Andrej Babiš: Slova a činy

Andrej Babiš svými slovy ohledně muslimské migrace vyvolává značné naděje ale také pochyby. Charakter člověka však neprověřují tolik jeho slova, jako jeho činy.

Bezprostředně po silvestrovských útocích v Kolíně, se Andrej Babiš vyjádřil k dovážení muslimů do ČR jednoznačně: „Situace se dnes zásadně změnila. Nemáme povinnost a podle mě v této chvíli ani nemůžeme vůbec nikoho přijímat“(1). To zajisté u mnohých našinců vyvolalo úlevu a naději. Jiní to však hodnotili jako prázdné gesto pro voliče. Kde je pravda?

Premiér Sobotka opakovaně tvrdí, že vláda migranty z muslimských zemí do ČR dovážet bude. Do dvou let dva až tři tisíce, letos 900, v nejbližší době prvních 30 migrantů (20 z Řecka, 10 z Itálie) (2,3,4). Postoj Bohuslava Sobotky nepřekvapuje. ČSSD je strana evropeiského neomarxismu (5). Její předseda, B. Sobotka, se snaží, aby své vedení v Berlíně a Bruselu nezklamal. Muslimy do ČR chce dovézt.

Slova Andreje Babiše o změně situace a nemožnosti přijímat žádné migranty zní vlastenecky. Předřazování bezpečnosti našinců před zájmy migrantů a vedení EU je přístup hodný státníka. Stačí však jen slova? Těžko. Slova nic neřeší. Je třeba činy. Rozdíl mezi slovy a činy byl pro Karla Havlíčka Borovského rozdílem mezi vlastenčením a skutečným vlastenectvím. Vyjádřil se k tomu takto: "Byl by již čas, aby nám to naše vlastenčení ráčilo konečně z úst vjeti do rukou a do těla, abychom totiž více z lásky pro svůj národ jednali, než o té lásce mluvili” (6).

Pozice Andreje Babiše je v této věci jedinečná. Jako předseda vládní koaliční strany může přinutit B. Sobotku k odmítnutí těchto riskantních a nevratných kroků. Že je Andrej Babiš toho schopen, prokázal již několikrát. Naposledy ve věci zákona o veřejných zakázkách, který by zakázal Agrofertu účastnit se veřejných zakázek (7). Hrozba ukončení koalice a nebezpečí předčasných voleb totiž na Sobotku platí. Schopnost a možnost tedy Andreji Babišovi nechybí. Nyní stačí jen chtít.
Těžko najít lepší test, který by prověřil, zda myslí Andrej Babiš svá slova o ochraně českého národa vážně. Držme Andreji Babišovi palce a nám všem s ním. Jde o hodně.

Autor: Stanislav Jahoda | úterý 8.3.2016 22:05 | karma článku: 23,04 | přečteno: 930x