Muslimové v Česku: Malá, ale rychle rostoucí populace

Muslimové se zásadně neasimilují. Jejich počet v Česku byl na počátku devadesátých let minulého století zanedbatelný. Nyní čítá několik desítek tisíc. A jejich počet dále roste. 

Muslimové se zásadně neasimilují. Je to možné vidět v Západní Evropě i jinde. Cizinci z jiných kultur než islámu mají tendenci splynout s domovskou kulturou obvykle v druhé nebo třetí generaci. Islám má opačnou tendenci. Muslimové mají v dalších generacích po přistěhování sklon k radikalizaci (1,2). To v praxi znamená vystupňování nenávisti vůči domácí kultuře a jejím příslušníkům.
 
Radikalizace se také zvyšuje s rostoucím podílem muslimů na obyvatelstvu dané země (3). Pokud je muslimů méně, než jedno či dvě procenta (tak jako zatím u nás), jeví se muslimská komunita jako poměrně klidná a "integrovaná". Při vyšších počtech se muslimové začínají radikalizovat. Začínají požadovat různé ústupky a také to, aby se domácí obyvatelstvo se svým způsobem života začalo podřizovat pravidlům islámu. 

Historicky byl vztah k islámu v Českých zemích velmi negativní. Podmínky pro usazovaní muslimů tak nebyly příznivé. Svoji kulturu jsme si před islámem chránili. Karel IV zapověděl usazování muslimů v Čechách (6). Husité proti muslimům bojovali (7). Jiří z Poděbrad usiloval o vytvoření evropské unie zemí jako hráz proti muslimské invazi (8). Dnes je Česko členem unie, která dovoz muslimů do Evropy v rámci tzv. Sorosova plánu podporuje (9). 

Do počátku devadesátých let minulého století byl počet muslimů v Česku zanedbatelný či téměř nulový. V roce 1991 byly uváděny  počty muslimů v Česku v řádu několika stovek (495 muslimů) (4). O deset let později, v roce 2001, již v řádu tisíců (3 699) (4).  O dalších deset let později v řádu desetitisíců (10 000). Dnešní oficiální odhady se pohybují okolo 22 000 muslimů (10). "Cestující imám", Waleed Hakeem, který nedávno navštívil 30 českých městech, aby se tu setkal se svými souvěrci, hovořil o 30 000 muslimech v Česku (5).

I když přesné údaje nejsou k dispozici a zdroje se v počtech, bohužel, různí, trend je jasný. Potvrzují se slova S. Kerna o tom, že populace muslimů v Česku “…je malá, ale rychle rostoucí.“ (4). To se děje i bez kvót EU na přerozdělování migrantů. Pew Research Center před několika lety odhadoval, že populace muslimů v Česku se do roku 2050 zdesetinásobí (16).

Pokud někteří lidé hovoří o tom, že islamizace v Česku nehrozí, protože Česko přijalo jen 12 uprchlíků, pak je třeba vzít do úvahy i výše uvedené údaje a také další fakta. Islamizace Západu neproběhla ze dne na den, spíše postupně a pomalu. S rostoucím počtem muslimů roste i pravděpodobnost, že se tu budou další a další muslimové cítit stále více „jako doma“.   

Nedávno mi jeden známý řekl: „Mně se nelíbí ty nechráněné hranice s Německem“.  A chtělo by se dodat, že znepokojujících je i řada dalších věcí. Věcí, které tu ještě nedávno vůbec nebyly: síť muslimských modliteben a mešit, muslimské halal potraviny a jatky s poplatky ve prospěch Muslimské obce v Praze, vstřícné vítací neziskovky Sorosovy sítě, skupování nemovitostí a pozemků muslimy, rostoucí počet muslimských prodejen kabab po celé zemi – to všechno má, jak věřím, nějakou souvislost i s naší budoucností (12,13,14, 15). Ano, populace muslimů v Česku je malá, ale rychle rostoucí. A  bohužel, muslimové se zásadně neasimilují.

Autor: Stanislav Jahoda | pondělí 30.10.2017 5:05 | karma článku: 42,26 | přečteno: 2614x