní obavy z migrantů (jak se zřejmě snaží naznačit uvedený článek na iDnesu), ale především otázka národní identity, suverenity národního státu a kontroly nad věcmi, které se týkají životů běžných Britů. Brexit byl tedy především záležitostí toho, o čem opakovaně hovořil Nigel Farage: odporu obyčejných lidí ke globalistické ideologii reprezentovanou EU, která se cíleně snaží zlikvidovat vše národní (identitu, kulturu, suverenitu, stát) a prosadit zájmy úzké skupiny globálních korporátních a finančních elit (4, 5). 

Je smutné, že noviny vlastněné Andrejem Babišem, který prohlašuje, že chce lepší Česko, se přidávají na stranu globalistické tendenční novinařiny. Takový způsob novinařiny s myšlenkou o lepším Česku v souladu rozhodně není, spíše naopak. Možná by se vedení redakce mohlo inspirovat svými vlastními pravidly, které stanovilo pro blogaře (6) - viz níže:

Pravidla pro blogaře

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stanislav Jahoda | čtvrtek 30.3.2017 8:09 | karma článku: 42,53 | přečteno: 2539x